Δράκοι και κυνηγοί δράκων της Βρετάνης
Θεοποιημένος και δαιμονοποιημένος σε όλο τον κόσμο ανά τους αιώνες, ο δράκος της παλιάς εποχής άφησε επίσης τα ίχνη του στις ζωές, τους θρύλους και τα τοπία της Βρετάνης. Πράγματι, η ιστορία του Μπρετόν υποστήριζε κάποτε ότι η χερσόνησος της Βρετάνης ήταν το σώμα του τεράστιου δράκου που σκοτώθηκε από τον αρχάγγελο Μιχαήλ. η ραχοκοκαλιά του θηρίου σχημάτισε τα Monts d'Arree και την άγρια ακτογραμμή του Finistère, το κεφάλι του.
Στην παράδοση των Βρετών, ο δράκος βγαίνει μόνο από το υπόγειο λημέρι του για να τροφοδοτήσει την όρεξή του για καταστροφή. Συνήθως είναι γιγαντιαίου μεγέθους, συχνά με πολλά κεφάλια με ένα ή περισσότερα κέρατα. Το σώμα του είναι θωρακισμένο με λέπια και διαθέτει φτερά που μοιάζουν με νυχτερίδα, ισχυρά νύχια αιλουροειδών και μακριά, αιχμηρά δόντια. Μαζί με την ικανότητά του να φτύνει φωτιά, αυτά τα χαρακτηριστικά το παρουσιάζουν ως κύριο των τεσσάρων θεμελιωδών στοιχείων και επομένως το ισχυρότερο από τους αντιπάλους.
Ο Ρωμαίος συγγραφέας του 1ου αιώνα, Πλίνιος, μας λέει ότι οι δράκοι στραγγίζουν το αίμα των ελεφάντων, του μεγαλύτερου εχθρού τους, δαγκώνοντας πίσω από το αυτί του ζώου, ενώ το Βιβλίο της Αποκάλυψης του τέλους του 1ου αιώνα περιγράφει την αποκαλυπτική μάχη μεταξύ του αγγέλου Μιχαήλ και ενός « μεγάλος κόκκινος δράκος, με επτά κεφάλια και δέκα κέρατα ». Ο Μιχαήλ και οι άγγελοί του επικράτησαν και «ο μεγάλος δράκος εκδιώχθηκε [από τον Παράδεισο], εκείνο το παλιό φίδι, που ονομάζεται Διάβολος, που εξαπατά όλο τον κόσμο, πετάχτηκε στη γη».
Ισίδωρος, ο 7 ος λόγιος αιώνα και επίσκοπος της Σεβίλλης, περιγράφονται οι δράκοι ως «το μεγαλύτερο ζώο στη γη. Όταν βγαίνει από τη σπηλιά του, διαταράσσει τον αέρα. Έχει λοφίο, μικρό στόμα και στενό λαιμό. Η δύναμή του βρίσκεται στην ουρά του και όχι στα δόντια του. κάνει κακό με το χτύπημα, όχι με το δάγκωμα. Δεν έχει δηλητήριο και δεν χρειάζεται να σκοτώσει, γιατί σκοτώνει μπλέκοντας ». Αυτές οι περιγραφές παρέμειναν ελάχιστα αλλαγμένες στους μεσαιωνικούς κτηνοτρόφους. Γράφοντας στο 12 ου αιώνα, Hugo de Fouilloy ανακοίνωσε ότι «η μεγαλύτερη των φιδιών είναι ο δράκος? αντιμετωπίζει τον θάνατο από τη δηλητηριώδη αναπνοή του και από το χτύπημα της ουράς του. Αυτό το πλάσμα ανεβαίνει από τη δύναμη του δηλητηρίου του στον αέρα σαν να πετούσε και ο αέρας κινείται από αυτό ».
Για τους μεσαιωνικούς χριστιανούς χρονικογράφους, ο δράκος, ως ο μεγαλύτερος από τα φίδια, ήταν συνώνυμος με τον Διάβολο: «Καθώς αντιμετωπίζει τον θάνατο με τη δηλητηριώδη αναπνοή του και το χτύπημα της ουράς του, έτσι και ο Διάβολος καταστρέφει τις ψυχές των ανθρώπων με σκέψη, λόγο και πράξη. Σκοτώνει τις σκέψεις τους από την ανάσα της υπερηφάνειας. δηλητηριάζει τα λόγια τους με κακία. τους στραγγαλίζει από την εκτέλεση κακών πράξεων, όπως στην ουρά του ».
Παρόμοια συναισθήματα απήχθησαν αργότερα στις σελίδες του 13ου αιώνα Harley Bestiary και αυτή η εικόνα του δράκου κυριάρχησε στη λογοτεχνία και τους θρύλους της Ευρώπης στη σύγχρονη εποχή. Ως σύμβολο του κακού, ο δράκος χαρακτηρίζεται ως εχθρός ευγενών ιπποτών που προσπαθούν να αποδείξουν την ικανότητά τους ή να σώσουν μια αγνή γυναίκα που κρατήθηκε αιχμάλωτη από το θηρίο. Ως ενσάρκωση του κακού, ήταν ο πιο ισχυρός από τους εχθρούς και έτσι μπορούσε να νικηθεί μόνο από έναν ακόμη ισχυρότερο αντίπαλο.
Ένας θρύλος του Μπρετόν λέει ότι, μια μέρα, ο Άγιος Μιχαήλ κλήθηκε να πολεμήσει εναντίον του Διαβόλου που είχε τη μορφή ενός τρομακτικού δράκου. Η μάχη ξεκίνησε στο Μοντ Ντολ στην ανατολική Βρετάνη και διεξήχθη σκληρά, σε όλο τον ουρανό, για αρκετές ημέρες πριν ο Άγιος Μάικλ τελικά θριαμβεύσει στην κορυφή του Μοντ Τομπέ, 20 χιλιόμετρα ανατολικά. Μερικοί μάλιστα είπαν ότι ο Μάικλ δεν σκότωσε το θηρίο αλλά το φυλάκισε σε ένα θησαυροφυλάκιο βαθιά μέσα στο βουνό. Όσοι αναζητούν το Mont Tombe σε ένα σύγχρονο χάρτη θα πρέπει να σημειώσουν ότι το όνομα άλλαξε τον 9ο αιώνα όταν ο αυτοκράτορας Καρλομάγνος υιοθέτησε τον Άγιο Μιχαήλ ως προστάτη άγιο του.
Υπάρχουν πολλές παλιές ιστορίες δράκων που κάποτε τρομοκρατούσαν μια περιοχή της οποίας οι κάτοικοι απελευθερώθηκαν μόνο χάρη στην παρέμβαση αγγέλων, αγίων ή ιπποτών. Τα τοπικά τοπωνύμια μαρτυρούν ότι πολλά σπήλαια σε όλη τη Βρετάνη πίστευαν ότι κάποτε ήταν το λημέρι των δράκων και διάσπαρτα στην τοπογραφία της περιοχής είναι βράχοι, γκρεμοί και βραχονησίδες των οποίων τα χαρακτηριστικά φέρουν το ανεξίτηλο αποτύπωμα δράκων και τον αγώνα για να τους νικήσουμε.
Μια στήλη της εποχής του σιδήρου στην αυλή της εκκλησίας του παρεκκλησιού Landouzen στο Le Drennec διαθέτει μια βαθιά βαθμολογημένη εγκοπή γύρω από την περιφέρεια της. Λέγεται ότι αυτό προκλήθηκε από τους άγριους αγώνες που έκανε ο δράκος που τον έδεσε μια μεγάλη αλυσίδα από τον Άγιο Ούρσιν, ο οποίος είχε αιχμαλωτίσει το θηρίο για να τερματίσει την τρομοκρατία του στην ύπαιθρο. Αυτός ο κατά τα άλλα σκοτεινός άγιος θεωρήθηκε τότε ότι έπνιξε τον δράκο στο γειτονικό έλος.
Η γη που περιβάλλει τον Τζανζέ, στην ανατολική Βρετάνη, κάποτε φημολογείται ότι ήταν σε μια τρομακτική δρακίδα που έβλαπτε τις καλλιέργειες της περιοχής. καταβροχθίζοντας πρόβατα και αγελάδες και επιτίθεται σε όποιον ανόητα διέσχιζε το δρόμο του. Ο άγιος των αρχών του 6ου αιώνα, Αρμέλ, αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον δράκο και μπόρεσε να τον νικήσει ρίχνοντας την κλεψιά του στο λαιμό του. μόλις υποτάχθηκε, ο Άγιος Αρμέλ έριξε τον δράκο στον ποταμό Seiche. Ισχυρίστηκε ότι το γρασίδι δεν μεγάλωσε ποτέ ξανά στο έδαφος που ο δράκος έπεσε κατά τη διαδρομή προς τον υδάτινο τάφο του.
Ωστόσο, οι κάτοικοι της πόλης Ploërmel, περίπου 70 χιλιόμετρα δυτικά, ισχυρίστηκαν επίσης ότι η περιοχή τους ήταν ο τόπος των εκμεταλλεύσεων των δολοφονιών του Αγίου Αρμέλ. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ήταν κοντά στην Πλόρμελ που ο άγιος προσφέρθηκε εθελοντικά για να σώσει τους ανθρώπους από έναν τεράστιο πράσινο δράκο που καταβρόχθισε πρόβατα, αγελάδες, πουλάρια ακόμη και αγρότες. Έχοντας νικήσει το θηρίο, ο Άγιος Αρμέλ το έδεσε με την κλεψιά του και, τώρα υπάκουος ως πρόβατο, πέταξε τον δράκο στον ποταμό Yvel. Ένας ουλώδης βράχος κοντά στον ποταμό λέγεται ότι προκλήθηκε από το νύχι του δράκου κατά τη διάρκεια του αγώνα του με τον άγιο και, όπως ακριβώς κοντά στο Janzé, το γρασίδι φημολογείται ότι δεν έχει ξαναβγεί στον τόπο του αγώνα τους. Ένας λογαριασμός λέει ότι ο δράκος δεν πέθανε αλλά αποκοιμήθηκε στο βυθό του νερού όπου βρίσκεται ακόμα μέχρι σήμερα.
Ο τοπικός μύθος βεβαιώνει ότι το Pointe de Saint-Marc, στη νότια ακτή του Belle-Île, ήταν η σκηνή ενός ακόμη τρομερού αγώνα με έναν δολοφονικό δράκο. Λέγεται ότι στην αρχαιότητα, το κοντινό σπήλαιο ήταν το καταφύγιο ενός δράκου με εννέα κεφαλές που έσπειρε καταστροφή στα γύρω χωριά. Οι κάτοικοι δεν είχαν άλλη λύση παρά μόνο να προσευχηθούν στον Παράδεισο για απελευθέρωση. μια κλήση που απάντησε ο Άγιος Μάρκος, ο οποίος καβάλα στο ατρόμητο καλαμάκι του, πολέμησε τον δράκο τον οποίο τελικά ξεπέρασε πριν ρίξει το ηττημένο θηρίο στη θάλασσα. Κατά την επιστροφή του στον Παράδεισο, το άλογό του κλώτσησε τόσο βίαια τον βράχο που το σημάδι των σιδερένιων παπουτσιών του φαίνεται ακόμα στην είσοδο της σπηλιάς.
Κοντά στην πόλη Quimper της νότιας ακτής βρίσκεται το Ergué-Gabéric. μια άλλη περιοχή που κάποτε σημειώθηκε ότι τρομοκρατήθηκε από έναν δράκο. Σύμφωνα με τον μύθο, το θηρίο ζούσε σε μια σπηλιά στο φαράγγι Stangala και κάθε μήνα απαιτούσε από τους ντόπιους να παραδώσουν μια νεαρή γυναίκα για να τον καταβροχθίσει. Ωστόσο, ο δράκος τελικά σκοτώθηκε από έναν ιππότη, τον Caznevet de Kerfors, ο οποίος δεν άντεξε τη σκέψη ότι η νύφη του θα παραδοθεί στο αρπακτικό πλάσμα. Αυτός ο ιππότης είναι γνωστό ότι έζησε τον 15ο αιώνα και μπορεί να αντικατέστησε έναν προηγούμενο αλλά άγνωστο ήρωα της ιστορίας.
Η παράδοση μαρτυρεί ότι ο 12ος αιαιώνα το Αβαείο Νταούλας ιδρύθηκε στη θέση ενός πολύ παλαιότερου κτιρίου και η ιστορία των Αγίων Τάντεκ και Αγίου Ιούδουλου, που καταγράφηκε από τον Άλμπερτ Λε Γκραντ στα μνημειώδη του Βίοι των Αγίων της Αρμοριανής Βρετάνης (1637), σημειώνει επίσης μια προηγούμενη θεμελίωση. Η αγιογραφία του σημειώνει ότι ο άρχοντας του Φάου επιτέθηκε σε μια συνάντηση των ηγουμένων της περιοχής που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στα εδάφη του. Ο Άγιος Τάντεκ σκοτώθηκε στην προσευχή και ο Άγιος Ιούδουλος αποκεφαλίστηκε καθώς κατέφυγε στο Λαντεβενέκ. Για να εκδικηθεί τη δολοφονία των δούλων Του, ο Θεός έστειλε έναν δράκο να ρημάξει τα εδάφη του Φάου. Ο ειδωλολάτρης άρχοντας έπεσε από τον δράκο και χρειάστηκε όλη η δύναμη του Αγίου Πολ, Επισκόπου του Λεόν, για να νικήσει το θηρίο και να θεραπεύσει τον δολοφόνο. Ο τελευταίος, έχοντας γίνει χριστιανός, ως αποζημίωση για τα εγκλήματά του, ίδρυσε το μοναστήρι του Νταούλα στο ίδιο σημείο όπου είχε σκοτώσει τον Άγιο Ιούδολο.
Έχοντας κατακτήσει τον δράκο του Faou, ο Saint Pol είχε ταξιδέψει μέχρι το χωριό που τώρα φέρει το όνομά του, Lampaul, όταν τον πλησίασαν δύο άνδρες που του είπαν για έναν μικρό δράκο, πιο άγριο από τον πατέρα του, που κατέστρεψε τη γειτονιά τους, καταβροχθίζοντας τα βοοειδή και τους κατοίκους. Ο άγιος έλυσε τότε τον δράκο, τον οποίο είχε εκπαιδεύσει σαν πειθήνιο σκυλί, και τον διέταξε να φέρει τους απογόνους του. Το θηρίο υπάκουσε αμέσως και ο Άγιος Πολ, έχοντας οδηγήσει τους δύο δράκους σε ένα απομακρυσμένο ξύλο, έριξε έναν πάσσαλο στο έδαφος στο οποίο τους έδεσε, απαγορεύοντάς τους να φύγουν ποτέ από αυτό το μέρος. Οι δράκοι υπάκουσαν στην εντολή του αγίου μέχρι που τελικά χάθηκαν για έλλειψη τροφής.
Το Saint Pol λέγεται επίσης ότι έχει απαλλάξει το νησί Batz από τη βόρεια ακτή από έναν δράκο. Ο τοπικός μύθος λέει ότι στις αρχές του 6ου αιώνα ο Σεν Πολ ήταν ευπρόσδεκτος να μείνει στο νησί με την προϋπόθεση ότι το έφερε από έναν άγριο δράκο που τρομοκρατούσε τον τόπο, καταβρόχθισε τους ανθρώπους και τα βοοειδή του. Μετά από μια νύχτα προσευχής και συνοδευόμενος από έναν ντόπιο πολεμιστή, ξεκίνησε για τη φωλιά του δράκου. Κατόπιν εντολής του αγίου, ο δράκος εμφανίστηκε με φοβερή μανία, αλλά ο Πολ δεν έμεινε ασυγκίνητος και αμέσως τύλιξε την κλέβα του στο λαιμό του θηρίου και τον οδήγησε προς το μακρινό άκρο του νησιού. Εκεί, έριξε τον δράκο στη θάλασσα, στο σημείο που τώρα ονομάζεται Trou du Serpent (Τρύπα του Δράκου).
Ομοίως, ένας σύγχρονος του Saint Pol, ο ευαγγελιστής Saint Maudez, λέγεται ότι έδιωξε τα φίδια από το νησί που τώρα φέρει το όνομά του λίγα χιλιόμετρα από τις βόρειες ακτές της Βρετόνας. Πίσω στην ηπειρωτική χώρα, ο Άγιος Θουριάου του 7ου αιώνα πιστεύεται ότι απελευθέρωσε τη χώρα από έναν άγριο δράκο ρίχνοντάς τη στη θάλασσα στις εκβολές του ποταμού Λέγκερ. Ενώ στα ανατολικά της περιοχής, κοντά στις εκβολές του Rance, βρίσκεται ένα άλλο Trou du φίδι, είπε ότι ήταν το κρησφύγετο του δράκου ότι ο Άγιος Suliac έριξε στο νερό από την κορυφή του Mont Garrot στο 7 ου αιώνα.
Επιστρέφοντας στο σπίτι από ένα προσκύνημα στη Ρώμη, ο Άγιος Βρετάνος του 6ου αιώνα, Μιν, πέρασε από την Αντζέ, όπου το κήρυγμά του εντυπωσίασε μια κυρία της πόλης που παρακαλούσε την αγία να απαλλάξει την περιοχή της από έναν τερατώδη δράκο. Ο Saint Meen έδιωξε το θηρίο από τα εδάφη της και ανταμείφθηκε με μια παραχώρηση γης όπου ίδρυσε ένα μοναστήρι κοντά στα σύνορα της Βρετόνας.
Στη γειτονική Νορμανδία, η κατακόκκινη απόχρωση των γκρεμών γύρω από το Γκράνβιλ λέγεται ότι προκλήθηκε από το αίμα των θυμάτων που ένας δράκος καταβρόχθιζε κάποτε εκεί. Ενώ λίγο βόρεια κατά μήκος της ακτής, ένα σημείο κάτω από τον γκρεμό του Φλάμανβιλ ήταν επίσης φημισμένο ότι είχε την ίδια προέλευση, αλλά η αδιάκριτη καταστροφή αυτού του δράκου είχε καταπραϋνθεί από τους ανθρώπους που του πρόσφεραν ένα παιδί να καταβροχθίζει κάθε εβδομάδα. Ο μύθος λέει ότι μετά από μια θυσία στο θηρίο, οι χωρικοί παρατήρησαν την προσέγγιση ενός άνδρα, που κρατούσε τον στραβά του επισκόπου, που στεκόταν πάνω σε έναν τροχό άροτρο που φαινόταν να γλιστρά πάνω από τα κύματα. Αυτός ήταν ο Saint Germain που αντιμετώπισε τον δράκο αμέσως μόλις προσγειώθηκε στην παραλία. Ο δράκος προσπάθησε να υποχωρήσει στο σπήλαιο του, αλλά ο άγιος το χτύπησε με το ραβδί του, οπότε το θηρίο έσφιξε σπασμούς και πάγωσε πριν εγκλωβιστεί στον βράχο.
Πολλές από αυτές τις ιστορίες δολοφονίας δράκων χαρακτηρίζονται από κοινά μοτίβα, όπως η οδήγηση του θηρίου στη θάλασσα αντί να το σκοτώσουν αμέσως και να υποτάξουν τη βίαιη φύση του με μια κλεψιά που σήμανε τη χάρη των ιερών τάξεων και συμβόλιζε τους δεσμούς του Χριστού. Ως ενσάρκωση του κακού, ο δράκος συμβολίζει τις ειδωλολατρικές πεποιθήσεις που υπήρχαν εδώ πριν από τον ευαγγελισμό, όταν οι πρώτοι άγιοι «βρήκαν τη Βρετάνη κατεστραμμένη από θηρία και δράκους, τους πιο άγριους, που προκάλεσαν όλεθρο παντού». Η νίκη του δράκου αντιπροσώπευε τον θρίαμβο των πρώτων Κελτικών αγίων έναντι των αρχαίων πρακτικών και πεποιθήσεων. Το αν αυτές οι πρακτικές αφορούσαν θυσίες παιδιών εξακολουθεί να αποτελεί θέμα συζήτησης.
Επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δράκοι εμφανίζονται στις αγιογραφίες αρκετών Βρετόνων αγίων. Ο δράκος είναι το έμβλημα του προστάτη του Τρεγκόρ, Τούντβαλ, ενός από τους επτά ιδρυτικούς αγίους της Βρετάνης που λέγεται ότι νίκησε έναν δράκο κατά την άφιξή του στο Τρεγκέιερ. Άλλοι ανάμεσα σε αυτήν την εκλεκτή ομάδα αγίων περιλαμβάνουν τον Άγιο Σαμψών που έδιωξε έναν δράκο από μια σπηλιά κοντά στη σκήτη του στην Κορνουάλη πριν από την άφιξή του στη Βρετάνη. Ο Άγιος Μάλο, ο οποίος λέγεται ότι έδιωξε τον δράκο που κάποτε περιπλανιόταν στην περιοχή που σήμερα είναι γνωστή ως το νησί Σεζέμπρε (τότε προσκολλήθηκε στην ηπειρωτική χώρα). Saint Pol, ο οποίος νίκησε τους δράκους των Faou, Lampaul και Batz. και ο Άγιος Μπριός που εξορκίζει έναν δαίμονα που εμφανίστηκε με τη μορφή δράκου και μερικές φορές παριστάνεται ως πατώντας πάνω σε έναν δράκο.
Στο 6 ο αιώνα, η χερσόνησος Rhuys στη νότια ακτή της Βρετάνης ήταν η περιοχή μιας μοναστικός οικισμός ιδρύθηκε από τον Άγιο Gildas αλλά ήταν επίσης μια περιοχή μαστίζεται από έναν δράκο που οι ντόπιοι κατευνάζεται με την προσφορά ενός παιδιού κάθε εβδομάδα. Ακούγοντας ότι ο νονός του επρόκειτο να θυσιαστεί στο θηρίο, ο άγιος αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον δράκο. περιγράφεται ως εξακόσια πόδια μήκος με περιφέρεια που μετρούσε εξήντα πόδια, δύο μεγάλα φτερά και δόντια μακρά και αιχμηρά ως ατράκτους.
Έχοντας ανεβάσει το άσπρο άλογό του, ο άγιος πλησίασε το κρησφύγετο του δράκου αλλά αντί να ρίξει τον νονό του στα ανοιχτά σαγόνια του πλάσματος, έριξε μια σφαίρα από μαλλί που είχε ενσωματωθεί με σιδερένια άγκιστρα. Τα σαγόνια του δράκου δέθηκαν μαζί με τους γάντζους και ο Άγιος Γκίλδας το έσυρε στο ακρωτήριο του Γκραντ Μοντ και διέταξε το άλογό του να πηδήξει στο νησί Χουάτ, 13 χιλιόμετρα μακριά. Το άλογο πήδηξε με τέτοια δύναμη που, παρά το πέρασμα του χρόνου, το αποτύπωμα των οπλών του παραμένει ορατό στο βράχο σήμερα. Συνειδητοποιώντας το σχέδιο του αγίου, ο δράκος πήδηξε επίσης για το νησί, αλλά ενώ το άλογο του αγίου έκανε το άλμα με ασφάλεια από την ηπειρωτική χώρα, ο δράκος έλειψε και έσπασε το κεφάλι του στη νησίδα Er-Yoc'h πριν πέσει στη θάλασσα.
Πολύ λίγα είναι γνωστά για τους σκοτεινούς αγίους του 6ου αιώνα, Neventer και Derrien. Πιστεύεται ότι ήταν δύο Βρετανοί ιππότες που, επιστρέφοντας από το προσκύνημα στους Αγίους Τόπους, υποσχέθηκαν στον τοπικό ηγεμόνα, κόμη Έλορν, να παραδώσει τα εδάφη του από τον δράκο που επρόκειτο να του χαρίσει ο γιος του, Ριόκ, υπό τον όρο ότι θα συμφωνούσε. να προσηλυτιστεί στον Χριστιανισμό και να μεγαλώσει τον γιο του στη νέα πίστη. Λέγεται ότι η απελπισία του Έλορν ήταν επειδή το σουζέιν του είχε διατάξει ότι, για να περιορίσουν τις καταστροφικές επιδρομές του δράκου σε όλη τη χώρα, οι άρχοντες της περιοχής, κάθε Τετάρτη, θα επέλεγαν ένα από τα σπίτια τους ως ανθρώπινη προσφορά στο θηρίο ή αλλιώς προσφέρουν οι ίδιοι.
Οι δύο άγιοι παρακολούθησαν τον δράκο στη φωλιά του και τον διέταξαν να εμφανιστεί στο όνομα του Χριστού. Φίλησε και γρύλισε, ο δράκος βγήκε από τη σπηλιά του. πέντε μήκους, ήταν τόσο μεγάλο όσο ένα άλογο. Τα μάτια του έριξαν κεραυνούς που σκότωσαν πουλιά και παιδιά, τα σαγόνια του άνοιξαν τόσο διάπλατα που σε μια μπουκιά καταβρόχθισε ένα πρόβατο. Οι άγιοι δεν δίστασαν να προχωρήσουν προς το θηρίο που έγινε υπάκουο στην παρουσία τους και δέχτηκε πρόθυμα έναν καταφύγιο. Υποταγμένοι έτσι, οδήγησαν τον δράκο στη βόρεια ακτή όπου τον διέταξαν να ρίξει τον εαυτό του στη θάλασσα.
Η αγιογραφία αποτελείται κάπου μεταξύ του 12 ου και 14 ου αιώνα λέει ότι, στο 5 ου αιώνα, όλα τα βρέφη που πέθαναν χωρίς βάπτισμα παραδόθηκαν στον δράκο του Grand Rocher, κοντά στη βόρεια πόλη ακτή της Plestin, αλλά κάθε χρόνο, για τα Χριστούγεννα Εύα, απαίτησε ανθρώπινο θήραμα βασιλικού αίματος. Ο δράκος ήταν τόσο πονηρός όσο και τρομερός και λέγεται ότι περπατούσε προς τα πίσω για να μπερδέψει όποιον ήθελε να τον εντοπίσει στη φωλιά του. Σημειώνεται ότι ο Βασιλιάς Αρθούρος πολέμησε αυτό το ανθρώπινο κεφάλι θηρίο, του οποίου ο λαιμός ήταν τόσο παχύς όσο ο λαιμός επτά ταύρων, για τρεις ημέρες αλλά δεν μπόρεσε να το νικήσει με την απλή ράβδο και την ασπίδα του.
Ένας γνωστός του Αρθούρου, ο Άγιος Έφλαμ, ζήτησε να καταπνίξει τον δράκο και, μετά από μια νύχτα προσευχής, στάθηκε μπροστά στη σπηλιά του δράκου και ζήτησε την εμφάνισή του. Υποταγμένος στις προσευχές του αγίου, ο δράκος έκανε εμετό πολύ αίμα πριν ορμήξει στη θάλασσα, τα νερά του οποίου το κατανάλωσαν. Ωστόσο, τον 19ο αιώνα, οι άνθρωποι της γύρω περιοχής ισχυρίστηκαν ότι ο δράκος δεν ήταν νεκρός και ότι, σε ορισμένες εποχές του χρόνου, κατά τη διάρκεια μιας άγριας καταιγίδας, μπορούσε να δει κανείς να κάθεται σε έναν βράχο, να χτυπά το νερό με την ουρά του και ουρλιαχτά κλάματα που ταρακούνησαν την ακτή.
Μια μεταγενέστερη εκδοχή του μύθου λέει ότι ο Άγιος Έφλαμ αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ένα τέχνασμα για να βγάλει τον δράκο, αλλά ότι μόλις έκανε το σημάδι του σταυρού, ο δράκος δεν μπορούσε να επιστρέψει στη σπηλιά του. Υποτονισμένος από τον αέρα ενός μπινιού ( γκαρνταρόμπα Μπρετόν), ο δράκος οδηγήθηκε σε ένα χάσμα που άνοιξε στον ύφαλο γνωστό ως Κόκκινος Βράχος, στο οποίο συμφώνησε να δώσει μετά από μια υπόσχεση ότι θα μπορούσε να παίξει το μπινιού . Σε μια άλλη απόδοση, ο δράκος ήταν αλυσοδεμένος στις βυθισμένες πέτρες του υφάλου, από όπου έκανε εμετό στο αίμα που βάφτηκε κόκκινα τα βράχια.
Ωστόσο, μια μπαλόνια του Μπρετόν, η οποία προήλθε από την προφορική παράδοση τη δεκαετία του 1830, παρέχει μια ακόμη αφήγηση για την ήττα του δράκου του Γκραντ Ρόσερ. Σε αυτή την ιστορία, αναζωογονημένη από το νερό που προκάλεσε να ξεπηδήσει ο Άγιος Έφλαμ, ο βασιλιάς Άρθουρ πέρασε τη λεπίδα του ξίφους του κατευθείαν από το στόμα του δράκου. το ετοιμοθάνατο θηρίο έπεσε στη θάλασσα και χάθηκε από τα κύματα.
Η προηγούμενη αντίληψη ότι ο ισχυρός βασιλιάς Αρθούρος δεν μπόρεσε να νικήσει τον δράκο που μόνο ο υπηρέτης του Θεού μπορούσε να υποτάξει, σημειώνεται επίσης στη ζωή του Saint Carantec που πιστεύεται ότι έζησε τον 5ο αιώνα. Πριν την άφιξή του στη Βρετάνη, ο άγιος ταξίδευε στη σημερινή δυτική Αγγλία, όταν κλήθηκε από τον βασιλιά Άρθουρ να υποτάξει έναν κολοσσιαίο δράκο που καταστρέφει την περιοχή. Ο Carantec μπόρεσε να ειρηνεύσει το θηρίο τυλίγοντας την κλέβα του στο λαιμό του και το οδήγησε σαν πρόβατο στην αυλή του βασιλιά.
Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στη Βρετάνη, ο Saint Carantec φέρεται να αντιμετώπισε ξανά έναν δράκο που είχε απειλήσει από καιρό τους κατοίκους της βόρειας χερσονήσου που τώρα φέρει το όνομά του. Φαίνεται ότι, ασυνήθιστα, αυτό το θηρίο αρνήθηκε να υποκύψει με πράο στη δύναμη του αγίου. Ο μύθος λέει ότι ο άγιος πήρε τον δράκο από την ουρά του και τον πέταξε πάνω σε έναν βράχο που χωρίστηκε στα δύο υπό τη δύναμη της πρόσκρουσης. Ο Carantec έριξε τότε το πλάσμα στον νότιο άνεμο και προσγειώθηκε σε ένα λάκκο χωρίς πάτο, μέσα από τον οποίο έπεσε στις φωτιές της Κόλασης.
Οι δράκοι της Βρετάνης μπορεί να ήταν απλά μυθικά κτήνη που δημιουργήθηκαν από κάποιους ευσεβείς γραμματείς για να αναδείξουν τη δύναμη που κατέκτησαν οι άγιοι σαυροκτόνες, αλλά μερικές θα μπορούσαν να είναι οι εκχριστιανισμένες εκδοχές πολύ παλαιότερων παραμυθιών που κάποτε αφηγούνταν τους τοπικούς ήρωες που πολέμησαν εναντίον των τελευταίων μεγάλων Σαυρίων της περιοχής. Το Αν και η εποχή των δράκων έχει περάσει από καιρό, στη δυτική Βρετάνη λέγεται ότι αν βάλετε ένα φτερό κοτόπουλου και κόκκινα και μαύρα φτερά κόκορα σε ένα μπολ με γάλα, θα πάρετε μια μικρή άσπρη σαύρα με οκτώ πόδια. Ωστόσο, κανείς δεν τολμά να το κάνει πια γιατί αυτή η σαύρα είναι ακόρεστη και γρήγορα μετατρέπεται σε έναν ανεξέλεγκτο δράκο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου