Ιωάννης Νομικός στο Πενταπόσταγμα:
"Η βάση του Ιντσιρλίκ μπορεί να αντικατασταθεί"
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ
Το φαινόμενο κατασκοπείας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα"
Το 2021 θα είναι καταλυτικός χρόνος για το μέλλον της Τουρκίας", τονίζει ο Ιωάννης Νομικός, πρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Μελετών (RIEAS), σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πενταπόσταγμα.
Επιπλέον ανέφερε πως σκοπός των στρατολογημένων πληροφοριοδοτών της Τουρκίας είναι να καταγράφουν κινήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με ιδιαίτερη έμφαση στο Πολεμικό Ναυτικό και το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά, η υπόθεση των δύο κατασκόπων στη Ρόδο αποτελεί απλά ένα επεισόδιο σε έναν άγνωστο πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Καθώς η μέρα της αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ πλησιάζει και ο Τζο Μπάιντεν αναλαμβάνει τα ηνία, ο πρόεδρος του RIEAS επισημαίνει πως ο νέος Αμερικανός πρόεδρος καλείται να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα για τη θέση της Τουρκίας στο μπλοκ της Δύσης, ενώ θεωρεί πως η βάση του Ιντσιρλίκ μπορεί να αντικατασταθεί από άλλες στρατιωτικές βάσεις σε γειτονικά κράτη του ΝΑΤΟ.
Με τον αγωγό EastMed στο επίκεντρο και τη διοίκηση Μπάιντεν να υπόσχεται ενεργότερο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο όπου διατηρεί δυνάμεις και η Ρωσία, μένει να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της παρουσίας των δύο υπερδυνάμεων στα «θερμά νερά» του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
-Καθώς οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο και το Καστελόριζο προφυλακίστηκαν και αλληλοκατηγορούνται, και ενώ σύμβουλος του Ερντογάν απείλησε με σύλληψη του Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στη Σμύρνη, πόσο πιθανό είναι να επιχειρηθεί αυτό και ποιά η αντίδραση της Ελλάδας σε αυτή την περίπτωση;
Η Ελλάδα όπως και τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ ολοκληρώνουν τις ανακρίσεις ώστε να διαπιστωθεί η κατασκοπεία εναντίον της Ελλάδας και μετά οδηγείται η δικογραφία τους στην Ελληνική Δικαιοσύνη.
Οι απειλές της Τουρκίας όσον αφορά τη σύλληψη του Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στην Σμύρνη είναι «άσφαιρες» διότι μια τέτοια κίνηση θα αναγκάσει την Ελλάδα να ανακοινώσει παρόμοια μέτρα ζητώντας απέλαση του Γενικού Πρόξενου της Τουρκίας στην Κομοτηνή. Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει αυτό και να διαμαρτυρηθεί στο ΝΑΤΟ, που είναι απαράδεκτο για μέλη του ΝΑΤΟ (Ελλάδα και Τουρκία) να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες.
-Η εξάρθρωση κυκλώματος διακινητών λαθρομεταναστών, οδήγησε στο να αποκαλυφθεί ένα ακόμα κύκλωμα κατασκοπείας στο οποίο εμπλέκονται Έλληνες, Τούρκοι, Λιβανέζοι και Παλαιστίνιοι που κατέγραφαν τις κινήσεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Με βάση τις εν λόγω υποθέσεις, ποια μπορεί να είναι η έκταση της προσβολής ευαίσθητων ή/και απόρρητων πληροφοριών της Ελλάδας;
Η υπόθεση των δύο κατασκόπων στην Ρόδο δεν είναι παρά ένα επεισόδιο σε έναν άγνωστο πόλεμο. Στις προηγούμενες δεκαετίες δεν υπήρχε πρόσβαση από το ευρύ κοινό στα κοινωνικά δίκτυα επομένως ήταν μυστικός και άγνωστος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τα δίκτυα της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) ελέγχουν τα κυκλώματα διακινητών λαθρομεταναστών, τα οποία τα χρησιμοποιούν για να διεισδύσουν στην Ελλάδα με την υποβολή αίτησης πολιτικού ασύλου από υπηκόους άλλων κρατών παρέχοντας τους χρηματικά ποσά. Σκοπός των στρατολογημένων πληροφοριοδοτών είναι να καταγράφουν κινήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με ιδιαίτερη έμφαση στο Πολεμικό Ναυτικό κυρίως, στο Καστελλόριζο που αποτελεί στόχο της τουρκικής ηγεσίας για το επόμενο χρονικό διάστημα. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την έκταση της διαρροής ευαίσθητων πληροφοριών μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος κατασκοπείας, ανακρίνοντας τα μέλη του κατασκοπευτικού δικτύου.
-Ποιες είναι οι δυνατότητες των Ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών απέναντι σε ξένες δράσεις αυτού του τύπου; Περιορίζονται στην ανακάλυψη προσώπων που σχετίζονται με κατασκοπεία ή και στην αποτροπή αυτών;
Δυστυχώς, το φαινόμενο κατασκοπείας μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ (Ελλάδα και Τουρκία) θα συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι Ελληνικές Υπηρεσίες Πληροφοριών πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στη συλλογή πληροφοριών χρησιμοποιώντας «ανθρώπινα δίκτυα» - Human Intelligence (HUMINT) που αποτελούν την αποτελεσματικότερη αποτροπή τέτοιων δραστηριοτήτων. Η βοήθεια της τεχνολογίας (Signal Intelligence – SIGINT) συνδράμει στο έργο των Ελληνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών στην ηλεκτρονική συλλογή πληροφοριών από γειτονικά κράτη των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής.
-Ποια είναι η ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ απέναντι σε τέτοιες περιπτώσεις; Τι μπορεί να κάνει η Αθήνα για να εξασφαλίσει επαρκείς κυρώσεις κατά της Τουρκίας;
Η Ελλάδα ως μέλος την Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ έχει την ικανότητα να ενημερώνει διαρκώς για το ρόλο της Τουρκίας που εξελίσσεται σε ταραχοποιό κράτος (failed state) αποσταθεροποιώντας την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας πρέπει διαρκώς να ενημερώνουν για τις τουρκικές αποσταθεροποιητικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας (Intelligence Agencies) των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Σημαντικός αριθμός πρώην αξιωματούχων και αναλυτών των ΗΠΑ κάνουν λόγο το τελευταίο διάστημα για αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Με ποιο τρόπο μπορεί να υλοποιηθεί αυτό και ποιος ο ρόλος της Ελλάδας σε αυτή την περίπτωση;
Από το 2006 με την ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Μελετών (RIEAS), ανεξάρτητο, μή κερδοσκοπικό ινστιτούτο, με ιδιωτική πρωτοβουλία, έχουμε αναπτύξει ακαδημαϊκές σχέσεις με αναλυτές δεξαμενών σκέψεων (Think Tanks) στις ΗΠΑ και Καναδά με σκοπό να τους ενημερώνουμε μέσω των αναλύσεων του RIEAS για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας. Το ίδιο έχει πράξει και η Τουρκία με κυβερνητική στήριξη από το Υπουργείο Εξωτερικών, έχοντας χρηματοδοτήσει ερευνητικά προγράμματα εντός των Ερευνητικών Ιδρυμάτων στην Washington DC, ΗΠΑ, για να προωθήσουν τις τουρκικές θέσεις.
Η αντικειμενική ενημέρωση για τα ελληνικά εθνικά θέματα είναι είναι η πλέον κατάλληλη πρακτική ώστε να συνειδητοποιήσουν οι decision-makers των ΗΠΑ ότι η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ πρέπει να σέβεται την Συμμαχία και τους κανονισμούς των κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Εφόσον η Τουρκία παραβιάζει τους κανόνες του ΝΑΤΟ (S-400 από την Ρωσία), αυτό το γεγονός αποτελεί αιτία αποπομπής της από την Ατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ). Οι κυρώσεις του Αμερικανικού Κογκρέσου (U.S. Congress) είναι στη σωστή κατεύθυνση.
-Λίγο πριν αναλάβει επίσημα τα προεδρικά καθήκοντά του στις ΗΠΑ ο Μπάιντεν διαφαίνεται πως οι Αμερικανοί θέλουν την Τουρκία στο στρατόπεδο της Δύσης, αλλά όχι τον Ερντογάν. Με ποιες ενέργειες μπορούν να επιδιώξουν μια τέτοια αλλαγή στην τουρκική ηγεσία, όταν και η βάση του Ιντσιρλίκ είναι καίρια;
Η βάση του Ιντσιρλίκ μπορεί να αντικατασταθεί από άλλες στρατιωτικές βάσεις σε γειτονικά κράτη του ΝΑΤΟ. Το ερώτημα είναι κατά πόσο η απομάκρυνση του Ερντογάν θα δημιουργήσει κοινωνική και πολιτική ρήξη με απρόβλεπτες πράξεις βίας/αιματοχυσίας μεταξύ των Ισλαμιστών και των Κεμαλιστών που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν εσωτερικά την Τουρκία. Ποιός θα είναι ο ρόλος των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων; Με τη νέα διοίκηση του Προέδρου Μπάιντεν στις ΗΠΑ (21 Ιανουαρίου 2021), πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα, ποιά Τουρκία επιθυμούμε να ανήκει στην Δύση; Το 2021 θα είναι καταλυτικός χρόνος για το μέλλον της Τουρκίας.
-Ο Τούρκος πολιτικός Ντογκού Περιντσέκ, έκανε λόγο για εφαρμογή του τουρκορωσικού μοντέλου συμφωνίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ και στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπό ποια μορφή μπορεί να δούμε να επιδιώκεται αυτό και ποιος ο ρόλος ΗΠΑ-Ρωσίας σε μια τέτοια απόπειρα;
Το τουρκορωσικό μοντέλο του Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν έχει μέλλον στην Ανατολική Μεσόγειο. Η διοίκηση Μπάιντεν θα έχει ενεργότερο ρόλο στη Βόρειο Αφρική (Λιβύη), Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράκ, Κουρδιστάν), και στη στήριξη του «East Mediterranean Gas Forum» με την είσοδο και άλλων κρατών από τον Περσικό Κόλπο και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ρωσία μέσω την ναυτικών βάσεων στη Συρία και την στήριξη του στρατηγού Χαφτάρ στην ανατολική Λιβύη θα παραμείνει ενεργή ναυτική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο και έπεται να δούμε πως θα διαχειριστεί η διοίκηση του Μπάιντεν την παρουσία της Ρωσίας στα «θερμά νερά» του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
https://www.pentapostagma.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου