Το ελληνικό «Κόκκινο Κάστρο» και η εντυπωσιακή ιστορία του
Γιατί ονομάστηκε έτσι
Η Ελλάδα είναι γεμάτη από κάστρα και φρούρια που το καθένα έχει τη δική του μοναδική και ξεχωριστή ιστορία. Κάστρα διάσημα όπως το Κάστρο των Ιωαννίνων και άλλα λιγότερο γνωστά αλλά με εξίσου ενδιαφέρουσα ιστορία και χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι το περίφημο «Κόκκινο Κάστρο» το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο κάστρο στην Κάρυστο το οποίο είναι γνωστό και ως Castello Rosso. Ένα από τα πιο όμορφα ελληνικά κάστρα.
Το ελληνικό «Κόκκινο Κάστρο» και η ιστορία του
Το Castello Rosso, λοιπόν, είναι ένα φρούριο μεσαιωνικό το οποίο βρίσκεται στην Κάρυστο της Εύβοιας. Θα το βρεις ανάμεσα στα χωριά Μύλοι και Γραμπιά και αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά κάστρα της εποχής. Μάλιστα, κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 έγιναν πολλές μάχες για την άλωσή του με μπροστάρηδες τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, τον Νικόλαο Κριεζώτη και τον Γάλλο φιλέλληνα Φαβιέρο. Τελικά, το κάστρο άνοιξε τις πόρτες του στους Έλληνες μετά την απελευθέρωση, το 1833.
Η ιστορία του κάστρου με το ιδιαίτερο όνομα φαίνεται πως ξεκινάει κάπου το 1030 οπότε και θεωρείται ότι κατασκευάστηκε το πρώτο οχυρό από τους Βυζαντινούς. Στην πραγματικότητα, το Κόκκινο Κάστρο χτίστηκε πάνω στις βυζαντινές βάσεις σύμφωνα με μια εκδοχή από το βαρόνο Ραβανό Δαλεκάρτσερι μεταξύ 1209 – 1216. Αργότερα καταλήφθηκε από τους Φράγκους και έπειτα αγοράστηκε, όπως αναφέρουν ιστορικές πηγές, από τους Ενετούς οι οποίοι το κατείχαν για περισσότερα από 100 χρόνια. Στη συνέχεια κατά την οθωμανική περίοδο και έως το 1830, το κάστρο οχυρώθηκε ακόμη περισσότερο από τους Τούρκους.
Γιατί ονομάστηκε έτσι ένα από τα πιο εντυπωσιακά ελληνικά κάστρα
Το όνομα του κάστρου είναι λογικό και έχει εξήγηση αν γνωρίζει κανείς το υλικό από το οποίο κατασκευάστηκε. Είναι χτισμένο από το τοπικό υλικό, τον κόκκινο σχιστόλιθο. Όσον αφορά την κατασκευή του έχει ακανόνιστη περίμετρο με πύργους και αποτελείται από μία εξωτερική ισχυρή οχύρωση. Μπαίνοντας στο εσωτερικό, θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις το μεγαλοπρεπές διώροφο κτήριο το οποίο μάλλον ήταν στο παρελθόν κατοικία. Στη βόρεια πλευρά του κάστρου είναι η τελευταία αμυντική γραμμή του κάστρου, όπως αναφέρει το exploringgreece.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και αξίζει να πας με την πρώτη ευκαιρία, σε ένα από τα ομορφότερα ελληνικά και παράξενα κάστρα.
https://ellas2.wordpress.com/
Το βρήκα στο: https://vequinox.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου