Τα γενέθλια του πιο διάσημου γάτου της φυσικής
Ένας δυστυχισμένος γάτος βρίσκεται παγιδευμένος μέσα σε ένα κουτί, όπου υπάρχει φιάλη με θανατηφόρο αέριο, συνδεδεμένη με έναν απαριθμητή Geiger, δίπλα στον οποίο υπάρχει μια ραδιενεργός πηγή. Η διάσπαση ενός ραδιενεργού πυρήνα είναι κβαντικό φαινόμενο, που είναι αδύνατον να προβλεφθεί. Έστω ότι υπάρχει 50% πιθανότητα στο επόμενο λεπτό να διασπαστεί ένας ραδιενεργός πυρήνας. Η διάσπαση θα ενεργοποιούσε τον απαριθμητή Geiger, ο οποίος με τη σειρά του θα έθετε σε κίνηση το σφυρί, το μπουκάλι θα έσπαγε και το δηλητηριώδες αέριο θα σκότωνε τον γάτο!
Εφόσον δεν έχουμε ανοίξει το κουτί, σύμφωνα με την κβαντομηχανική η κατάσταση του γάτου είναι μια υπέρθεση των δυο δυνατών καταστάσεων: είναι ταυτόχρονα και ζωντανός και νεκρός. Ανοίγοντας το κουτί και παρατηρώντας στο εσωτερικό του, καταρρέει η κυματοσυνάρτηση που περιγράφει τον γάτο, και βλέπουμε τον γάτο στη μια από τις δυο δυνατές καταστάσεις του: ή ζωντανό ή νεκρό.
Αυτή είναι η πασίγνωστη ιστορία του γάτου του Schrödinger. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 29 Νοεμβρίου 1935 (σαν σήμερα), στο γερμανικό επιστημονικό περιοδικό Naturwissenschaften, σε άρθρο του Schrödinger με τίτλο «The present situation in quantum mechanics» (βλέπε EΔΩ την αγγλική μετάφραση στη σελ. 157).
Το παράλογο για τον Schrödinger (και όχι μόνο γι αυτόν) ήταν πως δεν γίνεται να θεωρούμε τη γάτα συγχρόνως και ζωντανή και νεκρή μόνο και μόνο επειδή δεν έχουμε ανοίξει το κουτί. Ο Einstein που δεν παραδεχόταν την κβαντική φυσική έλεγε: Κοιτάξτε το φεγγάρι. Πιστεύετε πως αποκτά υπόσταση όταν το παρατηρεί ένα ποντίκι;
Τελικά υπάρχει το παράλογο που υποστήριζε στο άρθρο του ο Schrödinger; Διαβάστε την ανάλυση ΕΔΩ: Το παράδοξο της γάτας του Schrödinger.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου