Αγκαλιάζοντας τον θυμό μας για να τον καταλάβουμε καλύτερα
Ο θυμός είναι ένα πολύ παρεξηγημένο και υποτιμημένο συναίσθημα που απλώς κάνει τη δουλειά του και προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή μας για να σκεφτούμε τι μπορεί να μην λειτουργεί τόσο καλά στη ζωή μας. Αντί να αγκαλιάσουμε τον θυμό μας και να προσπαθήσουμε να μάθουμε από αυτόν, θα κάνουμε άλλα πράγματα, όπως να τον αφήσουμε να τρέξει, να προσπαθήσουμε να τον θάψουμε, ακόμη και να τρέξουμε από αυτόν. Οτιδήποτε για να αποφύγετε μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με αυτό.
Ας κάνουμε λοιπόν μια ειλικρινή συζήτηση για να κατανοήσουμε καλύτερα τον θυμό μας.
Συνήθως, η αλλαγή δεν συμβαίνει ποτέ χωρίς βαθιά δέσμευση και ισχυρή πρόθεση. Έτσι, αφιερώνοντας χρόνο για να βρούμε το «γιατί» μας για την υγιή διαχείριση του θυμού και έχοντας μια ειλικρινή επιθυμία να μάθουμε από αυτό, θα μας περάσει από την πύλη εκκίνησης.
Η υγιής παρατήρηση όταν ο θυμός μας σκοντάφτει είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσουμε. Καθώς νιώθουμε τον θυμό να ανεβαίνει, πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε παύση, να κρατηθούμε, να έχουμε επίγνωση και να εξερευνήσουμε τι φαίνεται «λάθος». Στην αρχή, είναι τρομακτικό να συναντάμε τον θυμό μας κατάματα, αλλά είναι ένα τεράστιο βήμα προς την αλλαγή. Σκεφτείτε τι θα θέλαμε να συμβεί; Ρωτήστε, «Τι χρειάζομαι που δεν καταλαβαίνω αυτήν τη στιγμή;» και μετά ακούστε την απάντηση. Το κλειδί είναι να ακούς!
Πόσο πιο οδυνηρές είναι οι συνέπειες του θυμού από τις αιτίες του
ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΡΗΛΙΟΣ
Είναι ζωτικής σημασίας να εργαστούμε για να αποκτήσουμε καλύτερη κατανόηση των συναισθημάτων μας που θα μπορούσαν να παραλύσουν πιο υγιεινές επιλογές ή να γίνουν μια καταστροφική δύναμη που θα ανατινάξει τη ζωή μας. Αντίθετα, ας χρησιμοποιήσουμε τα συναισθήματά μας για να θεραπεύσουμε αυτό που παλεύουμε βαθιά μέσα μας. Είναι τρέχων ή παρελθόν πόνος; Ή μια διακοπή επικοινωνίας με την οικογένεια, τους φίλους ή στη δουλειά; Ίσως φόβος, αποτυχία ή έλλειψη προόδου;
Ας θεωρήσουμε τον θυμό μας ως προειδοποιητικό σημάδι προσοχής και αντί να τον αγνοήσουμε, ας φτάσουμε στην πηγή του. Ας το καλωσορίσουμε όπως ένας φίλος που προσπαθεί να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε τα εμπόδια που εμποδίζουν την πρόοδο, γνωρίζοντας ότι θέλουν το καλύτερο για εμάς και ότι πιστεύουν ότι η διορατικότητά του θα έχει προστιθέμενη αξία! Σε αυτό το σημείο, μπορεί να φανεί ότι ένας επαγγελματίας σύμβουλος μπορεί να είναι απαραίτητος για να αντιμετωπίσει τραυματικά γεγονότα.
Τέλος, πρέπει να ανανεώνουμε συνεχώς τη δέσμευσή μας για αλλαγή γιατί η αλλαγή απαιτεί χρόνο. Η αληθινή αλλαγή δεν είναι άμεση, αλλά μικροσκοπικές επιτυχίες αρχίζουν να εμφανίζονται καθώς χτίζουμε νέες συνήθειες. Η συνέπεια είναι το κλειδί για την επιτυχία και οι ανταμοιβές έρχονται καθώς συνεχίζουμε να εμφανιζόμαστε και να προσπαθούμε για το καλύτερο κάθε μέρα. Οι περισσότεροι από εμάς τα παρατάμε πριν συμβεί αυτό, επειδή φοβόμαστε ότι δεν έχουμε άμεση πρόοδο σημαίνει αποτυχία. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το να «εμφανίζονται» όταν δεν συμβαίνει τίποτα ΕΙΝΑΙ μέρος της διαδικασίας. Εκεί γίνεται η μαγεία.
Όταν αγκαλιάζουμε τον θυμό μας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είναι εκεί για να μας πει ότι κάτι συμβαίνει γύρω μας που δεν μας αρέσει και μπορεί να είναι κίνδυνος για εμάς σωματικά, συναισθηματικά ή διανοητικά . Ουσιαστικά, αυτό είναι πολύ καλό, αλλά μπορεί εύκολα να γίνει κακό όταν εκφράζεται ανεύθυνα, επειδή ο θυμός είναι ένα ωμό και ισχυρό συναίσθημα που ενστικτωδώς αυξάνει την αυτοπεποίθησή μας για δράση. Το κάλεσμα του θυμού για δράση πρέπει να αντιμετωπίζεται σκόπιμα και με προσοχή!
Η μεγαλύτερη θεραπεία του θυμού είναι η καθυστέρηση
ΣΕΝΕΚΑΣ
Ο ψυχολόγος και συντάκτης των Διαταραχών Θυμού Δρ. Χάουαρντ Κασίνοβ προτείνει δύο βασικά πράγματα που προσπαθώ να θυμάμαι όταν είμαι θυμωμένος ή ενοχλημένος και έχω ανάγκη να εκφραστώ:
- Παύση – αφιερώστε λίγο χρόνο για να επιβραδύνετε τα πράγματα με μερικές βαθιές αναπνοές και επικεντρωθείτε στο «γιατί» είμαι αναστατωμένος και αν το να το εκφράσω θα βοηθήσει ή θα βλάψει την κατάσταση; Είναι τώρα η καλύτερη στιγμή για να μοιραστώ τα συναισθήματά μου ή θα μπορούσα να περιμένω; (Μερικές φορές περιμένω μια μέρα.)
- Χρησιμοποιήστε έναν κατάλληλο τόνο για να μην μειώνετε ή να κάνετε το άλλο άτομο αμυντικό. (Δύσκολο να το κάνετε αυτή τη στιγμή, οπότε μείνετε σε παύση περισσότερο όταν χρειάζεται)
Τελικά, το καλύτερο μάθημα που έχω πάρει είναι να εργαστώ για να διαλύσω τον θυμό μέσα μου . Έχω μάθει ότι ο θυμός σηματοδοτεί κάτι στη ζωή μου που πρέπει να αντιμετωπίσω, χωρίς να διορθώσω ποια ή ποιος νομίζω ότι είναι η αιτία. Η ομορφιά του να κατέχω τον θυμό μου είναι ότι έχω και την ικανότητα να τον αλλάζω!
Η υγιής διαχείριση του θυμού δεν είναι ό,τι πιο εύκολο. Μπορεί να είναι συντριπτικό, συντριπτικό και μπερδεμένο, επειδή είναι ένα δυνατό συναίσθημα, που έχει σκοπό να τραβήξει την προσοχή μας και να ενδυναμώσει τη δράση μας. Ο συνεχής αγώνας που έχω είναι να επιτρέπω στον εαυτό μου να είμαι ευάλωτος όταν είμαι θυμωμένος διεκδικώντας την απογοήτευση και αντιμετωπίζοντας τους φόβους μου. Αν δεν συνδεθώ με αυτό που με «αναστάτωσε» στην αρχή, πώς θα βρω ποτέ μια λογική λύση; Σιγά σιγά γίνομαι καλύτερος σε αυτό.
Η ομορφιά του να κατέχω τον θυμό μου είναι ότι έχω και την ικανότητα να τον αλλάζω!
Αν και δεν είναι υγιές να αφήνουμε τον θυμό μας να ξεφύγει από όλους γύρω μας, είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή στις κόκκινες σημαίες και να ανακαλύψουμε τι μπορεί να μην λειτουργεί και χρειάζεται στοργική προσοχή. Ας μην αποσυνδεθούμε από το σύστημα συναγερμού μας, αλλά ας κατανοήσουμε καλύτερα τον θυμό μας και ας μάθουμε να τον διαχειριζόμαστε σωστά.
Κρατήστε το απλό,
Απλά Τέρι
https://jtjustteri.wordpress.com/
Το βρήκα στο: https://relationshipsmatter.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου