Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

Ευρωζώνη: Η μετάβαση σε ψηφιακό νόμισμα (Digital Euro) λόγω της επικίνδυνης πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων

 Ευρωζώνη: Η μετάβαση σε ψηφιακό νόμισμα (Digital Euro) λόγω της επικίνδυνης πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων

 

MEDIEVAL

 

Τον Ιούνιο του 2014, την εποχή της προεδρείας του Μάριο Ντράγκι,  η ΕΚΤ μείωσε το βασικό της επιτόκιο σε αρνητικό επίπεδο. Με περιορίσμένη εμπειρία στην θεωρία αλλά και στην χρήση των αρνητικών επιτοκίων η ΕΚΤ προχώρησε προσεκτικά με την πάροδο του χρόνου στην μείωση του επιτοκίου καταθέσεων έως το -0,5%, τον Σεπτέμβριο του 2019. Η πολιτική αρνητικών επιτοκίων, αποτελεί μια αντισυμβατική πολιτική τακτική, που δοκιμάζουν οι κεντρικές τράπεζες έτσι ώστε να ενθαρρύνουν τον τραπεζικό δανεισμό, καθιστώντας έτσι δαπανηρό για τις εμπορικές τράπεζες  να διατηρούν τα πλεονασματικά αποθεματικά τους με σκοπό να τα δανείζουν πιο εύκολα στον ιδιωτικό τομέα. Άλλες κεντρικές τράπεζες που έχουν υοθετήσει αυτήν την πολιτική είναι της Ελβετίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Ιαπωνίας.  

 

Στην πράξη όμως, δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές, εάν η πολιτική αυτή είναι αποτελεσματική  στις  χώρες που έχει εφαρμοστεί. Είναι επίσης ασαφές εάν η πολιτική αυτή έχει εξαπλωθεί επιτυχώς στα υπόλοιπα μέρη της οικονομίας των χωρών αυτών, πέρα από τα πλεονάζοντα αποθέματα μετρητών του τραπεζικού συστήματος της εκάστοτε χώρας.

Οι γνώμες για την ανορθόδοξη αυτή πολιτκή διίστανται με τους πιο αυστηρούς επικριτές της να μιλούν για κινήσεις σε αχαρτογράφητα νερά με ανεπανόρθωτες βλάβες για την οικονομία. Ειδικότερα όσον αφορά την πολιτική της ΕΚΤ, η πολιτική αυτή θα έπρεπε τα πρώτα δύο κιόλας χρόνια να αποδόσει καρπούς και αντίστοιχα να καταφέρει να τονώσει την αδύναμη οικονομία καθώς σιγά σιγά η ΕΚΤ ξεμένει από όπλα σε περίπτωση μιας επόμενης οικονομικής κρίσης. Η Κριστίν Λαγκάρντ με την πολιτική αρνητικών επιτοκίων που κληρονόμησε και ακολουθεί γνωρίζει ότι τροφοδοτεί τον αποπληθωρισμό καθιστώντας το ευρώ μη αποθεματικού χαρακτήρα νόμισμα, ενώ παράλληλα βάζει σε κίνδυνο και εκκολάπτει μια κρίση συνταξιοδοτικών ταμείων, ενώ πράλληλα καταστρέφει την αγορά ομολόγων.

EURO

 Η ίδια αναγνωρίζει ότι, "τα χαμηλά επιτόκια έχουν επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα εν γένει." Επιπλέον, αναγνωρίζει ότι, "απαιτείται ουσιαστική παρακολούθηση σε περίπτωση που παρουσιαστούν τυχόν παρενέργειες στο εγγυές μέλλον, όσο τα χαμηλά επιτόκια είναι σε ισχύ."   Εδώ και ένα χρόνο και πολύ πριν την κρίση του κορονοϊού οι κεντρικοί τραπεζίτες επιζητούσαν διέξοδο στην πολιτική αυτή, έτσι ώστε να μπορέσουν να επανέλθουν στην νομισματική πολιτική του οικονομολόγου Τζον Μέιναρντ Κέυνς και να αναστρέψουν την λιτότητα.

Καθώς όμως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, η ΕΚΤ στις 22 Σεπτεμβρίου 2020 κατέθεσε αίτηση για την χρήση του εμπορικού σήματος "Digital Euro". Στις 2 Οκτωβρίου 2020 το κανάλι "Euro News" ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει δοκιμές για το λανσάρισμα του ψηφιακού νομίσματος του Ευρώ.  Με στόχο την εισαγωγή του ψηφιακού Ευρώ στις αρχές του 2021, η ψηφιοποίηση του νομίσματος του Ευρώ  θα αποτελέσει ίσως την μόνη λύση για την έξοδο από μια αποτυχημένη νομισματική πολιτική. Κάτι το οποίο θα επιφέρει μεγαλύτερη ευκολία στην φορολόγηση του μαύρου χρήματος, χωρίς όμως άμεσες λύσεις στην οικονομία και χωρίς να διαφαίνεται φως στο βάθος του τούνελ.

https://www.macroskopio.gr/el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάντα να λες ΟΧΙ σε αυτούς τους 10 τύπους ανθρώπων 

Πάντα να λες ΟΧΙ σε αυτούς τους 10 τύπους ανθρώπων / Στωική φιλοσοφία