Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Lisa Suhair Majaj, Θραύσματα

 Lisa Suhair Majaj, Θραύσματα

Μια τεχνική αποτυχία ένα τρομερό ατύχημα ένα ατυχές
γεγονός λυπηρό αλλά αναγκαίο έπρεπε
να δράσουμε δεν είχαμε επιλογή

Οι δικαιολογίες συσσωρεύονται σαν μέλη σώματος (χάσκον σαγόνι με κίτρινα δόντια χωρισμένο από το κεφάλι του, λαιμός κομμένος κάτω από πηγούνι που απουσιάζει, καμένο σώμα ξεφλουδισμένο σαν τσουρουφλισμένο χαρτί, μυαλό χυμένο από ένα σπασμένο κρανίο παιδικού μεγέθους, κομμένο χέρι που ακόμα γραπώνει).

Τα μέρη δεν φτιάχνουν ένα σύνολο.
Συνεργεία διάσωσης μαζεύουν κεφάλια και χέρια απ’ τον δρόμο μέσα σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών ξαπλώνουν αποκεφαλισμένα σώματα σε ασημένια φορεία νεκροτομείου, στοιβάζουν αποφύσεις δίπλα τους σαν χαμένα κομμάτια παζλ, μετά πάνε σπίτι και κρατάνε τα κεφάλια τους ανάμεσα στα χέρια τους.

Ίσως προσεύχονται για αμνησία. Ίσως ψάχνουν
για απαντήσεις: πόσα χέρια χρειάζονται για να σταματήσει να αιμορραγεί μια πληγή που δε σταματά να ματώνει, πώς να θυμηθείς το όνειρο μιας κανονικής ζωής. Μπορεί ένα σώμα δίχως κεφάλι δίχως χέρια να νανουρίσει ένα παιδί, να χαιρετήσει έναν γείτονα, να φυτέψει έναν μπαξέ, να οργώσει ένα χωράφι, να υπογράψει μια συνθήκη ειρήνης;

Μερικοί νεκροί διατήρησαν τα κεφάλια τους. Μια νεαρή μητέρα κείται κέρινη, κρατάει δυο παιδιά σε μια άκαμπτη αγκαλιά, πορτρέτο σε ύπνο ελαφρύ που διαψεύδεται απ’ το αίμα που κηλιδώνει τα μάγουλά τους –το στόμα του βρέφους ελαφρώς ανοιχτό, σαν να ονειρεύεται ένα στήθος, τη ζεστή ροή απ’ το γάλα˙ ένα μικρό κορίτσι με ανακατεμένα μαλλιά μετατρέπεται σε όνειρο θανάτου.

Μέρος αυτών έχει ειπωθεί φωναχτά εκατομμύρια φορές.
Μέρος αυτών δεν θ’ ακουστεί ποτέ.
Μέρος αυτών αντανακλάται σαν ήσυχο φως από το ρεύμα ανεπεξέργαστων αποβλήτων
και από τις λίμνες που αχνοφέγγουν αίμα στους δρόμους της Γάζας.
Μέρος αυτών κρύβεται πίσω από τίτλους ειδήσεων
όπου αυτό το θραύσμα της ιστορίας δεν θα ειπωθεί ποτέ.

Μπέιτ Χανούν, Νοέμβριος 2006

*Δημοσιεύτηκε στο Τεφλόν #10 (2014). Η Lisa Suhair Majaj είναι Παλαιστίνια-Αμερικανή και το ποίημα προέρχεται από τη συλλογή της “Γεωγραφίες Φωτός”.
**Μετάφραση: Ράνια Καραχάλιου
***Εικονογράφηση: Νεκτάριος Παππάς
****Μπορείτε να κατεβάσετε το τεύχος στο παρακάτω 
λινκ:  

https://teflon.files.wordpress.com/2020/04/10teflon-full.pdf

https://tokoskino.me/

Το βρήκα στο: https://vequinox.wordpress.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσεις τα γνωρίζετε; Αυτά είναι τα 3 πιο εντυπωσιακά αλλά και άγνωστα αξιοθέατα της Ελλάδας.

Εσεις τα γνωρίζετε; Αυτά είναι τα 3 πιο εντυπωσιακά αλλά και άγνωστα  αξιοθέατ α της Ελλάδας. Up Stories Παραγωγή Up Stories --------------...