Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Η τελετουργική τέχνη του αιθιοπικού καφέ

 Η τελετουργική τέχνη του αιθιοπικού καφέ

Μια κυρία από την Αιθίοπα που εκτελεί την τελετή του καφέ . © Μίζου

Πάντα μας ενδιέφερε να μάθουμε τους πολιτιστικούς τρόπους των χωρών που επισκεφτήκαμε. Ένα από αυτά είναι η παραδοσιακή ώρα του καφέ για τους Αιθίοπες. Ήταν υπέροχο να γευτείς τον υπέροχο καφέ και να ζήσεις τον τελετουργικό τρόπο ταυτόχρονα.

Η τελετή του καφέ στην Αιθιοπία και την Ερυθραία  είναι ένα βασικό πολιτιστικό έθιμο στην Αιθιοπία και την Ερυθραία. Υπάρχει μια ρουτίνα να σερβίρετε καφέ καθημερινά, κυρίως για να συναντήσετε συγγενείς, γείτονες ή άλλους επισκέπτες. Εάν ο καφές απορριφθεί ευγενικά, τότε πιθανότατα θα σερβίρεται τσάι .

Χαλαρό γρασίδι απλώνεται στο πάτωμα όπου γίνεται η τελετή του καφέ, συχνά διακοσμημένο με μικρά κίτρινα λουλούδια. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται σύνθετα λουλούδια, ειδικά γύρω από τον εορτασμό του Meskel (μια Ορθόδοξη Γιορτή που γιορτάζεται από Ερυθραίους και Αιθίοπες )

Ζυθοποιία : η τελετή πραγματοποιείται συνήθως από τη γυναίκα του νοικοκυριού και θεωρείται τιμή. Ο καφές παρασκευάζεται πρώτα ψήνοντας τους πράσινους κόκκους καφέ σε ανοιχτή φωτιά σε ένα τηγάνι. Ακολουθεί το άλεσμα των φασολιών, παραδοσιακά σε ξύλινο γουδί και γουδοχέρι. Στη συνέχεια, τα κατακάθια του καφέ τοποθετούνται σε ένα ειδικό σκεύος που περιέχει βρασμένο νερό και αφήνονται σε ανοιχτή φωτιά για μερικά λεπτά μέχρι να αναμειχθούν καλά με το ζεστό νερό. Μετά το άλεσμα, ο καφές περνάει από ένα κόσκινο αρκετές φορές. Η κατσαρόλα (τζεμπένα) είναι συνήθως κατασκευασμένη από κεραμική και έχει σφαιρική βάση, λαιμό και στόμιο εκροής και λαβή όπου ο λαιμός συνδέεται με τη βάση. Η jebena έχει και ψάθινο καπάκι .

Σερβίρισμα : Το Ambasha χρησιμοποιείται μερικές φορές ως σνακ κατά τη διάρκεια των τελετών

Ο οικοδεσπότης ρίχνει τον καφέ για όλους τους συμμετέχοντες μετακινώντας την κεκλιμένη κατσαρόλα που βράζει πάνω από ένα δίσκο με μικρά, λιγότερα φλιτζάνια με λαβή από ύψος ενός ποδιού χωρίς σταματημό μέχρι να γεμίσει κάθε φλιτζάνι. Τα κατακάθια παρασκευάζονται τρεις φορές: ο πρώτος γύρος του καφέ ονομάζεται awel στην Tigrinya, ο δεύτερος kale'i και ο τρίτος baraka («να είναι ευλογημένος»). Στα αμχαρικά είναι አቦል abol, το δεύτερο τόνο (Αμχαρικά: ቶና) και το τρίτο baraka (Αμχαρικά: በረካ). Η τελετή του καφέ μπορεί επίσης να περιλαμβάνει κάψιμο διαφόρων παραδοσιακών θυμιαμάτων. Οι άνθρωποι προσθέτουν ζάχαρη στον καφέ τους ή στην ύπαιθρο, μερικές φορές αλάτι ή παραδοσιακό βούτυρο (βλ. niter kibbeh ). Το ρόφημα συνοδεύεται από ένα μικρό σνακ όπως ποπ κορν, φιστίκια ή χιμμπάσα (ονομάζεται επίσης ambasha) . Πηγή: WIKIPEDIA

Ο αιθιοπικός καφές είναι πιο γνωστός στον κόσμο ως ένας από τους καλύτερους και πιο νόστιμους.

Θα θέλατε να πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ;

Σας εύχομαι έναν φανταστικό νέο μήνα!

Ευχαριστώ για την επίσκεψη.

https://peblogs.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καίτη Γκρέυ: Πέθανε σε ηλικία 101 ετών η σπουδαία τραγουδίστρια

  Καίτη Γκρέυ: Πέθανε σε ηλικία 101 ετών η σπουδαία τραγουδίστρια NDP Εδινε μάχη με διάφορα προβλήματα υγείας τους τελευταίους μήνες Έφυγε ...