TERRINE: 7 ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Το Terrine είναι ένα είδος κατσαρόλας, συνήθως ορθογώνιου σχήματος. Όταν σερβίρετε, η τερίνη κόβεται σε κομμάτια. Κάνουν τερίνα από κρέας, ψάρι, πουλερικά και λαχανικά. Κατά το μαγείρεμα, τα θρυμματισμένα στρώματα γέμισης απλώνονται σε ένα ταψί. Επιπλέον, σε πολλές συνταγές καλύπτεται με λωρίδες λαχανικών ή κρέατος. Ετοιμάστε την τερίνα στο φούρνο σε υδατόλουτρο. Επιπλέον, η τερίνη παρασκευάζεται και κρύα χρησιμοποιώντας ζελατίνη.
Τεριέ κρέατος
Συστατικά:
Μπέικον (φέτες) - 225 g
Στήθος κοτόπουλου (φιλέτο) - 370 g
Χυμός λεμονιού - 1 κουταλιά της σούπας. κουτάλι
Χοιρινό κιμά (άπαχο) - 225 g
Κρεμμύδια (ψιλοκομμένα) - 1/2 τεμ.
Αυγά (σαντιγί) - 2 τεμ.
Μαϊντανός (σε φέτες) - 2 κουταλιές της σούπας. κουτάλια
Αλάτι - 1 κουταλάκι του γλυκού
Πιπέρι (μπιζέλια, θρυμματισμένο) - 1 κουταλάκι του γλυκού
Φυτικό λάδι
Τοποθετήστε το μπέικον σε μια σανίδα κοπής και τεντώστε ελαφρά την αμβλύ πλευρά της λεπίδας μαχαιριού. Στη συνέχεια, βάλτε το μπέικον σε ένα ταψί 900 g, έτσι ώστε οι άκρες του να κρέμονται. Κόψτε 115 γραμμάρια φιλέτου κοτόπουλου σε λωρίδες μήκους 10 cm και ρίξτε τα με χυμό λεμονιού.
Αλέστε το υπόλοιπο κοτόπουλο, τον κιμά και τα κρεμμύδια σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Προσθέστε αυγά, μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε ξανά. Βάλτε το μισό μείγμα σε σχήμα και εξομαλύνετε. Τοποθετήστε τις λωρίδες κοτόπουλου στην κορυφή, απλώστε το υπόλοιπο μείγμα κρέατος, επίπεδο και καλύψτε με κρεμασμένες φέτες μπέικον. Κλείστε το σχήμα με ένα κομμάτι λαδωμένου φύλλου. Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι ζεστού νερού, βάζουμε σε μια φόρμα και το νερό πρέπει να φτάσει στη μέση του. Στη συνέχεια, βάλτε το ταψί με τη φόρμα στο φούρνο που έχει προθερμανθεί στους 160 βαθμούς για 45-50 λεπτά ή έως ότου η τερίνα γίνει πυκνή.
Έτοιμο τεριέ δροσερό στη φόρμα, μετά γυρίστε το και βάλτε το πιάτο στο ψυγείο. Στη συνέχεια, κόβουμε τερίνη σε φέτες και γαρνίρουμε με μαρούλι, ραπανάκι και φέτες λεμονιού.
Πέστροφα πέστροφας
Συστατικά:
Πέστροφα (φιλέτο) - 700 g
Αυγά - 2 τεμ.
Αλάτι - 2 κουταλιές της σούπας
Πιπέρι τσίλι - 1 πρέζα
Κρέμα - 200 ml
Νερό - 100 ml
Βούτυρο
Τριμμένη φρυγανιά
Πέστροφα σε φέτες (καπνιστό κρύο)
Ανηθο
Αφαιρέστε τα οστά από την πέστροφα και διαχωρίστε τα φιλέτα από το δέρμα. Κόψτε το φιλέτο σε κομμάτια και αλέστε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Προσθέτουμε τα κιμά, το αλάτι και το πιπέρι τσίλι, ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, ρίξτε σταδιακά την κρέμα και το νερό στον κιμά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Πάρτε ένα εκτεταμένο ταψί, λάδι και πασπαλίζουμε με ψίχουλα. Βάλτε το γέμισμα στο καλούπι και αγγίξτε το κάτω μέρος του καλουπιού στο τραπέζι αρκετές φορές για να αφαιρέσετε τις φυσαλίδες αέρα. Πάρτε ένα μεγάλο ταψί, γεμίστε το με νερό για 2/3 και βάλτε σε αυτό μια φόρμα με κιμά.
Μαγειρέψτε το terrine στο μεσαίο ράφι του φούρνου σε θερμοκρασία 175 βαθμούς για 40-45 λεπτά. Όταν το terrine είναι δροσερό, καλύψτε το πιάτο με το πιάτο και γυρίστε το απαλά.
Διακοσμήστε την τερίνα με καπνιστή πέστροφα, τυλιγμένη με ρολά και κλαδάκια άνηθου.
Τερίνα ήπατος
Συστατικά:
Χοιρινό συκώτι - 500 g
Χοιρινό - 250 γρ
Λίπος - 350 g
Κονιάκ - 50 g
Αυγά - 1 τεμ.
Καπνιστό μπέικον - 50 g
Φύλλο δάφνης, χόρτα - για γεύση
Κρεμμύδια, σκόρδο, θυμάρι - για γεύση
Αλάτι, μαύρο πιπέρι - για γεύση
Κόψτε το συκώτι, το χοιρινό και το μπέικον, ανακατέψτε με θρυμματισμένο σκόρδο, βότανα και μπαχαρικά. Προσθέστε μπράντυ, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και αυγό, ανακατέψτε τα καλά. Βάλτε το μείγμα σε ένα ταψί, βάλτε μερικά φύλλα δάφνης στην κορυφή, καπνιστές φέτες μπέικον και καλύψτε με ένα καπάκι. Ρίξτε ζεστό νερό σε μια μεγάλη φόρμα, βάλτε ένα τεριέ σε αυτό και στη συνέχεια στείλτε το στο φούρνο. Ψήνουμε το πιάτο σε θερμοκρασία 150 βαθμών μέχρι να ολοκληρωθεί.
Έτοιμο τεριέ δροσερό με τη μορφή και στη συνέχεια βάζουμε σε 5 ώρες στο ψυγείο.
Terrine μελιτζάνας
Συστατικά:
Μελιτζάνα (πάχους 3 cm) - 1 τεμ.
Ελαιόλαδο - 1/2 φλιτζάνι
Σκόρδο (ψητό) - 4 σκελίδες
Γλυκό κόκκινο πιπέρι (κομμένο σε φέτες, τηγανητό) - 4 τεμ.
Προσούτο - 110 γρ
Αυγά (βραστά, κομμένα σε φέτες) - 3 τεμ.
Βασιλικός (φύλλα) - 2 φλιτζάνια
Σκληρό τυρί (πικάντικο, τριμμένο σε λεπτό τρίφτη) - 225 g
Αλάτι, μαύρο πιπέρι (αλεσμένο) - για γεύση
Πράσινα, παρμεζάνα - για γεύση
Ντοματίνια - 16 τεμ.
Λιπάνετε ελαφρά τις μελιτζάνες και τηγανίζετε στη σχάρα μέχρι να μαγειρευτούν στο μισό. Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, κόψτε το ψητό σκόρδο και το υπόλοιπο βούτυρο. Καλύψτε το κάτω μέρος και τις πλευρές του ταψιού με μέγεθος 20 × 10 cm με φέτες μελιτζάνας. Οι φέτες πρέπει να επικαλύπτονται και να κρέμονται πάνω από την άκρη του καλουπιού. Βάλτε στην άκρη μερικές φέτες για την κορυφή του τερίν.
Τοποθετήστε στρώματα πιπεριού, προσούτο, αυγά και φύλλα βασιλικού. Κάθε στρώμα αλατιού, πιπεριού, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και βάζουμε λίγο πουρέ πατάτας σκόρδου και μαϊντανό. Καλύψτε το τερίνι με φλούδες μελιτζάνες και λυγίστε τα άκρα των κρεμασμένων φετών. Χτυπήστε ελαφρά τη φόρμα, έτσι ώστε το περιεχόμενό της να μπλοκαριστεί. Το ήμισυ της μεγάλης φόρμας γεμίζει με ζεστό νερό και τοποθετείται σε αυτό μια φόρμα με τερίνη.
Ψήνουμε τερίνα στο φούρνο στους 205 βαθμούς για 25 λεπτά. Το τερίνι πρέπει να είναι παχύ και το τυρί να λιώσει.
Έτοιμη άδεια τεριέ στη φόρμα για 30 λεπτά και μετά γυρίστε τη φόρμα. Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι με λεπτή λεπίδα για να κόψετε την τερίνη σε φέτες, ενώ βυθίζετε συνεχώς το μαχαίρι σε ζεστό νερό. Σερβίρετε τερίν στο τραπέζι σε ένα πιάτο με χόρτα, πασπαλίστε με παρμεζάνα, πιπέρι και γαρνίρετε με κομμένες ντοματίνια.
Καπνιστό σολομό Terrine
Συστατικά:
Καπνιστός σολομός (τεμαχισμένος σε λεπτές φέτες) - 400 g
Φύλλο ζελατίνη - 4 πιάτα
Νερό - 4 κουταλιές της σούπας. κουτάλια
Μαλακό τυρί - 1,5 ποτήρια
Τυρί cottage - 1/2 φλιτζάνι
Μουστάρδα (με άνηθο) - 2 κουταλιές της σούπας. κουτάλια
Χυμός ενός ασβέστη
Λεμόνι - 1 τεμ.
Μουλιάστε ζελατίνη σε νερό μέχρι να μαλακώσει. Καλύψτε με μεμβράνη ένα ταψί. Τοποθετήστε την κορυφή της μεμβράνης σε φέτες σολομού, έτσι ώστε να καλύπτει το κάτω μέρος και τις πλευρές του καλουπιού, και επίσης κρέμεται γύρω από τις άκρες έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν την κορυφή του γεμίσματος. Ταυτόχρονα, πρέπει να αναβάλλετε μερικές φέτες σολομού, για να καλύψετε το μεσαίο στρώμα.
Ο υπόλοιπος σολομός ψιλοκομμένος ή κιμάς. Στη συνέχεια, ανακατέψτε το ψάρι με τυρί κρέμα, τυρί cottage και μουστάρδα μέχρι μια ομοιογενή μάζα. Πιέστε τη ζελατίνη, ρίξτε το χυμό λάιμ και λιώστε, ζεσταίνετε σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά Προσθέστε ζελατίνη στο μείγμα ψαριών και ανακατέψτε καλά.
Βάλτε το μισό μείγμα στην προετοιμασμένη μορφή. Καλύψτε την κορυφή με ένα στρώμα αναβαλλόμενων φετών σολομού και απλώστε το υπόλοιπο μείγμα. Καλύψτε τη γέμιση με φέτες σολομού που κρέμονται κατά μήκος των άκρων, τυλίγοντας τις. Καλύψτε τη φόρμα με μεμβράνη και ψύξτε για τουλάχιστον 4 ώρες.
Το έτοιμο τερίνι αφαιρείται από τη φόρμα, κόβεται σε λεπτές φέτες και γαρνίρετε με πλαστικό λεμόνι.
Περικοπή αγροτών
Συστατικά:
Ελαιόλαδο - 1 κουταλιά της σούπας. κουτάλι
Βασιλικός (σε φέτες) - 3 κουταλιές της σούπας. κουτάλια
Κονιάκ - 2 κουταλιές της σούπας. κουτάλια
Χοιρινό (κιμάς) - 250 g
Μοσχάρι (κιμά) - 250 g
Αλάτι, μαύρο πιπέρι (αλεσμένο) - για γεύση
Κορίανδρο (αλεσμένο) - 1/4 κουταλάκι του γλυκού
Πιπέρι γαρίφαλου (αλεσμένο) - 1 πρέζα
Κρεμμύδια - 1 τεμ.
Βούτυρο - 1 κουταλιά της σούπας. κουτάλι
Συκώτι μοσχάρι - 100 g
Λίπος (κομμένο σε λεπτές φέτες) - 100 g
Φύλλο δάφνης - 2 τεμ.
Ανακατέψτε με ελαιόλαδο και κονιάκ 1 κουταλιά της σούπας. μια κουταλιά βασιλικού. Ανακατέψτε με κιμά και ψύξτε για 2 ώρες. Στη συνέχεια προσθέστε αλάτι, πιπέρι, κόλιανδρο στον κιμά και ανακατέψτε. Τηγανίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε βούτυρο για 5 λεπτά και ανακατεύουμε με κιμά. Κόψτε το συκώτι σε μικρά κομμάτια.
Φέτες ψησίματος μπέικον. Τοποθετήστε το μισό κιμά σε αυτό, απλώστε το συκώτι στην κορυφή, πασπαλίστε με τον υπόλοιπο βασιλικό και στη συνέχεια απλώστε το δεύτερο μισό του κιμά. Στη συνέχεια, βάλτε φύλλα δάφνης και βάλτε λίπος. Καλύψτε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο και κάντε τρυπήματα.
Το ήμισυ της μεγάλης φόρμας γεμίζει με ζεστό νερό και τοποθετείται σε αυτό μια φόρμα με τερίνη. Ψήνουμε στο φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου 105 λεπτά. Ψύξτε την τερίνη σε υδατόλουτρο και αφαιρέστε το φύλλο. Πιέστε την ξύλινη σανίδα έτσι ώστε η μορφή να μην είναι κυρτή. Αφαιρέστε το υπερβολικό λίπος.
Τεριέ με καβούρια
Συστατικά:
Πέστροφα (φιλέτο) - 600 g
Μπαστούνια καβουριών - 350 g
Αρακά (κατεψυγμένα) - 200 g
Κρέμα - 50 g
Αυγά - 3 τεμ.
Μουστάρδα - 1 κουταλάκι του γλυκού
Χυμός ενός λεμονιού
Ξεκινώντας να μαγειρεύετε αυτό το πιάτο, λάβετε υπόψη ότι όλα τα συστατικά για αυτό θα πρέπει να κρυώσουν καλά.
Κόψτε σε κομμάτια και κόψτε το φιλέτο πέστροφας σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Προσθέστε κρέμα, κρόκους και κτυπήστε καλά. Στη συνέχεια, εισαγάγετε απαλά τις πρωτεΐνες, χτυπημένες σε έναν ισχυρό αφρό, προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μουστάρδα. Ψύξτε για 30 λεπτά.
Ρίχνουμε τα καβούρια με χυμό λεμονιού και αφήστε για 20 λεπτά για να τουρσί.
Τοποθετήστε ένα ορθογώνιο ταψί με φύλλο αλουμινίου, τοποθετήστε τη μάζα ψαριού σε αυτό, στη συνέχεια, ένα στρώμα μπιζελιού, πάλι μάζα ψαριού, ένα στρώμα μπαστούνια καβουριού (όχι πολύ κοντά το ένα στο άλλο), και πάλι ένα στρώμα μάζας ψαριού, ένα στρώμα μπιζελιών και το τελευταίο στρώμα μάζας ψαριών. Κορυφαία σκεπαστή με αλουμινόχαρτο. Ρίχνουμε νερό σε ένα ταψί, βάζουμε σε αυτό μια φόρμα και ψήνουμε τερίν στους 200 βαθμούς για 35-40 λεπτά.
Έτοιμο terrine δροσερό και ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.
Στη συνέχεια, γυρίστε το σχήμα στο πιάτο, αφαιρέστε το φύλλο και κόψτε την τερίνη σε φέτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου