Άγνωστα σημάδια ότι ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί φυσιολογικά
Ο θυρεοειδής αδένας παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος, μία εκ των οποίων είναι η απώλεια και η αύξηση του σωματικού βάρους.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Κλινικών Ενδοκρινολόγων, οι γυναίκες είναι 10 φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν πρόβλημα στον θυρεοειδή αδένα συγκριτικά με τους άνδρες.
Ο θυρεοειδής αδένας παράγει την θυρεοειδική ορμόνη (TH), η οποία ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τη θερμοκρασία του σώματος, τον μεταβολισμό και τους παλμούς της καρδιάς.
Όταν ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί ή υπολειτουργεί (υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός) εκδηλώνονται διάφορα συμπτώματα, όπως αύξηση του βάρους, υψηλή πίεση, δυσκολία συγκέντρωσης, αδύναμα μαλλιά, ταχυκαρδίες, υψηλή χοληστερίνη, αλλαγές στην όρεξη και την γεύση, μυικοί πόνοι κ.α.
Δείτε πέντε σχετικά άγνωστα συμπτώματα που επίσης δείχνουν ότι ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί σωστά:
Μειωμένη σεξουαλική διάθεση: Η αισθητά μειωμένη ή και η πλήρης απουσία σεξουαλικής διάθεσης είναι ένα ακόμα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με τον θυρεοειδή σας. Η μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης οδηγεί και σε μειωμένη λίμπιντο. Την ίδια στιγμή, ακόμα και η αντίθετη κατάσταση (υπερθυρεοειδισμός) έχει συμπτώματα που παίζουν αρνητικό ρόλο στην σεξουαλική διάθεση, όπως αύξηση σωματικού βάρους και μειωμένη ενέργεια.
Υπερδιέγερση / νευρικότητα: Είναι δύο καταστάσεις που συνδέονται με τον υπερθυρεοειδισμό. Η υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης κάνει τους μυς και τον μεταβολισμό σας να λειτουργούν «στο κόκκινο» και αυτό με τη σειρά του κάνει όλο το σώμα σας να είναι σε κατάσταση υπερδιέγερσης.
Ξηροδερμία και φαγούρα: Μια επιδερμίδα που είναι ξηρή ή/και τη νιώθετε συχνά να σας προκαλεί κνησμό (φαγούρα) μπορεί να είναι σύμπτωμα αργού μεταβολισμού, ο οποίος με τη σειρά του πιθανώς να οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό. Ο αργός μεταβολισμός οδηγεί σε μικρότερη ποσότητα ιδρώτα. Η επιδερμίδα ή οποία δεν ενυδατώνεται επαρκώς από την φυσιολογική λειτουργία της εφίδρωσης, γίνεται ξηρή, εμφανίζει νιφάδες νεκρού δέρματος και προκαλεί φαγούρα.
Αλλαγές στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος: Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό συχνά έχουν προβλήματα δυσκοιλιότητας. Η διαταραχή στην παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης είναι πιθανό να καθυστερήσει την διαδικασία της πέψης. Από την άλλη πλευρά, ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής αδένας, μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή πολύ πιο συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.
Αλλαγές στην έμμηνο ρύση (περίοδος γυναικών): Όταν η περίοδός σας διαρκεί περισσότερες μέρες ή/και έχετε μεγαλύτερη απώλεια αίματος και περισσότερες κράμπες περιόδου, τότε ίσως έχετε πρόβλημα υποθυρεοειδισμού. Μπορεί οι περίοδοί σας να έχουν και μεγαλύτερη συχνότητα. Από την άλλη πλευρά, ο υπερθυρεοειδισμός κάνει τις περιόδους σας να έχουν μικρότερη διάρκεια, να έρχονται με μικρότερη συχνότητα και να έχετε μειωμένη ροή αίματος.
https://www.onmed.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου