ΤΑ ΧΤΑΠΟΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΠΝΟΥ – ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΝΕΙΡΑ
Τα χταπόδια είναι γνωστό ότι κοιμούνται και αλλάζουν χρώμα ενώ το κάνουν. Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 25 Μαρτίου 2021 στο περιοδικό iScience διαπιστώνει ότι αυτές οι αλλαγές χρώματος χαρακτηρίζουν δύο κύριες εναλλασσόμενες καταστάσεις ύπνου: ένα στάδιο “ενεργού ύπνου” και ένα στάδιο “ήσυχου ύπνου” Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα έχουν επιπτώσεις στο πώς εξελίσσεται ο ύπνος και θα μπορούσαν να δείξουν ότι είναι πιθανό τα χταπόδια να βιώσουν κάτι που μοιάζει με όνειρα.
Οι επιστήμονες πίστευαν ότι μόνο τα θηλαστικά και τα πουλιά είχαν δύο καταστάσεις ύπνου. Πιο πρόσφατα, έχει αποδειχθεί ότι ορισμένα ερπετά εμφανίζουν επίσης ύπνο χωρίς REM και REM. Έχει αναφερθεί επίσης κατάσταση ύπνου τύπου REM σε σουπιές, συγγενής κεφαλόποδου του χταποδιού.
“Αυτό μας έκανε να αναρωτιόμαστε αν θα μπορούσαμε επίσης να δούμε στοιχεία για δύο καταστάσεις ύπνου στο χταπόδι”, λέει η επικεφαλής συγγραφέας Sidarta Ribeiro του Brain Institute στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Rio Grande do Norte, στη Βραζιλία. “Τα χταπόδια έχουν το πιο κεντρικό νευρικό σύστημα από όλα τα ασπόνδυλα και είναι γνωστό ότι έχουν υψηλή μαθησιακή ικανότητα.”
Για να το μάθουν, οι ερευνητές συνέλαβαν βιντεοσκοπήσεις χταποδιών στο εργαστήριο. Βρήκαν ότι κατά τη διάρκεια του «ήσυχου ύπνου», τα ζώα ήταν ήρεμα και ήρεμα, με ανοιχτόχρωμο δέρμα και οι μαθητές σφίγγονταν σε σχισμή. Κατά τη διάρκεια του “ενεργού ύπνου” ήταν μια διαφορετική ιστορία. Τα ζώα άλλαξαν δυναμικά το χρώμα και την υφή του δέρματος τους. Κίνησαν επίσης τα μάτια τους ενώ συστέλλουν το κοίλο τους και το σώμα τους με μυϊκές συσπάσεις.
“Αυτό που το καθιστά πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτός ο” ενεργός ύπνος “συμβαίνει κυρίως μετά από έναν μακρύ” ήσυχο ύπνο “- συνήθως περισσότερο από 6 λεπτά – και ότι έχει μια χαρακτηριστική περιοδικότητα”, εξηγεί ο Ribeiro.
Ο κύκλος επαναλαμβάνεται σε διαστήματα περίπου 30 έως 40 λεπτών. Για να αποδείξουν ότι αυτές οι καταστάσεις αντιπροσώπευαν τον ύπνο καλά, οι ερευνητές μέτρησαν το κατώφλι διέγερσης του χταποδιού χρησιμοποιώντας δοκιμές διέγερσης οπτικής και αφής Τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών έδειξαν ότι τόσο στις καταστάσεις «ενεργού» όσο και «ήσυχου ύπνου», τα χταπόδια χρειάζονταν ένα ισχυρό ερέθισμα για να προκαλέσουν μια συμπεριφορά απόκρισης στην κατάσταση προειδοποίησης. Με άλλα λόγια, κοιμόταν.
Τα αποτελέσματα έχουν ενδιαφέρουσες επιπτώσεις για τα χταπόδια και για την εξέλιξη του ύπνου. Επίσης εγείρουν ενδιαφέρουσες νέες ερωτήσεις.
«Η εναλλαγή των καταστάσεων ύπνου που παρατηρούνται στο Octopus insularis φαίνεται αρκετά παρόμοια με τη δική μας, παρά την τεράστια εξελικτική απόσταση μεταξύ κεφαλοπόδων και σπονδυλωτών, με μια πρώιμη απόκλιση γενεαλογίας περίπου 500 εκατομμύρια χρόνια πριν», εξηγεί η πρώτη συγγραφέας και μεταπτυχιακή φοιτητής Sylvia Medeiros από το Brain Institute of the Federal University of Rio Grande do Norte, Βραζιλία.
“Αν στην πραγματικότητα δύο διαφορετικές καταστάσεις ύπνου έχουν εξελιχθεί δύο φορές ανεξάρτητα σε σπονδυλωτά και ασπόνδυλα, ποιες είναι οι βασικές εξελικτικές πιέσεις που διαμορφώνουν αυτήν τη φυσιολογική διαδικασία;” αυτη ρωταει. «Η ανεξάρτητη εξέλιξη στα κεφαλόποδα ενός« ενεργού ύπνου »ανάλογη με τον παράδοξο ύπνο στα σπονδυλωτά μπορεί να αντικατοπτρίζει μια αναδυόμενη ιδιότητα κοινή στα κεντρικά νευρικά συστήματα που φθάνουν σε μια συγκεκριμένη πολυπλοκότητα.
Ο Medeiros λέει επίσης ότι τα ευρήματα αυξάνουν την πιθανότητα ότι τα χταπόδια βιώνουν κάτι παρόμοιο με τα όνειρα. “Δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι ονειρεύονται επειδή δεν μπορούν να μας πουν, αλλά τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια του” ενεργού ύπνου “το χταπόδι μπορεί να βιώσει μια κατάσταση παρόμοια με τον ύπνο REM, που είναι η κατάσταση στην οποία ονειρεύονται περισσότερο οι άνθρωποι”. λέει. “Εάν τα χταπόδια όντως ονειρεύονται, είναι απίθανο να βιώσουν πολύπλοκες συμβολικές πλοκές με τον τρόπο που κάνουμε. Ο” ενεργός ύπνος “στο χταπόδι έχει πολύ μικρή διάρκεια – συνήθως λίγα δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό. Εάν κατά τη διάρκεια αυτής της κατάστασης υπάρχουν τα όνειρα συνεχίζονται, πρέπει να μοιάζουν περισσότερο με μικρά μουσικά βίντεο ή ακόμα και gif.
Σε μελλοντικές μελέτες, οι ερευνητές θα ήθελαν να καταγράψουν νευρικά δεδομένα από κεφαλόποδα για να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει όταν κοιμούνται. Είναι επίσης περίεργοι για το ρόλο του ύπνου στο μεταβολισμό των ζώων, τη σκέψη και τη μάθηση.
«Είναι δελεαστικό να υποθέσουμε ότι, όπως και στους ανθρώπους, το όνειρο στο χταπόδι μπορεί να συμβάλει στην προσαρμογή στις περιβαλλοντικές προκλήσεις και στην προώθηση της μάθησης», λέει ο Ribeiro. “Τα χταπόδια έχουν εφιάλτες; Θα μπορούσαν τα όνειρα του χταποδιού να αναγράφονται στα ζωηρά μοτίβα του δέρματος; Μπορούμε να μάθουμε να διαβάζουμε τα όνειρά τους ποσοτικοποιώντας αυτές τις αλλαγές; “
Αναφορά: “Κυκλική εναλλαγή καταστάσεων ηρεμίας και ενεργού ύπνου στο χταπόδι” των Sylvia Lima de Souza Medeiros, Mizziara Marlen Matias de Paiva, Paulo Henrique Lopes, Wilfredo Blanco, Françoise Dantas de Lima, Jaime Bruno Cirne de Oliveira, Inácio Gomes Medeiros, Eduiros, Eduiros Bouth Sequerra, Sandro de Souza, Tatiana Silva Leite και Sidarta Ribeiro, 25 Μαρτίου 2021, iScience.
DOI: 10.1016 / j.isci.2021.102223
Αυτό το έργο υποστηρίχθηκε από το κρατικό πανεπιστήμιο του Rio Grande do Norte (UERN), τον συντονισμό για τη βελτίωση του προσωπικού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (CAPES), το Εθνικό Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (CNPq) και το Ίδρυμα Έρευνας του Σάο Πάολο (FAPESP) ). ) Κέντρο νευρομαθηματικών.
https://wcn.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου