COOKING ΚΕΜΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ


Υλικά για το σιρόπι

  • 500 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • μισό πορτοκάλι (όχι στυμμένο)
  • 2 βανίλιες
  • 2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
  • 4 ποτήρια νερό

Παρασκευή για το σιρόπι

Βάζουμε τα υλικά όλα μαζί να βράσουν σε μια μικρή κατσαρόλα, ανακατεύοντας απαλά στην αρχή. Από τη στιγμή που αρχίσει ο βρασμός, αφήνουμε το μίγμα να βράσει άλλα 6-7 λεπτά. Είναι έτοιμο.

Υλικά για το γλυκό (για ταψί 30 x 25 εκ)

  • ένα πακέτο φύλλο κρούστας
  • 200 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο (το λιώνουμε σε ένα μπρίκι στο φούρνο ή σε φούρνο μικροκυμάτων)
  • μια κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • μια κούπα ζάχαρη
  • 700 ml γάλα
  • 400 ml (2 πακέτα) κρέμα γάλακτος
  • 4 αυγά ολόκληρα και 2 κρόκους
  • 5 βανίλιες
  • 100 γραμμάρια βούτυρο κομμάτι

Παρασκευή της κρέμας

Χτυπάμε στο mixer τα αυγά, τους κρόκους και το μεγαλύτερο μέρος της κούπας ζάχαρης, μέχρι να χτυπηθούν καλά τα αυγά και να λιώσει η ζάχαρη. Γίνεται ένα ωραίο πηχτό μείγμα.

Βάζουμε στη συνέχεια σε μια κατσαρόλα στη φωτιά να βράσει, την κρέμα γάλακτος, το γάλα και την υπόλοιπη ζάχαρη (αυτή που έμεινε στην κούπα) ανακατεύοντας σε τακτά διαστήματα ώστε να μην κολλήσει (η ζάχαρη που βάλαμε το βοηθάει να μην κολλήσει). Μόλις δούμε ότι αρχίσει να ζεσταίνεται, ρίχνουμε το σιμιγδάλι, τα βανιλάκια και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι η κρέμα να πήξει. Όταν αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Μόλις το βγάλουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κομμάτι βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο.

Αφήνουμε για λίγο την κρέμα να κρυώσει και στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα αυγών και ζάχαρης που έχουμε φτιάξει από πριν, ανακατεύοντας πολύ καλά ώστε να ενσωματωθεί στο υπόλοιπο.

Στήσιμο του γλυκού

Παίρνουμε το ταψάκι μας, το βουτυρώνουμε και αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλο κρούστας. Κάθε φύλο κρούστας το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο με ένα πινελάκι από τη μια πλευρά του. Αν το ταψί σας είναι μεγάλο, βάζετε τα μισά φύλλα κρούστας από κάτω και τα μισά επάνω. Αν το ταψί σας είναι στις διαστάσεις που αναφέρουμε πριν, μπορείτε επειδή τα φύλλα θα περισσεύουν, να τα βάλετε όλα (εκτός από δύο) στο κάτω μέρος του γλυκού σταυρωτά και στο τέλος, τα τμήματα φύλου που περισσεύουν, να τα γυρίσετε και να αγκαλιάσουν το γλυκό κλείνοντάς το από το πάνω μέρος. Στην τελευταία περίπτωση όπως αναφέραμε, βάζουμε όλα τα φύλλα κρούστας στο κάτω μέρος του ταψιού εκτός από δύο, τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε για να τα βάλουμε στο τέλος από πάνω και να φαίνεται το γλυκό μας ομοιόμορφο.

Αδειάζουμε μέσα την κρέμα και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Κλείνουμε το γλυκό μας από το πάνω μέρος με τον τρόπο που είπαμε και βάζουμε τα δύο τελευταία φύλλα γυρίζοντας τις άκρες τους προς τα μέσα, ώστε να αγκαλιάσουν κι αυτά το γλυκό μας από το πάνω μέρος τώρα.

Βουτυρώνουμε πολύ καλά το γλυκό εξωτερικά (στο πάνω φύλλο), τα χαράζουμε ελαφρά σε κομμάτια και αν έχει περισσέψει βούτυρο, το αδειάζουμε κι αυτό ομοιόμορφα στο ταψί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε χαμηλή φωτιά στην αρχή (160 βαθμούς) και αργότερα ανεβάζουμε στους 180 βαθμούς. Ανάλογα τον φούρνο, το γλυκό θέλει πάνω από μια ώρα για να ψηθεί (παρακολουθούμε την πορεία του και όταν πάρει το χρώμα που πρέπει το βγάζουμε από τη φωτιά).

Όταν γίνει και είναι ζεστό ακόμη, το χαράζουμε λίγο πιο έντονα και το περιχύνουμε σιγά σιγά και ομοιόμορφα με το κρύο σιρόπι.

Το αφήνουμε να κρυώσει καλά (θέλει ώρες αρκετές) και στη συνέχεια το κόβουμε και το απολαμβάνουμε!

**Το σιρόπι γίνεται πρώτο για να έχει προλάβει να κρυώσει τελείως όταν σιροπιάσουμε το γλυκό.

**Η κρέμα μας και αυτή πρέπει να έχει κρυώσει όταν την απλώσουμε στα φύλλα μας.

 https://gynaikaeimai.com/

Της Χριστίνας Κέμου

https://xristinacook.wordpress.com/