Στον Πόλεμο, με την αλήθεια. Με το Αφγανιστάν και τους δολοφόνους του:
Ένα φωτογραφικό δοκίμιο για είκοσι χρόνια
γραμμένο από τη Narayan Tushar Kaudinya
Δεν σχεδίαζα να γράψω τίποτα, μετά το The Sins of America, ό, τι κι αν έγινε στο Αφγανιστάν, καθώς δεν φαινόταν να υπάρχει λόγος να συνεχίσω να τσακώνω, αλλά όλα άλλαξαν τη στιγμή που είδα ένα βίντεο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken, ο οποίος ενώ αντιμετώπιζε το πιο δύσκολο ψήσιμο του μεταφορέα του παρατήρησε ότι «κληρονόμησαν μια προθεσμία και δεν κληρονόμησαν κανένα σχέδιο». Με εξόργισε στο ελάχιστο.
Η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο, γεμάτη πόρους, δεν είχε κανένα σχέδιο για 20 χρόνια. Και είναι ασφαλές να πούμε ότι δεν έχουν σχέδιο να ασχοληθούν με οτιδήποτε κάτω από τον ήλιο, να φύγουν από την Κίνα. Δεν νομίζω ότι κανείς από εμάς θα μάθει ποτέ τίποτα για την προέλευση του ιού Corona.
Το πιο αστείο είναι ότι οι τρομοκράτες που ήταν κάποτε στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ, κουβαλούσαν εκατομμύρια χρήματα στο κεφάλι τους, οι πιο θανατηφόροι από τους ανθρωποκτόνους έγιναν και πάλι μεγάλοι. Ο Google Mullah Baradar, ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν βρίσκεται τώρα στους « Times» των 100 πιο σημαντικών ανθρώπων του 2021 αυτής της εβδομάδας . Αυτό είναι αστείο! Ένας τρομοκράτης είναι πλέον πολιτικός σύμφωνα με το google και πιθανότατα σύντομα θα είναι Πρόεδρος μιας χώρας. Τι δείχνουμε στις επόμενες γενιές να αντιμετωπίσουν τους δολοφόνους και πώς. Αυτό είναι βλάσφημο.
Το Αφγανιστάν ίσως να μην είναι το τελευταίο λάθος της προεδρίας του Μπάιντεν. Η Ταϊβάν θα μπορούσε πιθανώς να είναι η επόμενη. Ο Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Άμυνας υπό τους προέδρους Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα, έγραψε το 2014 ότι ο Μπάιντεν «έκανε λάθος σε σχεδόν όλα τα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες». Ο Γκέιτς αποδείχθηκε σωστός.
Στην πραγματικότητα, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, τον Μάιο του 2010, επιστολή που βρέθηκε στο πακιστανικό συγκρότημά του μετά τον θάνατό του από τις αμερικανικές δυνάμεις, συμβούλευε την Αλ Κάιντα να μην στοχεύει τον τότε αντιπρόεδρο Μπάιντεν, με την ελπίδα ότι μια μέρα θα γίνει Πρόεδρος. «Ο Μπάιντεν είναι εντελώς απροετοίμαστος για αυτή τη θέση, η οποία θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε κρίση», έγραψε ο Μπιν Λάντεν. Και αυτός αποδείχθηκε σωστός.
Εδώ στην Ινδία, ο οποίος είναι σχεδόν ένας νέος σύμμαχος των ΗΠΑ από τη γέννηση του Quad, ο Ινδο-Ειρηνικός, καθώς αμφισβητήθηκαν από τους Κινέζους στο πρόσωπο, κάπου έτυχε εμπιστοσύνης καθώς το φιάσκο του Μπάιντεν στο Αφγανιστάν είναι μια καταστροφή για την Ασία, και αυτή η αυτοπροκληθείσα ήττα στέλνει μήνυμα ότι οι σύμμαχοι δεν μπορούν να βασίζονται στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, στη φιλία τους ή περισσότερο στην Ινδία, η οποία πολεμά την τρομοκρατία από τότε που η Δύση δεν είχε ιδέα τι ήταν στην πραγματικότητα. Η Ινδία έχει ήδη φυλάξει τα σύνορά της ενάντια στην ενωμένη δύναμη της Κίνας και του Πακιστάν μόνη της.
Η ινδική αστρολογία, η οποία είναι η πιο αρχαία επιστήμη που ανέπτυξαν οι Ινδοί, την οποία πάντα ήμουν περίεργη, προέρχεται από τον προπάππου μου, παρόλο που έχω γράψει πολύ λίγα γι 'αυτήν. Κάθισα με έναν φίλο τον περασμένο μήνα και βγήκα με την κατανόηση ότι αυτό ήταν ένα γεγονός ορόσημο στην παγκόσμια πολιτική. Και στα επόμενα χρόνια φάνηκε ότι σίγουρα πρόκειται να αποσταθεροποιήσει αυτήν την περιοχή, κυρίως τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ευρώπη, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν σε έναν πλήρη εμφύλιο πόλεμο μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Η πανδημία ήταν ένας παράγοντας, αυτός είναι άλλος παράγοντας και ακόμη και άλλα πράγματα θα αναπτυχθούν σε λίγα χρόνια.
Όντας παραμυθάς, και έχοντας υπηρετήσει οργανισμούς όπως το National Geographic και έχοντας προταθεί μία φορά ως World Press Photo Global Talent το 2020, έχω πλήρη επίγνωση του τι περνούν οι φωτορεπόρτερ ενώ καλύπτουν έναν πόλεμο σε μια χώρα που έχει πληγεί από τον πόλεμο. Αισθανόμουν ευθύνη να παρουσιάσω αυτό το δοκίμιο ως μια οπτική ανθολογία των τελευταίων 20 ετών, ξεκινώντας από εκείνη ακριβώς την ημέρα που έφυγαν οι Σοβιετικοί, δίνοντας τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να έρθουν καθώς γέμιζαν τις τσέπες του Πακιστάν.
Αυτές οι εικόνες, και μερικές από αυτές τρύπησαν την ηρεμία μου και άρπαξαν τον ύπνο από τα μάτια μου χθες το βράδυ καθώς τις συναρμολογούσα για να το παρουσιάσω.
Αυτό είναι έργο όλων εκείνων των φωτορεπόρτερ που έχουν δουλέψει με μια αίσθηση θανάτου που κυριαρχεί συνεχώς στο κεφάλι τους και ως αναγνώστες, στοχαστές, παρατηρητές, μαθητές, λάτρεις της ανθρωπότητας, της αγάπης και της ειρήνης είναι καθήκον μας να δούμε τι είναι ο πόλεμος Το Τι κάνει στους ανθρώπους και στις γυναίκες, στα παιδιά και κυρίως σε μια χώρα. Θέλω πραγματικά ότι αυτό πρέπει να κοιμάται με κάθε άνθρωπο που κοιτάζει αυτό το δοκίμιο σήμερα και όποτε το κάνουν, ότι αυτό συνέβη και αν συνέβη εκεί, μπορεί να συμβεί οπουδήποτε. Επειδή μερικές φορές, και το πιο φυσικό σε περιόδους πολέμου, οι εικόνες λένε κάτι που οι λέξεις μπορεί να μην θέλουν να αγγίξουν, και σχεδόν δεν θα μπορούσαν ποτέ.
: ँ:
Κείμενο: Narayan Tushar Kaudinya
Φωτογραφίες από γνωστές και άγνωστες πηγές: Διαδίκτυο.
Έρευνα/Χάρη στους: The Indian Express, Wion, Geopolitic Expert Mr. Chellany, Stagecraft και Forbes
: ँ:
Αν έχετε κάτι να μοιραστείτε ή θέλετε να χαιρετήσετε, γράψτε μου στη διεύθυνση narayankaudinya @gmail.com
https://road-to-nara.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου