Κλίμα 500 :
Αλλάζουμε τους θεσμούς όχι το κλιμα
Πιστεύουμε ότι η προστασία του κλίματος και της φύσης είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο το περιβάλλον αλλά όλες τις πτυχές της ζωής, την οικονομία, την κοινωνία, την υγεία, την εργασία, την καθημερινότητα, τον πολιτισμό, την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία, την ίδια την επιβίωσή μας.
Συγκροτηθήκαμε προσδοκώντας να ενδυναμώσουμε την οικολογική κινητοποίηση της Ελληνικής κοινωνίας για την προστασία της φύσης, την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης, την κλιματική δικαιοσύνη και τη μετάβαση σε μια οικονομία βιώσιμης ευημερίας για μας και για τις επόμενες γενιές.
Κύριος στόχος της Πρωτοβουλίας μας είναι να ενεργοποιήσουμε το άρθρο 73 § 6 του Συντάγματος, που θεσμοθετεί τη λαϊκή πρωτοβουλία πολιτών, δίνοντας το δικαίωμα για την κατάθεση πρότασης νόμου με τη συγκέντρωση 500.000 υπογραφών. Για τον λόγο αυτό στοχεύουμε :
Στη συγκέντρωση 500.000 υπογραφών πολιτών με δικαίωμα ψήφου για την κατάθεση στη Βουλή πρότασης νόμου, που θα κηρύσσει τη χώρα σε επείγουσα κατάσταση λόγω κλιματικής κρίσης
Στην υιοθέτηση της σχετικής πρότασης νόμου από άτομα, συλλογικότητες, μαζικούς κοινωνικούς φορείς και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, ιδίως την νεολαία.
Στοχεύουμε στην υιοθέτηση ενός Ελληνικού κλιματικού νόμού, που θα θέσει την χώρα μας στην πρωτοπορία της παγκόσμιας προσπάθειας για την αποτροπή της κλιματικής κατάρρευσης, καθώς αυτό μας αξίζει και μας αναλογεί ως κοινωνία, για εμάς, τα παιδιά μας και για τις γενιές που έρχονται.
Έχουμε συνείδηση πως η προσαρμογή στις νέες συνθήκες, που επιβάλλει η αλλαγή του κλίματος δεν είναι ένα αμιγώς τεχνικό ζήτημα που θα λυθεί απλώς μέσω της εισαγωγής νέων τεχνολογιών και καινοτομιών αλλά συνεπάγεται την αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου της χώρας. Στοχεύουμε σε μια δίκαιη μετάβαση στο μοντέλο αυτό με τρόπο που θα προστατεύει και θα ενδυναμώνει τον κόσμο της γεωργίας και της εργασίας.
Πιστεύουμε ότι η κοινωνία, με την πρωτοβουλία των πιο δυναμικών κομματιών της, είναι αυτή που μπορεί με τις δικές της δυνάμεις να αποτρέψει τα πιο αρνητικά σενάρια της κλιματικής κρίσης. Προσβλέπουμε στην κλιματική ουδετερότητα της κοινωνίας μας με την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών και με βάση την αρχή της μη βλαπτικότητας των σχεδιαζόμενων μέτρων μετάβασης.
Η πρωτοβουλία μας λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων και έχει αυτοτελείς δομές, σκοπούς και μέσα. Λειτουργούμε με ομάδες εργασίας, ανοιχτές σε κάθε ενδιαφερόμενο. Συναποφασίζουμε δημοκρατικά τη διαχείριση των πόρων μας.
Διατηρούμε την ανεξαρτησία μας και δε δεχόμαστε οικονομική ή άλλη υποστήριξη από ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Στηριζόμαστε οικονομικά στα μέλη και στους/στις υποστηρικτές/ριές μας.
Δεν αντιπροσωπεύουμε και δεν αντιπροσωπευόμαστε. Βλέπουμε ως θετικό βήμα την αντανάκλαση θέσεων και προτάσεών μας στα προγράμματα κομμάτων, εντός και εκτός Βουλής. Είμαστε ωστόσο και θα παραμείνουμε μέσα στην κοινωνία, τοποθετώντας όλα τα κόμματα χωρίς εξαιρέσεις στη θέση του ελεγχόμενου ως προς την κινητοποίησή τους για τον περιορισμό της κλιματικής κρίσης και την προώθηση της δίκαιης μετάβασης σε ένα νέο κοινωνικό μοντέλο, που θα συγκρατεί την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από το βιώσιμο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου.
Χρησιμοποιούμε μέσα ενημέρωσης για την διάδοση των σκοπών μας. Εντούτοις, για την πληροφόρηση των πολιτών γύρω από τις θέσεις και τη δράση μας χωρίς την πλαισίωση από τις εξαρτήσεις των μέσων ενημέρωσης δίνουμε προτεραιότητα σε δικά μας μέσα πληροφόρησης καθώς και σε μέσα ενημέρωσης, που λογοδοτούν και εξαρτώνται από τους χρήστες τους.
Καλούμε τους/τις νέους/ες, τους/τις εργαζόμενους/ες, τους/τις αγρότες/ισσες, τους επιστήμονες, κάθε πολίτη και τους μαζικούς κοινωνικούς και εργασιακούς φορείς να βάλουν από εδώ και πέρα σε προτεραιότητα το κλίμα και να τεθούν στο προσκήνιο κάθε προσπάθειας για την προστασία του με δίκαιο τρόπο, συμμετέχοντας, μεταξύ άλλων, και στην πρωτοβουλία μας.
Το κείμενο υπογράφουν οι παρακάτω συμμετέχοντες:
Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος, ιδιωτικός υπάλληλος.
Μάγια Ανδρέου, ηλεκτρολόγος μηχανικός ΕΜΠ, ιδρύτρια και CEO της Community Energy River.
Άγγελος Βαρβαρούσης, ερευνητής στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και διδάσκων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Γιώργος Δημητρακόπουλος, προγραμματιστής και μέλος κοινωνικών κινημάτων.
Εύα Δημητριάδη, δικηγόρος.
Νίκος Δρακουλάκος, δικηγόρος.
Γιώργος Θεοδωράκης, permaculture designer και μέλος κοινωνικών κινημάτων.
Θοδωρής Καρυώτης, κοινωνιολόγος, ερευνητής.
Μαρίτα Λιόντου, δικηγόρος.
Σωτήρης Μικρός, φυσικός – MSc Διαχείριση κινδύνων και καταστροφών / MSc Πολιτική Επιστήμη.
Αντώνης Μπρούμας, δικηγόρος, ανεξάρτητος ερευνητής και μέλος κοινωνικών κινημάτων.
Δημήτρης Μωραΐτης, πληροφορικός – μηχανικός ελεύθερου λογισμικού, ιδρυτής & CTO της Mist.io.
Βασίλειος Ντόβρος, αρχιτέκτων μηχανικός.
Ειρήνη Ρούσση, γραφίστρια.
Νίκος Ρούσσος, Software Engineer με συμμετοχή στο κίνημα του ελεύθερου λογισμικού.
Ηλίας Παπαγεωργίου, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ.
Παναγιώτης Παπαγεωργίου, δικηγόρος και μέλος κοινωνικών κινημάτων.
Χριστίνα Σακαλή, οικονομολόγος, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, Βέλγιο.
Γιάννης Σαλάτας, ερευνητής πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας.
Αντώνης Σηφάκης, δικηγόρος Δ.Ν., νομικός περιβάλλοντος.
Δημήτρης Σκουτέλας, σύμβουλος αμπελουργίας – οινολογίας, French Chamber of Agriculture.
Δήμητρα Σπαθαρίδου, πολιτική επιστήμονας.
Ελένη Σταύρου, πολιτική επιστήμονας, μέλος συντονιστικής ομάδας Κοινωνικής Παρέμβασης Δυτικά.
Κωνσταντίνος Τάτσης γεωπόνος, τέως πρόεδρος ΠΕΕΓΕΠ, τέως πρόεδρος Γεωπόνων του Κόσμου, πρώην Έφορος Περιβάλλοντος Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, μέλος ΔΣ Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.
Κώστας Φωτεινάκης, Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ.
Νίκος Χρυσόγελος, χημικός – περιβαλλοντολόγος, πρόεδρος ΔΕ ΚΟΙΝΣΕΠ «ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ», πρώην ευρωβουλευτής, πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου.
Σοφία Δημητρίου-Ψαρρού, χημικός, πρόεδρος ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου