Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Νηστεία Σαρακοστής: γλυκό με γάλα καρύδας

 Νηστεία Σαρακοστής: γλυκό με γάλα καρύδας

Η περίοδος της Σαρακοστής έχει αρχίσει και τα γλυκά μας για αυτές τις μέρες θα είναι νηστίσιμα. Στο πρώτο νηστίσιμο άρθρο μας θα ασχοληθούμε με το γάλα καρύδας, θα μάθουμε την ιστορία και τη θρεπτική αξία της καρύδας και θα φτιάξουμε με τέσσερα μόνο υλικά μια ελαφριά κρέμα με γάλα καρύδας και σιμιγδάλι, μαζί με ζελέ κεράσι.

Τα νηστίσιμα γλυκάκια μας!

Καταρχάς οφείλουμε να αναδείξουμε το δέντρο στο οποίο φυτρώνει η καρύδα. Πρόκειται για τον κοκοφοίνικα, ο οποίος είναι μέλος της οικογένειας των φοινίκων. Πολλές φορές συγχέονται ο κοκοφοίνικας με τον φοίνικα, όμως, όπως μάθαμε, είναι δύο διαφορετικά είδη του ίδιου δέντρου. Γενικά υπάρχουν διάφορα είδη φοινίκων, τα οποία έχουν τα ίδια φύλλα. Ο κοκοφοίνικας είναι το πιο διαδεδομένο είδος φοίνικα στον κόσμο. Τους βρίσκουμε όμως σε τροπικά και υποτροπικά μέρη με υψηλό επίπεδο υγρασίας. Οι κοκκοφοίνικες είναι γερά δέντρα και μακροζωία, μιας και μπορούν να φτάσουν εκατό χρονών.

Δρόμος ανάμεσα σε χιλιάδες κοκοφοίνικες, στο νησί Siargao των Φιλιππίνων

H καρύδα είναι ο καρπός του κοκοφοίνικα. Περιλαμβάνει ένα σκληρό εξωτερικό φλοιό και μέσα λευκή σάρκα και νερό. Από τη σάρκα παράγονται το γάλα και η κρέμα καρύδας, ενώ από τον πυρήνα, τη σάρκα και το γάλα παράγεται το κοκοφοινικέλαιο. Το έλαιο διαβάσαμε πως περιέχει υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και δεν συνιστάται η κατανάλωση του στο φαγητό.

Ο κοκοφοίνικας και οι καρποί του (πηγή)

Διαβάσαμε αναλυτικά για το πώς παράγεται το γάλα καρύδας: η σάρκα της καρύδας, το άσπρο μέρος δηλαδή, τρίβεται και μουλιάζεται σε καυτό νερό. Το λίπος καρύδας ανεβαίνει ψηλά. Το υπόλοιπο υγρό περνιέται από ένα τουλπάνι και μας δίνει το γάλα καρύδας. Το γάλα καρύδας δεν περιέχει λακτόζη, οπότε είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Επίσης, προτιμάται από όσους κάνουν vegan ή χορτοφαγική διατροφή και μπορούμε να το χρησιμοποιούμε σε νηστίσιμες συνταγές.

Η διαδικασία για να φτιάξουμε γάλα καρύδας (πηγή)

Το γάλα καρύδας είναι ένα πλήρες διατροφικά προϊόν με προληπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι ένα ισορροπημένο ρόφημα με υψηλή περιεκτικότητα των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών -υδατάνθρακες,  πρωτεΐνες και λίπη.

Η σάρκα καρύδας είναι εξαιρετικά θρεπτική και πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες C, E, B1, B3, B5 και B6 και μέταλλα όπως ο σίδηρος, το σελήνιο, το νάτριο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος. Δυστυχώς, όμως, όταν παίρνουμε γάλα καρύδας σε κονσέρβα, πολλά από τα θρεπτικά συστατικά χάνονται… Στην ελληνική αγορά θα βρούμε το πιο παχύρευστο γάλα καρύδας σε κονσέρβες για μαγειρική και ζαχαροπλαστική χρήση και ένα πιο υδαρές ρόφημα ψυγείου, το οποίο αποτελεί υποκατάστατο του γάλατος.

Μάθαμε πως το γάλα καρύδας περιέχει σημαντικές ποσότητες λίπους, αλλά σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς, περιέχει λίπος σε μορφή λαυρικού οξέως, ενός λιπαρού οξέως μεσαίας αλύσου, το οποίο μέσα στον οργανισμό μετατρέπεται σε μονολαυρίνη, με αντι-ιική και αντιβακτηριακή δράση. Και, καθώς τα λιπαρά οξέα μεσαίας αλύσου είναι εύκολο να απορροφήθουν και να χρησιμοποιηθούν από το σώμα μας, είναι ιδανικά για πέψη, ενέργεια και έλεγχο βάρους.

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Μ.Sc Μέρσυ Κούσκου συγκρίνει το γάλα καρύδας με το αγελαδινό γάλα, και βρίσκει πως το γάλα καρύδας έχει τις μισές θερμίδες από το αποβουτυρωμένο γάλα. Ωστόσο, το γάλα καρύδας δεν περιέχει πρωτεΐνη και είναι πολύ χαμηλό σε υδατάνθρακες σε σχέση με το αγελαδινό. Επομένως, το γάλα καρύδας είναι ένα καλό υποκατάστατο για όσους νηστεύουν. Τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου η επιλογή του γάλατος σχετίζεται με τις διατροφικές προτεραιότητες και τις ατομικές ανάγκες μας.

Το γάλα καρύδας χρησιμοποιείται πολύ στην ασιατική κουζίνα για την τροπική του γεύση. Μπορεί να προσδώσει γεύση και υφή σε ένα κάρι ή σούπα, ενώ μπορεί και να αντικαταστήσει το γάλα σε γλυκά με κρέμες ή να γίνει παγωτό. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και φτιάξτε νόστιμες, τροπικές παρασκευές. Εμείς, με μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, ξεχωρίσαμε αυτές:

Παγωτίνια από γάλα καρύδας (πηγή)
Κέικ καρύδας (πηγή)
Τάρτα με κρέμα καρύδας (πηγή)
Vegan σούπα με κολοκύθα και καρύδα (πηγή)
Ταϊλανδέζικη σούπα με καρύδα, μπρόκολα και κόλιανδρο (πηγή)
Κάρι καρύδα κοτόπουλο (πηγή)

Όσο για την ιστορία της καρύδας, αυτή σχετίζεται με υπερπόντια ταξίδια και αποικισμούς, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη. Σήμερα οι κοκοφοίνικες μάθαμε πως καλλιεργούνται κυρίως στη νότια Ασία, την Πολυνησία και τη Μαλαισία. Η ονομασία “coconut” βρήκαμε πως πρωτοεμφανίστηκε τον 15ο αι. όταν Πορτογάλοι εξερευνητές βρήκαν την πληθώρα κοκοφοινίκων στις χώρες του Ινδικού Ωκεανού. Τα δέντρα αυτά διαδόθηκαν από την Ινδία στην ανατολική Αφρική και από εκεί οι Ευρωπαίοι εξερευνητές τα πήγαν στη δυτική πλευρά της Αφρικής και από εκεί στην Αμερικάνικη Ήπειρο.

Τα ταξίδια της καρύδας (πηγή)

Κάτι ακόμα που μάθαμε για τα χαρακτηριστικά της καρύδας είναι ο οικολογικός της χαρακτήρας. Οι καρύδες χρειάζονται πολύ λίγο νερό, ενέργεια και λίπασμα για να αναπτυχθούν. Οι μικρού μεγέθους καλλιέργειες καρύδας βοηθάνε στη διατήρηση της περιβαλλοντολογικής ισορροπίας. Το μεγάλο πλέγμα ριζών που έχουν οι κοκοφοίνικες αποτρέπουν τη διάβρωση του εδάφους και τη δέσμευση άνθρακα.

Έχοντας μάθει τα πάντα για την καρύδα και το γάλα καρύδας, ήρθε η ώρα να το χρησιμοποιήσουμε. Φτιάξαμε μια εύκολη συνταγή, με τέσσερα μόλις υλικά -μια κρέμα καρύδας με ζελέ κεράσι.

Η συνταγή μας

Κρέμα καρύδας με ζελέ κεράσι

Τα υλικά μας

Γάλα καρύδας + νερό400 ml + 300 ml
Ζάχαρη60 γρ.
Σιμιγδάλι45 γρ.
Μείγμα για ζελέ κεράσιΈνα φακελάκι (15 γρ.)
Τα τέσσερα συστατικά που θα χρησιμοποιήσουμε

Πώς φτιάχνουμε την κρέμα καρύδας με ζελέ κεράσι

Φτιάχνουμε πρώτα το ζελέ κεράσι ακολουθώντας της οδηγίες στη συσκευασία (εμείς ανακατέψαμε 300 ml βραστό νερό και προσθέσαμε άλλα 300 ml κρύο νερό). Το αφήνουμε στην άκρη για να πέσει η θερμοκρασία του, όχι στο ψυγείο γιατί μπορεί να σταθεροποιηθεί.

Για να φτιάξουμε την κρέμα καρύδας, βάζουμε το γάλα καρύδας μαζί με το νερό σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν. Αν πάρετε κονσέρβα και την ανοίξετε και δείτε ότι έχει διαχωριστεί σε υγρό και κρέμα μην ανησυχείτε απλώς ανακατέψτε τα καλά στο κατσαρολάκι ή χρησιμοποιήστε ένα blender χειρός.

Μόλις αρχίσει να βράζει το γάλα καρύδας, προσθέτουμε τη ζάχαρη και σταδιακά το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αποκτήσει την υφή κρέμας. Αποσύρουμε και αφήνουμε την κρέμα για λίγο να κρυώσει και γεμίζουμε τα ποτηράκια μας. Έπειτα τα βάζουμε για ένα τέταρτο στο ψυγείο να πήξει η κρέμα κι άλλο. Γενικά, θέλουμε η κρέμα να είναι κρύα και το ζελέ χλιαρό.

Μόλις κρυώσουν οι κρέμες μας ρίχνουμε από πάνω το ζελέ και βάζουμε τα ποτηράκια μας στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί το ζελέ.

Έτοιμες οι κρέμες μας!

Καλή απόλαυση σε όλους και καλή Σαρακοστή να έχουμε!

https://eatdessertfirstgreece.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις 20-26 Μαΐου 2024

  Εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις 20-26 Μαΐου 2024 ATHINAIS ASTROLOGY , STAR SIGNS 19 Μαΐου 2024 ΚΡΙΟΣ –   Την εβδομάδα 20 – 26 Μαΐου θ...