Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

ISS: Η ρωσική μονάδα “Nauka” αποσταθεροποίησε ολόκληρο τον σταθμό

 ISS: Η ρωσική μονάδα “Nauka” αποσταθεροποίησε ολόκληρο τον σταθμό



Το περιστατικό συνέβη λίγες ώρες αφότου πραγματοποιήθηκε η προσάρτηση της νέας ρωσικής μονάδας με το υπόλοιπο τμήμα του σταθμού. Για 47 λεπτά, ο σταθμός βρισκόταν εκτός ελέγχου και έχασε τον προσανατολισμό του, με αποτέλεσμα να βγει εκτός της ρυθμισμένης τροχιάς.

Η θέση του σταθμού είναι ύψιστης σημασίας για την επικοινωνία του σταθμού με τη Γη. Κατά τη διάρκεια του συμβάντος διακόπηκε δύο φορές η επικοινωνία με τους ελεγκτές εδάφους, για λίγα λεπτά.

ISS ρωσική μονάδα "Nauka"
ISS: Η ρωσική μονάδα “Nauka” αποσταθεροποίησε ολόκληρο τον σταθμό

Ο διευθυντής του διαστημικού σταθμού, Joel Montalbano, δήλωσε τα εξής: «Δεν έχει παρατηρηθεί κάποια ζημιά. Το πλήρωμα δεν κινδύνεψε καμία στιγμή, από το περιστατικό.» Ο ίδιος ανέφερε πως το πλήρωμα δεν αντιλήφθηκε πως μετακινήθηκε η θέση του διαστημικού σταθμού.

Επιπλέον, ο Bob Jakobs, εκπρόσωπος της NASA, ενημέρωσε πως ο σταθμός βγήκε κατά 45 μοίρες εκτός θέσης, ενώ το συγκρότημα δεν περιστράφηκε ποτέ. Επιπλέον, o επικεφαλής των διαστημικών πτήσεων της NASA, χαρακτήρισε το ξαφνικό συμβάν «αρκετά συναρπαστικό».

ISS ρωσική μονάδα "Nauka"
ISS: Η ρωσική μονάδα “Nauka” αποσταθεροποίησε ολόκληρο τον σταθμό

Το περιστατικό ανάγκασε τη NASA, να αναβάλει τη δοκιμαστική πτήση του Boeing Starliner που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, 30/7.

Η εκτόξευση της ρωσικής διαστημικής μονάδας “Nauka”, η οποία θα παρέχει περισσότερο χώρο για το πλήρωμα και για επιστημονικά πειράματα, είχε καθυστερήσει επανειλημμένα να εκτοξευτεί, λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Οι Ρώσοι σχολίασαν το περιστατικό και ο επικεφαλής της Roscosmos, Dmitry Rogozin, έγραψε σε ένα tweet τα εξής: «Όλα εντάξει στον ISS. Το πλήρωμα ξεκουράζεται, κάτι που σας συμβουλεύω να κάνετε κι εσείς.»

Η Nauka, όπως αναφέρει το Associated Press (AP), έγινε το νέο τμήμα που συνδέθηκε με τον διαστημικό σταθμό, μετά το 2010.

Μια έρευνα της NASA και της Roscosmos βρίσκεται σε εξέλιξη.

https://www.secnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάντα να λες ΟΧΙ σε αυτούς τους 10 τύπους ανθρώπων 

Πάντα να λες ΟΧΙ σε αυτούς τους 10 τύπους ανθρώπων / Στωική φιλοσοφία