Carrot cake:
Όταν το καρότο συνάντησε το ελαιόλαδο
Tι γλυκά λογάκια λέτε να λέει ο Bugs Bunny στο καρότο του; Όποια κι αν είναι σίγουρα του αξίζουν μιας και το καρότο είναι ένα θρεπτικό λαχανικό με πολλά οφέλη για την υγεία μας. Στο νέο γλυκό μας άρθρο θα μάθουμε τα θρεπτικά συστατικά του καρότου και θα φτιάξουμε το δικό μας υγιεινό κέικ καρότου με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τη Nature Blessed και επικάλυψη κρέμας τυριού. Και φυσικά θα αναζητήσουμε την ιστορία του carrot cake!
Τα καρότα είναι εξαιρετικά υγιεινά λαχανικά. Διαβάσαμε πως είναι γεμάτα β-καροτίνη, η οποία τους δίνει το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα. Επιπλέον περιέχουν βιταμίνες Α, C, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, C, E, K, χολίνη, και μέταλλα όπως κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, και φώσφορο. Το καρότο είναι ένα λαχανικό που αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά ή χοληστερίνη. Τέλος, τα καρότα έχουν λίγες θερμίδες, οπότε είναι κατάλληλα για μια ισορροπημένη διατροφή, όπως και για την απώλεια βάρους.
Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά, τα καρότα βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του σώματος, και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και κάποιων τύπων καρκίνου. Επίσης επιδρούν θετικά στην όραση, βοηθούν στη μείωση της πίεσης και στη ρύθμιση της κυκλοφορίας του αίματος. Όπως και με όλα όσα τρώμε, πρέπει να αποφεύγεται η υπερκατανάλωσή τους επειδή μπορεί να φέρει αρνητικές παρενέργειες.
Τα καρότα καταναλώνονται ωμά ή μαγειρεμένα σε αλμυρές, αλλά και γλυκές συνταγές. Μια από αυτές είναι το κέικ καρότου στο οποίο θα αφιερώσουμε το άρθρο μας αυτό.
Όπως διαβάσαμε στην ιστοσελίδα του World Carrot Museum (Παγκόσμιο Μουσείο Καρότου) το σύγχρονο κέικ καρότου πιθανότατα κατάγεται από τις πουτίγκα που απολάμβαναν οι Ευρωπαίοι το Μεσαίωνα. Εκείνη την εποχή η ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά ήταν δυσεύρετα και ακριβά, οπότε το καρότο χρησιμοποιούταν ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Συνταγή για πουτίγκα καρότου υπάρχει από τον 10ο αι. σε αραβικό βιβλίο μαγειρικής. Η συνταγή ήταν απλή: έλιωναν τα καρότα σε γουδί με γουδοχέρι, μαζί με ζάχαρη και λάδι και τα σιγοέβραζαν. Όταν κρύωνε το μείγμα γινόταν συμπαγές και πεντανόστιμο.
Στο βιβλίο της New York Cookbook (1992), η Molly O’Neill αναφέρει πως ο George Washington δοκίμασε κέικ καρότου στο εστιατόριο Frances Tavern στο κάτω Μανχάταν στις 25 Νοεμβρίου 1783. Η περίφημη συνταγή ήταν ως εξής:
Το κέικ του George Washigton
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1κ.σ. τριμμένη κανέλα, 2 κ.γ. μαγειρική σόδα, 1 κ.γ. αλάτι, ¾ κούπας λάδι, 2 κούπες ζάχαρη, 4 αυγά, 2 κούπες τριμμένο καρότο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 350 βαθμούς (177⁰C). Ψεκάζουμε μια φόρμα με αντικολλητικό σπρέι ψησίματος. Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, την κανέλα, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τα αυγά και τα καρότα και αναμίξτε τα καλά. Προσθέστε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι μα γίνει λείο. Ρίξτε το μείγμα μέσα στη φόρμα που ετοιμάσατε. Ψήστε μέχρι το tester σας να βγαίνει καθαρό, περίπου μια ώρα. Αφήστε το δυο λεπτά να κρυώσει και μετά βγάλτε το κέικ σε μια σχάρα για να συνεχίσει να κρυώνει.
πηγή
Μέχρι τον 19ο αι. δεν υπάρχουν αναφορές στο carrot cake (κέικ καρότου). Μπορεί ο όρος κέικ να εμφανίστηκε τον 13ο αι, αλλά πολλές παλιότερες πουτίγκες με στερεά μορφή ήταν στην ουσία κέικ. Σύμφωνα με τον Αlan Davidson, συγραφέα του Οxford Companion to Food (1999) τα καρότα χρησιμοποιούνταν στην Ευρώπη για να φτιάχνουν γλυκά κέικ. Αυτά είναι πρόδρομοι του σημερινού carrot cake. Επειδή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα γλυκαντικά ήταν πολύ ακριβά, η πουτίγκα καρότου υπήρξε το εναλλακτικό γλυκό στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Λέγεται πως λόγω φτώχειας οι άνθρωποι συνδύαζαν ένα δύο πολυτελή συστατικά με μπόλικο αλεύρι. Το κέικ καρότου όμως δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Βιβλία του 19ου αι. που απευθύνονταν σε πλούσιες κουζίνες περιλάμβαναν συνταγές για carrot cake. Στις αρχές του 20ου αι. Αμερικανοί ζαχαροπλάστες έφτιαχναν κέικ καρότου ως μια εξωτική γερμανική λιχουδιά. Το κέικ καρότου επομένως ήταν φαγητό των πλούσιων.
Στην Αμερική διαβάσαμε πως το κέικ καρότου ήρθε μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια ιστορία λέει πως μετά τον πόλεμο υπήρχε μεγάλο απόθεμα από κονσέρβες με καρότα. Ένας επιχειρηματίας προσέλαβε ζαχαροπλάστες για να βρουν τι να τα κάνουν τόσα καρότα. Η λύση που βρήκαν ήταν το κέικ καρότου!
Αρχικά ήταν μια καινοτομία που όμως διατήρησε τη θέση της στα μενού των εστιατορίων. Τα κέικ καρότου έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή κατά τη δεκαετία του 1970, καθώς θεωρούνταν υγιεινά. Βέβαια, όταν το κέικ καρότου γαρνίρεται με μια παχιά στρώση από τυρί κρέμα, βούτυρο και ζάχαρη, αρχίζει απομακρύνεται από την κατηγορία των υγιεινών τροφών. Το πάντρεμα του κέικ καρότου με την επικάλυψη τυριού κρέμας έγινε πιθανότατα κατά τη δεκαετία του 1960, εποχή που η εταιρεία του Philadelphia Cream Cheese κυκλοφόρησε πολλά φυλλάδια με συνταγές.
Διαπιστώνουμε, λοιπόν, πως το κέικ καρότου είναι μια κλασική, διαχρονική επιλογή. Παραλλαγές υπάρχουν: άλλοι προσθέτουν καρύδια, άλλοι μήλο ή ανανά, άλλοι ακόμα βάζουν άλλους ξηρούς καρπούς ή δε βάζουν καθόλου. Εμείς στο δικό μας υγιεινό κέικ καρότου, πάντως, θα βάλουμε καρύδια!
Στο κέικ μας θα χρησιμοποιήσουμε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από την Nature Blessed, μια οικογενειακή επιχείρηση από τη Θεσσαλονίκη που δραστηριοποιείται στην τυποποίηση, εμπορία και εξαγωγή ελαιολάδου. Η εταιρεία συνεργάζεται με εξαίρετους Μακεδόνες ελαιοπαραγωγούς και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι αποτέλεσμα διαφορετικών ποικιλίας ελιάς (Χαλκιδικής, Αμφίσσης, Κορωνεϊκη κλπ). Είναι ένα φυσικό blend με ξεχωριστή γεύση που παράγεται με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Με χαμηλή οξύτητα και μοναδικό άρωμα και γεύση, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Nature Blessed ταίριαξε τέλεια στις παρασκευές μας!
Η συνταγή μας
Κέικ καρότου με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και επικάλυψη κρέμας τυριού
Τα υλικά για το κέικ καρότου
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις | 250 γρ. |
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο | 300 ml |
Ζάχαρη | 400 γρ. |
Μαγειρική σόδα | 2 κ.γ. |
Αλάτι | 1/2 κ.γ. |
Αυγά | 4 |
Κανέλα | 1 κ.γ. |
Εκχύλισμα βανίλιας | 4-5 σταγόνες |
Καρύδια | 70 γρ. |
Καρότα | 5-6 |
Τα υλικά για την επικάλυψη κρέμας τυριού
Τυρί κρέμα | 200 γρ. |
Ζάχαρη άχνη | 100 γρ. |
Κρέμα γάλακτος | 100 ml |
Πώς φτιάχνουμε το κέικ καρότου
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα στερεά υλικά, το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι και την κανέλα. Τρίβουμε τα καρότα στο μπλέντερ και κόβουμε τα καρύδια σε κομμάτια.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα περιμένοντας να ενσωματωθεί το προηγούμενο προτού ρίξουμε το επόμενο. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά τα στερεά υλικά, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Τέλος προσθέτουμε το καρότο και τα καρύδια.
Βάζουμε το μείγμα μας στη φόρμα -εμείς χρησιμοποιήσαμε μια μακρόστενη φόρμα και δύο ατομικά φορμάκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά τη μακρόστενη φόρμα και 30 λεπτά τα ατομικά φορμάκια. Ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα -αν βγει στεγνή τότε το κέικ μας είναι έτοιμο.
Πώς φτιάχνουμε την επικάλυψη κρέμας τυριού
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αποκτήσει την υφή γιαουρτιού. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το τυρί κρέμα να αφρατέψει. Ενώνουμε τα δυο μείγματα διπλώνοντας απαλά με μια σπάτουλα.
Περιμένουμε να κρυώσει το κέικ μας και όταν είναι έτοιμο το γαρνίρουμε με την επικάλυψη κρέμας τυριού. Αν θέλουμε μπορούμε να κόψουμε το κέικ στη μέση και να βάλουμε μια ενδιάμεση στρώση κρέμας τυριού. Εμείς το καλύψαμε γύρω γύρω.
Καλές γλυκές, καροτένιες δημιουργίες σε όλες και όλους!
https://eatdessertfirstgreece.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου