Η ιστορία των πνιγμένων
Περιτριγυρισμένη από τρεις πλευρές από τον άγριο ωκεανό, η Βρετάνη απολάμβανε πάντα μια ιδιαίτερη σχέση με τη θάλασσα. Έχει παίξει από καιρό σημαντικό ρόλο στη ζωή και την ψυχή της Βρετάνης. Τα νερά του έθρεψαν και συντηρούσαν γενιές Βρετώνων από αμνημονεύτων χρόνων, αλλά η συμφωνία μερικές φορές είχε χτυπηθεί σκληρά. Μια επισήμανση που γίνεται καλά σε μια παλιά βρετονική ρήση που λέει: «Όποιος εμπιστεύεται τη θάλασσα, εμπιστεύεται τον θάνατο».
Από τη φύση της, η λαογραφία συχνά διαφέρει αρκετά ευδιάκριτα από χωριό σε χωριό και μπορεί να είναι γεμάτη ασυνέπειες και αντιφάσεις. Η παραδοσιακή παράδοση γύρω από τους πνιγμένους στη Βρετάνη δεν είναι διαφορετική, αλλά υπάρχουν πολλά κοινά σημεία σε όλη την περιοχή. Ενώ οι κραυγές των νεκρών ήταν φοβισμένες και ακόμη και αγανακτισμένες, οι ίδιοι οι νεκροί λυπήθηκαν βαθύτατα από τους ζωντανούς. Γενικά, όσοι διεκδικούνταν από τη θάλασσα δεν έδειχναν κακή διάθεση απέναντι σε όσους ζούσαν ακόμα, τους οποίους συχνά βοηθούσαν προειδοποιώντας για κίνδυνο που πλησίαζε.
Στη Βρετάνη, κάποτε υπήρχε μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι πνιγμένοι των οποίων τα σώματα δεν βρέθηκαν και στη συνέχεια θάφτηκαν σε καθαγιασμένο έδαφος, μαίνονταν για πάντα κατά μήκος των ακτών, εκλιπαρώντας για μια χριστιανική ταφή. Λέγεται ότι αυτές οι χαμένες ψυχές ακούγονταν τη νύχτα να θρηνούν ανάμεσα στους βράχους και τους θανατηφόρους παράκτιους υφάλους. ήταν ευρέως γνωστοί ως krierien-noz (οι νυχτερινοί κραυγές) λόγω του κολασμένου θρήνου τους.
Ένας από τους πιο γνωστούς νυχτερινούς ουρλιάζοντες ήταν γνωστός ως Yannick an Aod (Little John of the Shore), του οποίου οι κλήσεις ακούγονταν σε όλες τις δυτικές ακτές τη νύχτα, μιμούμενοι τις κραυγές των ανθρώπων που βρίσκονται σε στενοχώρια με την ελπίδα να προσελκύσουν ανθρώπους στο νερό. και τον χαμό τους. Τα παιδιά προειδοποιήθηκαν να μην πειράζουν ποτέ τον Yannick απαντώντας στις κραυγές του. όσοι ήταν αρκετά ανόητοι για να το κάνουν, κινδύνευαν με βέβαιο θάνατο. Λέγεται ότι αν του απαντούσες μια φορά, ο Γιανίκ πήδηξε τη μισή απόσταση που σε χώριζε, με ένα μόνο άλμα. Αν του απαντούσες ξανά, θα πηδούσε τη μισή απόσταση που απομένει. Αν απαντήσατε τρίτη φορά? σου έσπασε το λαιμό.
Στο νησί Sein, οι ψυχές των πνιγμένων ήταν γνωστές ως krierien και η κραυγή τους λέγεται ότι ανήγγειλε μια επικείμενη καταιγίδα. Ομοίως, τα φαντάσματα επτά πνιγμένων ψαράδων αναφέρθηκαν μερικές φορές στο νησί. το πλήρωμα φαινόταν σαν να είχαν μόλις ναυάγιο, με τα λαδόδερμά τους να στάζουν ακόμα υγρά. Οι ντόπιοι ισχυρίστηκαν ότι τα φαντάσματα εμφανίζονταν πάντα για να προειδοποιήσουν τους ζωντανούς για μια καταιγίδα που πλησιάζει και για την ανάγκη να αφαιρέσουν τις βάρκες τους από το νερό.
Περίπου 55 χιλιόμετρα ανατολικά, γύρω από την πόλη Quimper της νότιας ακτής, πιστεύεται ότι οι καταιγίδες δεν υποχώρησαν ποτέ έως ότου τα σώματα όσων πνίγηκαν πετάχτηκαν στην ξηρά. Μερικές φορές, όμως, η θάλασσα αρνιόταν να δώσει τα πτώματα για ταφή και οι πνιγμένοι έκλαιγαν από οργή και ούρλιαζαν από απόγνωση όποτε η μαινόμενη θάλασσα τραβούσε τα κυλούμενα οστά τους μακριά από την ακτή.
Λέγεται ότι όσοι πνίγηκαν στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Βρετάνης μεταφέρθηκαν από τα ρεύματα στο Baie des Trépassés (κόλπος των νεκρών στα αγγλικά ή Bae an Anaon στα βρετονικά) στις ακτές του Ατλαντικού. Εδώ, μερικές απελπισμένες ψυχές θα έβγαιναν από τη θάλασσα και θα περπατούσαν με αργή πομπή στο μικρό παρεκκλήσι κοντά στο λιμάνι του Vorlen. Ένας θρύλος λέει ότι ένας ψαράς, που είχε αγκυροβολήσει το σκάφος του για τη νύχτα, παρατήρησε φώτα στην παραλία και μια σειρά ανθρώπων που περπατούσαν προς την εκκλησία. Έβγαλε το καπέλο του και τους ακολούθησε αλλά όταν προσπάθησε να μπει στην εκκλησία, ο πρώην πρύτανης, νεκρός για δεκαπέντε χρόνια, έβαλε το χέρι του στον ώμο του και του είπε να πάει σπίτι γιατί δεν ήταν μέρος για τους ζωντανούς.
Μια άλλη κάποτε δημοφιλής πεποίθηση για τον κόλπο έλεγε ότι, όταν το φως του φεγγαριού έριξε τη λάμψη του σε μια συγκεκριμένη στιγμή τις νύχτες του Halloween και της παραμονής των Χριστουγέννων, μπορούσε κανείς να δει, στα κρύα νερά του κόλπου, δεκάδες χιλιάδες κεφάλια να σπάζουν την επιφάνεια των κυμάτων? τεντωμένα τα χέρια τους που εκλιπαρούν για απελευθέρωση.
Με έναν μάλλον πιο ποιητικό τρόπο, ο Βρετόνος συγγραφέας, Émile Souvestre, αφηγήθηκε για τον κόλπο: «Την Ημέρα των Νεκρών, οι ψυχές των πνιγμένων ανεβαίνουν στην κορυφή κάθε κύματος και τους βλέπουμε να τρέχουν στην κορυφή σαν φευγαλέα. αφρός. Κάθε κύμα που περνάει κουβαλά μια ψυχή, αναζητώντας παντού την ψυχή ενός αδελφού, ενός φίλου ή ενός αγαπημένου. όταν συναντιούνται πρόσωπο με πρόσωπο, ρίχνουν έναν θλιβερό ψίθυρο και περνούν, οδηγούμενοι αναγκαστικά από τη ροή που πρέπει να ακολουθήσουν. Μερικές φορές, ένας μπερδεμένος, εκπληκτικός θόρυβος τρέμει στον κόλπο. ένα ανεξήγητο μείγμα από απαλούς αναστεναγμούς, βραχνά μουγκρητά και παραπονεμένες κραυγές που σφυρίζουν στο φούσκωμα. Αυτές είναι οι ψυχές που μιλούν και λένε τις ιστορίες τους».
Όσοι είχαν πνιγεί χωρίς να κουβαλούν το λεκέ της αμαρτίας λέγεται ότι τελικά θα μεταφερθούν σε μια θαλάσσια σπηλιά λίγο πιο πέρα κατά μήκος της ακτής κοντά στο Morgat. Εδώ, οι ψυχές τους έμειναν για οκτώ μέρες πριν φύγουν τελικά για τον Άλλο Κόσμο. Ο θάνατος ήταν εξασφαλισμένος σε όποιον θα μπορούσε να έχει το θράσος να τολμήσει να μπει σε αυτή τη σπηλιά και να διαταράξει την ιερή τους μετάνοια.
Άλλοι θρύλοι συνδέονται με τον Κόλπο των Νεκρών. παραδοσιακά πίστευαν ότι αυτό ήταν το σημείο επιβίβασης για τους αρχαίους Δρυίδες που θάφτηκαν στο νησί Sein. Αυτή η πρώιμη πεποίθηση μπορεί να τροφοδοτούσε τις πιο πρόσφατες παραδόσεις που υποστήριζαν ότι, τις νύχτες χωρίς φεγγάρι, οι οικοδεσπότες των νεκρών περίμεναν σιωπηλά την εμφάνιση του Bag an Noz ή του Boat of the Night.
Ένας τοπικός μύθος λέει ότι, ορισμένες νύχτες, μια δυνατή φωνή μεταφερόταν στον κόλπο, φωνάζοντας έναν ντόπιο ψαρά με το όνομά του. ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να ακούσει αυτή τη φωνή. Ο άνδρας δεν εξεπλάγη από την έκκληση γιατί ήταν ένα μυστικό που κουβαλούσε η οικογένειά του για αμέτρητες γενιές. ήταν ο κληρονομικός τιμονιέρης του Boat of the Dead. Φτάνοντας στην ακτή, βρήκε το φαινομενικά άδειο σκάφος πεσμένο βαριά στο νερό και έφυγε γρήγορα. Αμέσως μετά την προσγείωση στο νησί Sein, ένιωσε να αλαφρώνει και να ανεβαίνει στο νερό καθώς οι επιβάτες του αποβιβάζονταν. Κατά την επιστροφή του στον κόλπο, το σκάφος φαινόταν σαν σκιά και εξαφανίστηκε εντελώς μόλις πάτησε το πόδι του στην ακτή.
Οι ιστορίες για μια βάρκα των νεκρών έχουν συνδεθεί από καιρό με τη Βρετάνη. ο Βυζαντινός ιστορικός του 6ου αιώνα, Προκόπιος το ανέφερε ως εξής: «Οι ψαράδες και οι άλλοι κάτοικοι της Γαλατίας που βρίσκονται απέναντι από το νησί της Βρετανίας είναι υπεύθυνοι για τη μεταφορά ψυχών εκεί και για αυτήν την υπηρεσία απαλλάσσονται από φόρο. Στη μέση της νύχτας, ακούνε ένα χτύπημα στην πόρτα τους. Σηκώνονται και βρίσκουν στην ακτή ξένες βάρκες όπου δεν βλέπουν κανέναν και όμως φαίνονται τόσο φορτωμένοι που φαίνονται στο σημείο να βυθίζονται, υψώνοντας μόνο μια ίντσα πάνω από το νερό. μια ώρα είναι αρκετή για αυτό το ταξίδι, αν και με τα δικά τους σκάφη, δύσκολα τα καταφέρνουν σε διάστημα μιας μέρας και μιας νύχτας. Το σκάφος ξεφορτώνεται γρήγορα και γίνεται τόσο ελαφρύ που οδηγεί μόνο την καρίνα του στα κύματα.
Κατά τον 19ο αιώνα, αρκετές παραδόσεις των πλοίων των νεκρών εξακολουθούσαν να καταγράφονται σε διάφορα μέρη της Βρετάνης. Ο Émile Souvestre, γράφοντας το 1835, σημείωσε ότι κοντά στο Saint-Gildas, ψαράδες κακού χαρακτήρα που νοιάζονταν ελάχιστα για τη σωτηρία της ψυχής τους, ξύπνησαν τη νύχτα από τρία χτυπήματα στην πόρτα τους από ένα αόρατο χέρι. Εξαναγκασμένοι από κάποια υπερφυσική δύναμη, οι άντρες πηγαίνουν στην ακτή όπου βρίσκουν μακριές μαύρες βάρκες που φαίνονται άδεια και όμως βυθίζονται στη θάλασσα μέχρι το επίπεδο των κυμάτων. Μόλις επιβιβάζονται, ένα μεγάλο λευκό πανί ανυψώνεται στην κορυφή του ιστού και το σκάφος φεύγει από το λιμάνι, σαν να παρασύρεται από ένα γρήγορο ρεύμα.
Η παράδοση υποστήριζε ότι αυτά τα πλοία, φορτωμένα με καταραμένες ψυχές, δεν εμφανίστηκαν ξανά στην ακτή και ότι οι ψαράδες ήταν έτσι καταδικασμένοι να περιπλανηθούν μαζί τους στους ωκεανούς μέχρι την Ημέρα της Κρίσεως. Κάποιοι πίστευαν επίσης ότι αυτές οι βάρκες ήταν καταδικασμένες να ταξιδεύουν για πάντα από παραλία σε παραλία, από νησί σε νησί, αναζητώντας τα πτώματα των πνιγμένων ναυτικών για να τα επιστρέψουν σπίτι στο χωριό της γέννησής τους.
Γύρω από τη βόρεια ακτή της πόλης Tréguier πιστεύονταν ότι υπήρχαν βάρκες που μετέφεραν τις ψυχές των νεκρών, ειδικά εκείνων των πνιγμένων, σε άγνωστα νησιά που κάθονταν στο τέλος του κόσμου και από τα οποία δεν είχε επιστρέψει ποτέ ταξιδιώτης. Λέγεται ότι, τις νύχτες του καλοκαιριού, όταν ο αέρας είναι σιωπηλός και η θάλασσα είναι ήρεμη, ακούγονται τα κουπιά να γκρινιάζουν και λευκές σκιές φαίνονται να κυματίζουν γύρω από τις μαύρες βάρκες. Ωστόσο, όποιος τολμούσε να ακολουθήσει τις βάρκες στη θάλασσα ήταν καταδικασμένος να τις συνοδεύσει μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σε κοντινή απόσταση, γύρω από το Port-Blanc, άνθρωποι ισχυρίστηκαν ότι είδαν τα πνεύματα εκείνων που ήταν γνωστό ότι είχαν χαθεί στη θάλασσα, να προσγειώνονται σε μικρές βάρκες για να αποθηκεύσουν αποθέματα γλυκού νερού. Λέγεται ότι περπάτησαν σιωπηλά, σε μια μακρά πορεία με επικεφαλής μια άγνωστη γυναίκα. Μερικές φορές, ακούγονταν να ψιθυρίζουν ο ένας στον άλλο χαμηλόφωνα, αλλά μόνο μια λέξη μπορούσε να ξεχωρίσει – ναι! Η σιλουέτα του πλοίου τους φαινόταν στο βάθος, σαν να επιπλέει στα σύννεφα.
Όπως και τα άλλα νυχτερινά σκάφη, αυτά που σημειώθηκαν στη δυτική ακτή ήταν τόσο μυστηριώδη όσο και απαίσια. Οι ψαράδες που αντιμετώπισαν αυτά τα σκάφη είπαν ότι δεν είδαν κανέναν στο σκάφος ή για χαλάζι που απάντησαν μόνο από μια αόρατη χορωδία «Αμήν». Άλλες ιστορίες λένε ότι άκουσαν τον ήχο των κουπιών που σπάζουν το νερό ή την κραυγή των εντολών να τραβήξουν πανιά, παρόλο που τίποτα δεν φαίνεται ανάμεσα στο σκάφος τους και στον ορίζοντα.
Σε πολλά μέρη της δυτικής Βρετάνης, το Boat of the Night θεωρήθηκε ότι διοικούσε ο πρώτος πνιγμένος της χρονιάς, αλλά στο νησί Sein, ο τιμονιέρης πιστεύεται ότι ήταν ο τελευταίος πνιγμένος της χρονιάς. Μια ιστορία λέει για μια χήρα της οποίας ο σύζυγος είχε χαθεί στη θάλασσα, χωρίς να έχει βρεθεί το σώμα του. τον είδε να κρατάει το τιμόνι, μια μέρα που το Bag an Noz πέρασε πολύ κοντά στο νησί.
Όχι μόνο αυτό το σκάφος μετέφερε τις ψυχές των νεκρών, αλλά η εμφάνισή του θεωρήθηκε επίσης ότι ανήγγειλε κάποια επικείμενη καταστροφή. Λέγεται ότι είχε μια μάλλον αναποφάσιστη μορφή το βράδυ, αλλά εξαφανιζόταν εντελώς αν το πλησίαζε πολύ κοντά άλλο σκάφος. Ωστόσο, ένα βράδυ, ένας γενναίος ψαράς κατάφερε να πλησιάσει αρκετά κοντά για να δει ότι δεν υπήρχε κανένας στο πλοίο εκτός από τον τιμονιέρη. το σκάφος εξαφανίστηκε τη στιγμή που ο τιμονιέρης χαιρετίστηκε.
Πολλά απομονωμένα παράκτια παρεκκλήσια συνδέονται με θρύλους που επισκέπτονται οι ψυχές των νεκρών, είτε μόνες είτε σε πομπή, προκειμένου να εκπληρώσουν μια υπόσχεση ή μια προσευχή που έγινε στη θάλασσα. Ήταν ευρέως η πεποίθηση ότι όποιος είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει ένα προσκύνημα είχε κάνει ιερό τάμα. Εάν κάποιος πέθαινε πριν εκπληρώσει τον όρκο του, θεωρήθηκε ότι έπρεπε να τιμήσει την υποχρέωσή του στον θάνατο. Κοντά στο Saint-Servan, νεαρά κορίτσια ανέφεραν κάποτε ότι είδαν μια πομπή ανδρών να βγαίνει από τη θάλασσα συνοδευόμενη από έναν ιερέα και ακόμη και μια χορωδία, εκπληρώνοντας τον όρκο τους να κάνουν το προσκύνημα που είχαν υποσχεθεί όσο ζούσαν.
Άλλοι θρύλοι για τους πνιγμένους είναι λιγότερο υγιεινοί. Στο παρελθόν, οι ψαράδες του Trévou-Tréguignec ισχυρίζονταν συχνά ότι είχαν δει νεκρά χέρια πνιγμένων ανδρών να προσκολλώνται στις σανίδες των σκαφών τους όταν ψάρευαν τη νύχτα. Προφανώς, οι γυναίκες που είχαν πνιγεί δεν κόλλησαν στις βάρκες αλλά άφησαν τα μαλλιά τους να επιπλέουν στο νερό με αποτέλεσμα να μπλέξει τα κουπιά.
Μερικά μίλια ανατολικά, έξω από τις ακτές των νησιών Ébihens, ο θόρυβος του ανέμου γύρω από τους υφάλους που ήταν εκτεθειμένοι στην άμπωτη λέγεται ότι ήταν οι γκρίνιες τριών γυναικών από το Saint-Jacut που πνίγηκαν εκεί στις αρχές του 19ου αιώνα. Τις γυναίκες τις είχε μεταφέρει στα βράχια, για να μαζέψουν όστρακα από μπακαλιάρο, από φιλικό τελωνείο. Ωστόσο, η στροφή συνοδευόταν από έναν άνεμο που φύσηξε τόσο βίαια που δεν τόλμησε να βγάλει τη βάρκα του για να τα ανασύρει. Από εκείνη τη μέρα, που ο καιρός είναι κακός, τα πνεύματα των πνιγμένων ταράζουν τη θάλασσα και στέλνουν τρομερούς ανέμους να ταρακουνήσουν το παλιό Τελωνείο.
Μια περίεργη πεποίθηση που βρέθηκε σε μέρη της δυτικής Βρετάνης υποστήριξε ότι όσοι πέθαναν στη θάλασσα το έκαναν λόγω του βάρους των αμαρτιών τους. Αυτό λέγεται για να εξηγήσει γιατί όσοι πνίγηκαν παρέμειναν πιασμένοι στη λαβή της θάλασσας. η απελευθέρωσή τους θα γινόταν μόνο όταν ένας άλλος άτυχος πνιγόταν στο ίδιο μέρος.
Οι μέθοδοι που προτείνονται για τον εντοπισμό των σορών εκείνων που πνίγηκαν φαίνεται να διέφεραν από τόπο σε τόπο. Στα βόρεια της περιοχής, συνιστούσαν να ισορροπήσετε ένα ξύλινο μπολ γεμάτο με πίτουρο πάνω σε μια σανίδα από ξύλο ή ένα δέμα από άχυρο. Ένα ευλογημένο, αναμμένο κερί φυτεύτηκε στο πίτουρο και η σχεδία τοποθετήθηκε στο νερό. Το κερί πιστεύεται ότι δείχνει τη θέση του σώματος. Γύρω από την κεντρική πόλη Guingamp, ένα αναμμένο κερί τοποθετήθηκε σε ένα καρβέλι ψωμί, το οποίο στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε στο ρεύμα. το πτώμα αναμενόταν να ανακαλυφθεί κοντά στην τοποθεσία όπου είχε σταματήσει το πλωτό καρβέλι. Στη δυτική Βρετάνη, η παράδοση καλούσε τον αναζητητή να μπει σε μια βάρκα συνοδευόμενος μόνο από ένα κόκορα σε ένα σάκο. Η βάρκα παραδόθηκε στο ρεύμα και πίστευαν ότι ο κόκορας θα λαλούσε όταν το σώμα του πνιγμένου ήταν κοντά.
Στην ίδια περιοχή της Βρετάνης, πιστεύεται ότι το σώμα του πνιγμένου επανεμφανίστηκε εννέα ημέρες αφότου βρισκόταν στο βάθος και ότι ένας πνιγμένος άνδρας θα αιμορραγούσε από τη μύτη όταν τον έβγαζαν από το νερό, εάν ένας από τους συγγενείς του ήταν μεταξύ αυτών. παρόν. Μια παραλλαγή αυτής της πεποίθησης πίστευε ότι δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια του ανασυρθέντος πτώματος.
Γύρω από το Paimpol, λέγεται ότι όταν ένας ψαράς χάθηκε στη θάλασσα, γλάροι και μπούκλες επισκέφτηκαν το πρώην σπίτι του για να αναγγείλουν τον θάνατό του κλαίγοντας και χτυπώντας τα φτερά τους στα παράθυρα. Ωστόσο, γύρω από την πόλη της Βρέστης στη δυτική ακτή, οι γλάροι που πέταξαν γύρω από τα βράχια στην ανοικτή θάλασσα πιστεύεται ότι ήταν οι ψυχές εκείνων που είχαν πνιγεί εκεί κοντά.
Κάποτε ήταν ευρέως αποδεκτό εδώ ότι όσοι πέθαναν με βίαιο θάνατο αναγκάζονταν να παραμείνουν μεταξύ ζωής και θανάτου μέχρι να περάσει ο χρόνος που φυσικά έπρεπε να ζήσουν. Αυτή η κατάσταση ύπαρξης, που δεν είναι πια ζωή αλλά όχι ακόμη θάνατος, εμφανίζεται σε έναν περίεργο μύθο από τον Bro-Bégard που λέει για ένα κορίτσι που πνίγηκε αλλά που, χάρη στην προστασία της Παναγίας, συνέχισε να ζει για έξι χρόνια στο ένα είδος κενού. Την έτρεφε το ψωμί που έδινε η μητέρα της στους φτωχούς και ντύθηκε με τα παλιά ρούχα που τους μοίραζε ως ελεημοσύνη. Ο σύζυγός της δεν ήταν πραγματικά χήρος και δεν έγινε έτσι μέχρι το τέλος αυτών των έξι ετών.
Η έννοια της ύπαρξης ανάμεσα στην πραγματική ζωή και τον απόλυτο θάνατο βρίσκεται σε άλλους βρετονικούς θρύλους για πνιγμένους ανθρώπους. Τα θύματα της Μάγισσας του Lok και της Κόκκινης Μάγισσας του Île du Château ενταφιάζονται στο νερό, αλλά επιστρέφουν στη ζωή και οι κάτοικοι της βυθισμένης πόλης Ker-Is ζουν επίσης, βυθισμένοι κάτω από το νερό, περιμένοντας την απελευθέρωσή τους.
Αυτή η γοητεία με τα δεινά των πνιγμένων πρέπει να τοποθετηθεί στο πλαίσιο μιας κουλτούρας όπου οι νεκροί δεν ήταν ποτέ μακριά από τους ζωντανούς. Υπήρχε μια σημαντική απουσία διαχωρισμού μεταξύ των ζωντανών και των νεκρών που συνήθως πίστευαν ότι υπήρχαν, σε στενή οικειότητα, μαζί. Οι νεκροί εμπλέκονταν στην καθημερινότητα των ζωντανών. Δεν έμειναν κλεισμένοι στο οστεοφυλάκιο, αλλά περιπλανήθηκαν τη νύχτα στα έρημα μονοπάτια ή στους βαλίτσες και στα λιβάδια. Επέστρεψαν στα προηγούμενα σπίτια τους, με την άδεια του Θεού, για να προσέχουν αυτούς που είχαν αφήσει πίσω ή για να προσφέρουν ελπίδα για σωτηρία. Ωστόσο, αυτά τα προνόμια προορίζονταν για εκείνους που είχαν αποσταλεί σε άγιο έδαφος, εκείνοι που χάθηκαν στη θάλασσα είχαν στερηθεί αυτή την τιμή και έτσι δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στα προηγούμενα στέκια τους.
Στη Βρετάνη, ειπώθηκε κάποτε ότι τρία σκουλήκια ζούσαν μέσα στο ανθρώπινο σώμα. όταν ένα άτομο πνίγηκε, το καθένα από αυτά ενσαρκώθηκε σε ένα κόκκαλο, αυτά τα τρία οστά αποσπάστηκαν από το πτώμα και, τρεις μήνες αργότερα, μετατράπηκαν σε κοχύλια. Οι ψαράδες των ακτών, όταν άκουγαν για έναν νεκρό στη θάλασσα, έλεγαν: «Ένας άνθρωπος λιγότερος, άλλα τρία κοχύλια». Σύμφωνα με το μύθο, μερικά λεγόμενα καταραμένα νησιά στα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Βρετάνης σχηματίστηκαν από τους σκελετούς των πνιγμένων και τέτοιες προελεύσεις αποδίδονταν κάποτε στο Sillon de Talbert. ένα αυλάκι μήκους 3 χιλιομέτρων που εκτείνεται μέχρι τη θάλασσα από την άκρη της χερσονήσου Lézardrieux.
https://bonjourfrombrittany.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου