Zero waste: ένα οικολογικό cheesecake
Μια ακόμα γλυκιά πράξη είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον. Γι’ αυτό το παρόν άρθρο μας το κατηγοριοποιήσαμε στα Γλυκά της γαλήνης, στην ενότητα με τα κοινωνικά, φιλανθρωπικά και παιδαγωγικά μας άρθρα.
Στο Eat Dessert First Greece δεν μας αρέσει καθόλου να πετάμε φαγητό, το θεωρούμε μεγάλη αμαρτία. Προσπαθούμε να μην αγοράζουμε περισσότερο φαγητό από όσο σκοπεύουμε να φάμε. Όταν μαγειρεύουμε προσπαθούμε να αξιοποιούμε τρόφιμα που θα λήξουν σύντομα, εξασκώντας παράλληλα τη δημιουργικότητα μας. Τρώμε όλο μας το φαγητό και αν περισσέψει κάτι το τρώμε σε επόμενο γεύμα μας. Σ’ αυτή τη λογική, όταν τελειώνουν οι γιορτές προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε τα γλυκά που περίσσεψαν σε φρέσκιες συνταγές. Στο πρώτο οικολογικό μας άρθρο, λοιπόν, θα μάθουμε μερικά πράγματα για το κίνημα zero waste, θα δούμε ένα οικολογικό, χειροποίητο βιβλίο χωρίς λόγια για παιδιά και θα φτιάξουμε ένα zero waste cheesecake με βάση από μελομακάρονα που περίσσεψαν από τις γιορτές.
Το κίνημα zero waste διαβάσαμε πως στηρίζεται σε ιδέες που δεν είναι καινούριες, αλλά υπάρχουν από την αρχαιότητα ή ακόμα και από την προϊστορία. Ο άνθρωπος ζούσε με όσα είχε διαθέσιμα από τη φύση. Μόνο ο σύγχρονος άνθρωπος έχει καταληφθεί από το πνεύμα της υπερκατανάλωσης. Ακόμα και στη σύγχρονη εποχή, οι παραδοσιακές συνταγές κάθε τόπου της χώρας μας αποτελούν παράδειγμα, μιας και αξιοποιούν προϊόντα που έχουν στη διάθεσή τους ανάλογα με την εποχή.
Το κίνημα zero waste περιλαμβάνει και καινοτόμες ιδέες που ανταποκρίνονται στη σύγχρονη κοινωνία και τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Είναι αλληλένδετο με την ανακύκλωση, αν και ο βασικός στόχος είναι η πρόβλεψη του να μην παράγουμε απορρίμματα αντί να ψάχνουμε τρόπους να τα διαχειριστούμε. Το zero waste είναι μια ιδέα που ξεκίνησε από ειδικούς και οικολόγους και στη δεκαετία που διανύουμε έχει γίνει τρόπος ζωής. Η γαλλοαμερικανίδα Bea Johnson θεωρείται ιδρύτρια του zero waste lifestyle, ξεκινώντας από την τετραμελή της οικογένεια και το blog της το Zero Waste Home που πλέον έχει γίνει και best seller βιβλίο.
Μπορούμε κι εμείς να ζήσουμε με αυτόν τον τρόπο, αλλάζοντας μικρά πράγματα και μικρές συνήθειες. Ας επικεντρωθούμε στην κουζίνα που είναι ο αγαπημένος μας χώρος του σπιτιού. Η Bea Johnson προτείνει:
- Να αντικαταστήσουμε τα αναλώσιμα με εναλλακτικές λύσεις, όπως αντί για χαρτοπετσέτες να έχουμε πετσετάκια, αντί για πλαστικά καλαμάκια γυάλινα ή μεταλλικά κ.ο.κ.
- Να ψωνίζουμε χύμα με τις δικές μας υφασμάτινες τσάντες, τα δικά μας βάζα και μπουκάλια.
- Αν ένα προϊόν δεν υπάρχει χύμα να βρίσκουμε τον προμηθευτή, για παράδειγμα να πάμε με το δικό μας μπουκάλι στο οινοποιείο ή να φτιάχνουμε το προϊόν μόνοι μας αν γίνεται (μαγιονέζα, μπισκότα κλπ)
- Να ψωνίζουμε στη λαϊκή αγορά. Οι παραγωγοί θα επαναχρησιμοποιήσουν τα τελάρα τους.
- Να πίνουμε νερό από τη βρύση και όχι από τα πλαστικά μπουκάλια.
- Στο καθάρισμα των σκευών να χρησιμοποιούμε υγρό πιάτων χύμα, μαγειρική σόδα και βιοδιασπώμενο σφουγγαράκι.
- Να κάνουμε κομποστοποίηση (έχει αποδειχθεί πως 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν). Η κομποστοποίηση είναι η αερόβια βιολογική (οξειδωτική) διαδικασία αποικοδόμησης και σταθεροποίησης των οργανικών υλικών. Είναι στην πράξη ένας κάδος στον οποίον πετάμε οργανικά υλικά, όπως αποφάγια, και τα αφήνουμε εκεί μέχρι να αποσυντεθούν. Μετά τα χρησιμοποιούμε ως λίπασμα.
- Να επιλέγουμε να φτιάχνουμε συνταγές που παράγουν μηδενικά απορρίμματα. Για παράδειγμα όταν κάνετε μια μαρέγκα με τα ασπράδια, να έχετε σκεφτεί που θα αξιοποιήσετε τους κρόκους (πχ. σε μια κρέμα πατισερί).
- Να επενδύσουμε σε μια χύτρα ταχύτητας, η οποία μειώνει το χρόνο μαγειρέματος και κατά συνέπεια τη σπατάλη ενέργειας.
- Και άλλα πολλά όπως το να επαναχρησιμοποιούμε τυπωμένο χαρτί για τη λίστα του σουπερμάρκετ ή να χρησιμοποιούμε το νερό με το οποίο ξεπλένουμε τα λαχανικά στο πότισμα των φυτών μας.
Αντίστοιχες συμβουλές θα βρείτε και για τους άλλους χώρους του σπιτιού σας. Το νόημα για εμάς είναι πως μερικές μικροαλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορεί να κάνει πολύ καλό στο περιβάλλον, οπότε γιατί να μην το δοκιμάσουμε; Ας ξεκινήσουμε από τα εύκολα, να μην πετάμε φαγητό αλλά να το αξιοποιούμε σε μια άλλη συνταγή και αν δε βρίσκουμε τρόπο τότε να κάνουμε κομποστοποίηση σε έναν ειδικό κάδο ή ένα μεγάλο δοχείο που κλείνει καλά (για να μη μυρίζει.)
Και μιας και στο παρόν άρθρο μιλάμε για την οικολογία, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα βιβλίο χωρίς λόγια που έφτιαξα στα πλαίσια ενός μαθήματος παιδικής λογοτεχνίας. Το βιβλίο έχει σχήμα ακορντεόν ώστε να διαβάζεται συμβατικά, σελίδα σελίδα, ή εναλλακτικά να ανοίγεται ολόκληρο και να διαβάζεται ως μια συνέχεια. Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Ένα θυμωμένο πουλί ταξιδεύει» και πρωταγωνιστής του ένα angry bird, το οποίο κρύβεται σε διάφορα σημεία του βιβλίου τα οποία μένει στον αναγνώστη να τα ανακαλύψει. Δεν θα περιγράψουμε άλλο την υπόθεση του βιβλίου, μιας και τα βιβλία χωρίς λόγια δίνουν χώρο στον αναγνώστη να διαβάσει τη δική του ιστορία… Για το βιβλίο επαναχρησιμοποίησα περιοδικά και διαφημιστικά φυλλάδια, ως μια οικολογική πρακτική που ταιριάζει με το νόημα του βιβλίου.
Μια ιστορία που διαβάζεται με τον συμβατικό τρόπο…
Αλλά μπορεί να διαβαστεί και ως ένα συνεχές, αν ξεδιπλώσουμε το ακορντεόν:
Και μιας και είμαστε σε οικολογικό κλίμα, είναι η ώρα να φτιάξουμε το δικό μας zero waste γλυκάκι, ένα τσιζκέικ με μελομακάρονα που έχουν περισσέψει από τις γιορτές.
Η συνταγή μας
Zero waste cheesecake
Tα υλικά για το τσιζκέικ
Για τη βάση: | |
Μελομακάρονα | 8 |
Βούτυρο | 80 γρ. |
Για την κρέμα τυριού: | |
Τυρί κρέμα | 300 γρ. |
Γιαούρτι στραγγιστό | 200 γρ. |
Κρέμα γάλακτος | 200 γρ. |
Μέλι | 3 κ.σ. |
Ζελατίνη σκόνη | 4 γρ. |
Για την επικάλυψη: | |
μέλι ή μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού |
Πώς φτιάχνουμε το τσιζκέικ
Πρώτα θα ετοιμάσουμε τη βάση μας. Τρίβουμε τα μελομακάρονα σε έναν τρίφτη ή στο μπλέντερ και τα τοποθετούμε στον πάτο της φόρμας μας, Λιώνουμε το βούτυρο και το περιχύνουμε στα τριμμένα μελομακάρονα. Πιέζουμε το μίγμα ώστε να γίνει συμπαγές και το τοποθετούμε στο ψυγείο.
Τώρα είναι η σειρά της κρέμας. Ρίχνουμε τη ζελατίνη σε ένα μπολάκι μαζί με λίγο κρύο νερό για να μαλακώσει.
Έπειτα ξεκινάμε να χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να αποκτήσει την υφή γιαουρτιού.
Χτυπάμε την κρέμα τυριού να αφρατέψει. Ενώνουμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα και το γιαούρτι ανακατεύοντας με κυκλικές κινήσεις με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε το μέλι και α ανακατεύουμε.
Τώρα, για να ενσωματώσουμε τη ζελατίνη πρέπει να τη διαλύσουμε σε λίγο βραστό νερό και μετά να το προσθέσουμε στην κρέμα μας και να ανακατέψουμε καλά.
Βγάζουμε τη βάση από το ψυγείο και απλώνουμε από πάνω της την κρέμα. Τα τοποθετούμε πίσω στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
Αφού περάσουν αρκετές ώρες μπορούμε να γαρνίρουμε την επιφάνεια του τσιζκέικ μας με μέλι, μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού. Εμείς επιλέξαμε μαρμελάδα φρούτα του δάσους.
Καλή μελένια απόλαυση σε όλες και όλους! Και μια ευχή, να προσπαθήσουμε τη νέα χρονιά να κάνουμε μικρές αλλαγές στις συνήθειες μας για έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής!
https://eatdessertfirstgreece.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου