Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Βρέθηκε το παλαιότερο απολίθωμα σαύρας στον κόσμο -

 Βρέθηκε το παλαιότερο απολίθωμα σαύρας στον κόσμο - τι πρέπει να γνωρίζετε

Βρέθηκε στις Ιταλικές Άλπεις πριν από 20 χρόνια, το πρόσφατα μελετημένο απολίθωμα χαιρετίζεται από τους επιστήμονες ως η «μητέρα όλων των σαυρών».

Οι επιστήμονες μπορεί τώρα να έχουν καλύτερη κατανόηση για το πώς έμοιαζαν οι πρώτες σαύρες στον κόσμο.

Ένα πρόσφατα μελετημένο δείγμα απολιθωμάτων χαιρετίζεται από τους ερευνητές ως η «μητέρα όλων των σαυρών» επειδή πιστεύεται ότι είναι ένα πρώιμο είδος από το οποίο εξελίχθηκαν τελικά όλοι οι σημερινοί σκαστές - σαύρες και φίδια. Ονομάστηκε Megachirella wachtleri , το απολιθωμένο πλάσμα χρονολογείται 240 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη που το περιέγραψε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Nature .

Πού βρέθηκε το απολίθωμα της σαύρας;

Το απολίθωμα Magechirella βρέθηκε στις Ιταλικές Άλπεις πριν από 20 χρόνια. Εκείνη την εποχή, οι επιστήμονες πίστευαν ότι μπορεί να σχετίζεται με σκουμάδες, αλλά δεν είχαν αρκετά στοιχεία για να το περιγράψουν επίσημα ως άμεσο πρόγονο. Τα λεπτομερή χαρακτηριστικά του Megachirella δεν ήταν πλήρως διακριτά και οι επιστήμονες δεν είχαν ολοκληρωμένη κατανόηση του εξελικτικού χρονοδιαγράμματος για τους σκουμάτες.

Στο πλαίσιο της πιο πρόσφατης μετεγγραφικής ανάλυσης, οι επιστήμονες μετέφεραν το απολιθωμένο δείγμα σε μια ερευνητική εγκατάσταση στη βόρεια Ιταλία, όπου υποβλήθηκε σε μικροσκοπικές τομογραφίες. Οι εικόνες που προέκυψαν έδειξαν το ζώο με περισσότερες λεπτομέρειες, επιτρέποντας ακόμη και στους επιστήμονες να δουν μέσα στο βράχο το απολίθωμα που βρίσκεται ακόμα μέσα. Ανίχνευσαν αποκάλυψαν μοναδικά χαρακτηριστικά που εντόπισαν τελικά τη Megachirella ως μια αρχαία επιμόλυνση.

Πώς βρήκαν οι επιστήμονες τη θέση του στο γενεαλογικό δέντρο της σαύρας;

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Τιάγκο Σιμέες, πέρασε περισσότερα από τέσσερα χρόνια, συνθέτοντας την καταγωγή. Μαζί με τον σύμβουλό του Michael Caldwell, παλαιοντολόγο του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, συγκέντρωσε αυτό που η ομάδα λέει ότι είναι το μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων ερπετών που έχει συγκεντρωθεί ποτέ. Περιέχει φυλογενετικά δεδομένα από 130 είδη ζωντανών και εξαφανισμένων σαυρών και φιδιών.

«Πέρασα σχεδόν 400 ημέρες επισκεπτόμενος πάνω από 50 μουσεία και πανεπιστημιακές συλλογές σε 17 χώρες για να συλλέξω δεδομένα για απολιθώματα και ζωντανά είδη ερπετών, για να κατανοήσω την πρώιμη εξέλιξη των ερπετών και των σαυρών», δήλωσε ο Σιμέες στο AFP .

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τις σαρώσεις μικρο-CT, η ομάδα μπόρεσε να κατασκευάσει ένα τρισδιάστατο μοντέλο της φυσιολογίας της αρχαίας σαύρας. Κοιτάζοντας τα χαρακτηριστικά του, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακολούθησε την εξελικτική πορεία των πρώτων ερπετών, αλλά βασικά, προέκυψε πριν από την τελική διάσπαση μεταξύ σαυρών και φιδιών.

Γιατί έχει σημασία αυτή η ανακάλυψη;

Οι Squamates είναι από τις πιο διαφορετικές και διαδεδομένες ομάδες πλασμάτων στον πλανήτη, αλλά οι επιστήμονες γνωρίζουν εκπληκτικά λίγα για την πρώιμη εξελικτική τους προέλευση. Η νέα ανακάλυψη βοηθά ήδη τους παλαιοντολόγους να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι σαύρες και τα φίδια επέζησαν στην προϊστορική εποχή και τελικά δημιούργησαν τα φολιδωτά ζώα που βλέπουμε σήμερα.

"Το δείγμα είναι 75 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερο από αυτό που πιστεύαμε ότι ήταν οι παλαιότερες απολιθωμένες σαύρες σε ολόκληρο τον κόσμο", λέει ο Simões σε δελτίο τύπου . Ο Caldwell προσθέτει ότι για τους παλαιοντολόγους, η Megachirella μοιάζει με τη πέτρα της Rosetta, με τον τρόπο που το απολίθωμα τους βοηθά να αποκωδικοποιήσουν το γενεαλογικό δέντρο των ερπετών.

https://www.nationalgeographic.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το χωριό της Μαγνησίας που φημίζεται για το καλό φαγητό με θέα τον Βόλο

  Το χωριό της Μαγνησίας που φημίζεται για το καλό φαγητό με θέα τον Βόλο Δημοσιεύθηκε  18/05/2024 21:30 Τροποποιήθηκε  21:38 Η Άλλη Μεριά ε...