Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Πού έχουν δουλέψει οι..."βιοπαλαιστές" της πολιτικής σκηνής

 Πού έχουν δουλέψει οι..."βιοπαλαιστές" της πολιτικής σκηνής


Από τα 51 της στην σύνταξη η σοσιαλίστρια Φώφη- Πτυχίο στα 26 του ο Τσίπρας

Αμέσως μετά τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γερμανός κοινωνιολόγος Μαξ Βέμπερ παρέθεσε στο πανεπιστήμιο του Μονάχου μια διάλεξη που ακολούθως κυκλοφόρησε και ως δοκίμιο, υπό τον τίτλο «Η πολιτική ως επάγγελμα». Συμπυκνώνοντας την πείρα της ζωής του, διέκρινε τρεις τύπους ενασχόλησης με την πολιτική: την πολιτική ως ευκαιριακή ενασχόληση (όπως είναι για παράδειγμα η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία), την πολιτική ως πάρεργο (με την έννοια της παροδικής ενασχόλησης) και την πολιτική ως «επάγγελμα». Στην τελευταία περίπτωση ο ασχολούμενος ζει με αυτή, υπό την έννοια της αφοσίωσης, αλλά και ζει από αυτή, καθώς μέσω αυτής προσπορίζεται.

Οι πολιτικοί αρχηγοί του τόπου μας, στη συντριπτική πλειοψηφία ανήκουν στην τελευταία κατηγορία. Κάποιοι όπως θα δείτε δεν πρόλαβαν επί της ουσίας ούτε καν να ασκήσουν το επάγγελμά τους καθώς τους κέρδισε από νωρίς η πολιτική. Άλλοι πέρασαν από μια σειρά εταιρειών μέχρι να δραστηριοποιηθούν στην κεντρική πολιτική σκηνή (ενίοτε δημιούργησαν και δική τους).

Κυριάκος Μητσοτάκης




Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρει τη διττή ιδιότητα του πολιτικού επιστήμονα και του οικονομολόγου. Αφού αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1986 και σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ, έκανε μεταπτυχιακό πάνω στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Στάνφορντ και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ (ΜΒΑ), επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακολούθως απασχολήθηκε επί περίπου μια δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.

Ειδικότερα, διετέλεσε οικονομικός αναλυτής για λίγους μήνες στην Chase Investment Bank από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 1992 (θυμίζουμε ότι εκείνη την περίοδο πρωθυπουργός στη χώρα μας ήταν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης), ακολούθως από τον επόμενο μήνα μεταπήδησε στο υποκατάστημα του Λονδίνου της αμερικανικής εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών McKinsey & Company όπου έκανε για περίπου 60 ημέρες την πρακτική του άσκηση και ακολούθως εργάστηκε ως σύμβουλός της από το 1995 έως το 1997 και με την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Διατέλεσε για τρία χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, «την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital» όπως αναφέρει στο επίσημο βιογραφικό του. Προσθέτει επίσης ότι «η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών χρηματοδότησε πολλές γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με ίδια κεφάλαια, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης. Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως “Global Leader for Tomorrow”».

Αλέξης Τσίπρας



Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, αφού αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό λύκειο Αμπελοκήπων, εισήχθη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο απ’ όπου πήρε το πτυχίο του το έτος 2000, σε ηλικία 26 ετών. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους γίνεται μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος έχοντας άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. «Από το 2000 ανήκω στην ολοένα και διευρυνόμενη κατηγορία των μηχανικών με μπλοκάκι, δηλαδή με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε περισσότερους του ενός εργοδότη» όπως έχει αναφέρει παλαιότερα.

Ακολούθως απέκτησε και μεταπτυχιακό τίτλο στην Πολεοδομία – Χωροταξία, από το ίδιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Έχοντας επαγγελματικές καταβολές στον τομέα των κατασκευών, καθώς ο πατέρας του Παύλος ήταν επίσης πολιτικός μηχανικός και ιδιοκτήτης των κατασκευαστικών εταιρειών Ηρακλής ΑΤΕ (μαζί με τον αδελφό του και θείο του τέως πρωθυπουργό, Ηρακλή) και «ΑΤΕ Τσίπρας».

Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2006 εισέρχεται και ο ίδιος στον χώρο, συστήνοντας ομόρρυθμη τεχνική εταιρεία με τον ξάδερφό του μηχανολόγο – μηχανικό Γιώργο Τσίπρα, υπό την ονομασία «Τ & Τ Τεχνική Ο.Ε.», από την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε λίγο καιρό αργότερα. Να σημειωθεί ότι και ο πρώην συνέταιρός του και συγγενής αποχώρησε από την εταιρεία όταν ο κ. Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός, καθώς ανέλαβε ρόλο σε νευραλγικούς τομείς της κυβέρνησης ενώ σήμερα είναι βουλευτής. Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δηλώσει στο παρελθόν πως «είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που δεν υπήρξα ποτέ ανεπάγγελτος ή κρατικοδίαιτος ή εισοδηματίας από τη περιουσία της οικογένειά μου».

Φώφη Γεννηματά



Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, αρχικά φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και εν συνεχεία σπούδασε στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1987. Ένα χρόνο πριν αποφοιτήσει, το 1986, διορίστηκε στην Εθνική Τράπεζα, από την οποία συνταξιοδοτήθηκε σε ηλικία… 51 ετών, θέμα για το οποίο έχει δεχθεί κατά καιρούς έντονη κριτική. Για την ιστορία πάντως να σημειώσουμε ότι η σύνταξή της βρίσκεται σε αναστολή και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αναστολή για όσο χρονικό διάστημα φέρει την ιδιότητα της βουλευτού.

Μάλιστα εάν ανατρέξει κάποιος στο βιογραφικό της στην επίσημη ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου θα διαπιστώσει πως αναφέρει ως επάγγελμα, «Συνταξιούχος Τραπεζικός Υπάλληλος».

Δημήτρης Κουτσούμπας



Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο τον Ιούνη του 1973, έδωσε εξετάσεις και πέτυχε στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου της Αθήνας. Σύμφωνα με το βιογραφικό που έχει δώσει στη δημοσιότητα το γραφείο Τύπου του Κ.Κ.Ε., «σπούδαζε δουλεύοντας παράλληλα σε διάφορες δουλειές, για να καλύψει τα έξοδα των σπουδών». Με τον ερχομό του στην Αθήνα, πιάνει επαφή με την παράνομη Οργάνωση της ΚΝΕ, συμμετέχει στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 και οργανώνεται στην αντι-ΕΦΕΕ και την ΚΝΕ το Δεκέμβρη του 1973, «δουλεύοντας στην παρανομία μέχρι τη μεταπολίτευση, το καλοκαίρι του 1974». Γίνεται μέλος του ΚΚΕ το Δεκέμβρη του 1974 και το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς, με απόφαση του ΚΣ της ΚΝΕ «στέλνεται για κομματική δουλειά στην Οργάνωση της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας ως μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΝΕ».

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, τη δικηγορία δεν πρόλαβε να την ασκήσει λόγω των κομματικών του υποχρεώσεων, ωστόσο μετά το 15ο συνέδριο τον Μάιο του 1996 εκλέγεται μέλος του Πολιτικού Γραφείου και αναλαμβάνει διευθυντής της εφημερίδας «Ριζοσπάστης», χρέωση την οποία είχε για μια ολόκληρη δεκαετία.

Κυριάκος Βελόπουλος



Έχοντας αποφοιτήσει από το λύκειο Δενδροποτάμου και αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, επέλεξε να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία. Γράφτηκε στο «Κέντρο Ελευθέρων Φιλοσοφικών Κοινωνικών Σπουδών», παρακολουθώντας μαθήματα ως υπότροφος και αποφοιτά το 1990 σε ηλικία 25 ετών με άριστα. Αρκετά χρόνια αργότερα, αποφασίζει να πάρει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έτσι σε ηλικία 48 ετών τελειώνει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, ειδικευόμενος στην Ιστορία την αρχαιολογία και τον ελληνικό πολιτισμό. Μόλις πριν από πέντε χρόνια ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές, επίσης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με ειδίκευση στην επικοινωνία και τη νέα δημοσιογραφία, ωστόσο με την ιδιότητα του δημοσιογράφου εργάζεται από το μακρινό 1989, κυρίως σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με τους τηλεοπτικούς σταθμούς της βορείου Ελλάδας «Ερμής» και «TV Θεσσαλονίκη», αναλαμβάνοντας την αρχισυνταξία και παρουσίαση της εκπομπής πολιτικού, ιστορικού περιεχομένου και θεμάτων της επικαιρότητας «Βουλή των Πολιτών», με τα κανάλια «Εγνατία» και «Μακεδονία TV» κάνοντας ανάλογη εκπομπή, με το ΤΗΛΕΑΣΤΥ του Γιώργου Καρατζαφέρη, με το «Extra», το «Kontra» και το «Zoom», στο ίδιο μοτίβο εκπομπών, ενώ έχει θητεύσει και στον ραδιοφωνικό σταθμό «Focus 103,6», έχοντας την αρχισυνταξία και παρουσίαση της καθημερινής ραδιοφωνικής εκπομπής «Focus OLA».

Όπως αναφέρει και ο ίδιος στο βιογραφικό του, «το βασικό χαρακτηριστικό όλων των εκπομπών, πέρα από την ομολογουμένως υψηλή τηλεθέαση, είναι η ανελλιπής αναφορά σε επίκαιρα ιστορικά, πολιτικά και εθνικά γεγονότα, ενώ το προσφιλές θέμα είναι ο σχολιασμός των Εθνικών ζητημάτων και η ανάπτυξη δραστηριότητος για την ενίσχυση των δεσμών του ομογενειακού Ελληνισμού με τη Μητέρα Ελλάδα».

Γιάννης Βαρουφάκης



Ο γραμματέας του κόμματος ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης, αφού σπούδασε μαθηματικά και οικονομικά στη Βρετανία, δίδαξε μερικά χρόνια αργότερα στα πανεπιστήμια της γηραιάς Αλβιώνας. Αρχικά στο πανεπιστήμιο του Έσσεξ, το 1985 στο πανεπιστήμιο του Ιστ Άνγκλια, στο Νόργουιτς της Αγγλίας για δύο χρόνια και το 1987 στο Κέιμπριτζ. Από το 1988 έως το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Παράλληλα ήταν καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης ενώ κατέχει ερευνητική θέση στον τομέα της πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν, στο Βέλγιο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από πολιτική οικονομία και πειραματική οικονομική, μέχρι τη θεωρία των παιγνίων, μέρος της οποίας εφάρμοσε και το πρώτο εξάμηνο του 2015 που ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Συν τοις άλλοις, ο αρχηγός του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αυξάνει τα εισοδήματά του μέσω της πώλησης των βιβλίων του σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ παλαιότερα, που είχε περισσότερο χρόνο, παραχωρούσε και διαλέξεις.

https://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήστος Καπερώνης: Από την ιστορική «Ελευθεροτυπία» στο περίπτερο της Μακρινίτσας

  Χρήστος Καπερώνης: Από την ιστορική «Ελευθεροτυπία» στο περίπτερο της Μακρινίτσας Ακούστε το άρθρο «Δεν θα γυρνούσα στην Αθήνα ούτε για ασ...