Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Ηλεκτρομαγνητικός παλμός

 

Ηλεκτρομαγνητικός παλμός

https://m.bles.com/wp-content/uploads/2018/12/underattack-700x366.jpg

Ηλεκτρομαγνητικός παλμός (EMP) Είναι δυνατόν να προστατευθεί;

Ο όρος ηλεκτρομαγνητικός παλμός ή PEM (EMP) αναφέρεται σε:
μια υψηλή ένταση εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας σε σύντομο χρονικό διάστημα.
ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από μια μεγάλη έκρηξη (ειδικά μια πυρηνική έκρηξη) ή από ένα έντονα κυμαινόμενο μαγνητικό πεδίο που προκαλείται από την ώθηση της επίδρασης Compton στα ηλεκτρόνια και τα φωτοηλεκτρόνια από φωτόνια διασκορπισμένα στα υλικά της ηλεκτρονικής ή εκρηκτικής συσκευής, ή περίπου.

Τα προκύπτοντα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία μπορούν να επηρεάσουν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα, προκαλώντας αιχμές τάσης που μπορούν να τα καταστρέψουν. Τα αποτελέσματα δεν είναι συνήθως σημαντικά πέρα ​​από την ακτίνα έκρηξης της βόμβας, εκτός εάν η βόμβα είναι πυρηνική ή έχει σχεδιαστεί ειδικά για να παράγει ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα σοκ.
Οι ηλιακές καταιγίδες προκαλούν ηλεκτρομαγνητικές καταιγίδες φορτίζοντας την ατμόσφαιρα με ιόντα.
Στην πρώτη περίπτωση, μπορούν να παραχθούν από αστραπές, ηλιακές καταιγίδες, ηλεκτροστατικές εκκενώσεις ή άλλα φυσικά φαινόμενα. Η απόδοση ενός αντισταθμιστή ηλεκτροστατικού φορτίου PDCE στην περίπτωση αυτή καλύπτεται σε ξεχωριστό έγγραφο για το σκοπό αυτό.
Οι ηλεκτρομαγνητικοί παλμοί μπορούν επίσης να παραχθούν από ηλεκτρομαγνητικές αντλίες.

Στη δεύτερη περίπτωση, μπορεί να προκληθεί από πυρηνική έκρηξη ή αστεροειδή. Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας του ηλεκτρομαγνητικού παλμού κατανέμεται στη ζώνη συχνοτήτων μεταξύ 3 Hz και 30 kHz.

Η περίπτωση ενός πυρηνικού ηλεκτρομαγνητικού παλμού διαφέρει από μια άλλη κατηγορία ηλεκτρομαγνητικών παλμών (EMP), αποτελούμενη από ένα πολύπλοκο ηλεκτρομαγνητικό πολλαπλασιασμό. Ο πολλαπλασιασμός περιγράφεται γενικά σε τρία συστατικά και αυτά τα συστατικά έχουν καθοριστεί από τα πρότυπα της Διεθνούς Ηλεκτροτεχνικής Επιτροπής (IEC, International Electrotechnical Commission).

https://i0.wp.com/libertadusa.com/wp-content/uploads/2019/04/pulso-electromagnetico-700x366.jpg?fit=700%2C366&ssl=1

Τα 3 συστατικά του πυρηνικού PEM, που ορίζονται από το IEC, ονομάζονται E1, E2 και E3.

Ο παλμός E1 είναι ένα πολύ γρήγορο συστατικό του πυρηνικού EMP. Αυτό το στοιχείο παράγει ηλεκτρικό πεδίο που προκαλεί πολύ έντονες και γρήγορες τάσεις στους ηλεκτρικούς αγωγούς. Το Ε1 είναι το συστατικό που μπορεί να καταστρέψει υπολογιστές και εξοπλισμό επικοινωνίας και είναι επίσης πολύ γρήγορο για προστατευτικά συνήθως εναντίον κεραυνού. Το συστατικό Ε1 παράγεται όταν η ακτινοβολία γάμμα που παράγεται από το Η πυρηνική έκρηξη χτυπά ηλεκτρόνια από άτομα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Η ταχύτητα των ηλεκτρονίων είναι σχετικιστική (πάνω από το 90% της ταχύτητας του φωτός). Ουσιαστικά αυτό παράγει έναν μεγάλο παλμό κάθετου ηλεκτρικού ρεύματος στα ανώτερα στρώματα του ατμόσφαιρα σε ολόκληρη την πληγείσα περιοχή. Αυτό το ηλεκτρικό ρεύμα επηρεάζεται από μαγνητικά πεδία της Γης που παράγει έναν πολύ μεγάλο, αλλά πολύ σύντομο ηλεκτρομαγνητικό παλμό που επηρεάζει την περιοχή. Το συστατικό Ε2 του παλμού είναι πολύ παρόμοιο με τους ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς που παράγονται από το a κεραυνός από καταιγίδα. Λόγω αυτής της ομοιότητας είναι πιο εύκολο να προστατευθούν γιατί Οι συσκευές προστασίας από κεραυνούς μπορούν να αφομοιώσουν καλά αυτό το εξάρτημα. Η συνιστώσα E3 του παλμού είναι πολύ αργή, διαρκεί μεταξύ δεκάδων και εκατοντάδων δευτερολέπτων, και είναι προκαλείται από τη θερμότητα της έκρηξης, ακολουθούμενη από την επαναφορά του μαγνητικού πεδίου στη θέση του φυσικός. Το συστατικό E3 μοιάζει πολύ με μια γεωμαγνητική καταιγίδα που προκαλείται από μια ηλιακή φωτοβολίδα πολύ ακραίο. Όπως οι γεωμαγνητικές καταιγίδες, το στοιχείο E3 μπορεί να παράγει ρεύματα προκαλείται σε μακρά αγωγούς που καταστρέφουν εξαρτήματα όπως μετασχηματιστές γραμμής ισχύος

Μπορούμε να προστατευθούμε;

https://miamidiario.com/wp-content/uploads/electromagnetico.jpeg

Οι συσκευές PDCE πρέπει να παρουσιάζουν την πρώτη σειρά σοκ ως μέσο ηλεκτρομαγνητικής προστασίας, απαιτείται η δημιουργία προστατευμένων περιοχών με εξοπλισμό τοποθετημένο περίμετρο στη δομή που θα προστατευτεί. Ανάλογα με το σχεδιασμό της δομής, θα τοποθετηθούν λίγο πολύ PDCE.

Για παράδειγμα, εάν η δομή που θα προστατευθεί είναι τριγωνική, θα πρέπει να τοποθετηθούν 3 πλευρικά PDCE, ένα σε κάθε μία από τις όψεις της δομής και ένα PDCE στην άνω όψη. Εάν η δομή είναι
τετράγωνη, θα πρέπει να τοποθετηθούν 4 πλευρικά PDCE, ένα σε κάθε μία από τις επιφάνειες της δομής και ένα PDCE στην άνω όψη.

Οι πλευρικές ομάδες πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος σε σχέση με το έδαφος. Το ελάχιστο ύψος της κεφαλής PDCE σε σχέση με το έδαφος θα είναι 4 μέτρα και η ελάχιστη απόσταση διαχωρισμού του PDCE αναφοράς από τη δομή, θα είναι τουλάχιστον 5 μέτρα.

Αυτές οι απαιτήσεις εγκατάστασης είναι για κατασκευές ύψους έως 100 μέτρων. Για κατασκευές ύψους άνω των 100 μέτρων, θα ακολουθούνται οι ίδιες απαιτήσεις, εκτός από το ότι σε
ύψος 100 μέτρων, 4 πλευρικά PDCE θα επανατοποθετηθούν στις ίδιες συνθήκες όπως περιγράφεται παραπάνω, δηλαδή το άνω PDCE και αυτά τα 4 Τα πλαϊνά PDCE θα έχουν το ίδιο ύψος.

https://redradiove.com/wp-content/uploads/2019/03/D1W-1TdXgAA8ZCo-1.jpg

Σε μεγάλες κατασκευές, ο σχεδιασμός πραγματοποιείται τοποθετώντας σε ευθεία και συνορεύει με τη δομή που πρέπει να προστατεύεται με όσο το δυνατόν περισσότερο εξοπλισμό, σεβόμενοι την απόσταση μεταξύ PDCE και PDCE 180 μέτρων.

Αυτός ο σχεδιασμός κατασκευάζεται με τρόπο που προστατεύει από ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς που προέρχονται από τον αέρα, ως ακτινοβολημένο κύμα, ή από το έδαφος, ως επαγόμενο ρεύμα, τόσο στα πλαϊνά μέτωπα όσο
και στο άνω μέτωπο.

Συνιστάται όλα τα μεταλλικά μέρη της δομής που πρόκειται να προστατευθούν να είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και στη σύνδεση γείωσης στα οποία πηγαίνουν τα διάφορα συστήματα PDCE (ισοδύναμο σύστημα). Αυτό το διατεταγμένο σύστημα θα μειώσει τα εξωτερικά ηλεκτρομαγνητικά εφέ μεταξύ 90% έως 95%, τα οποία θα εξαρτηθούν από την εξισορροπία του διατεταγμένου συστήματος, καθώς και από την αντίσταση της
διευθετημένης σύνδεσης γείωσης, η οποία πρέπει να είναι μικρότερη από 5 ohms, για να εγγυηθεί ένα αποτέλεσμα βέλτιστη διάταξη συστήματος.

https://i.ytimg.com/vi/avLx8Sh_LhQ/maxresdefault.jpg

Τα πλευρικά PDCE πρέπει να έχουν κλίση 5% σε σχέση με την κατακόρυφο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πλευρικοί ηλεκτρομαγνητικοί παλμοί απορροφώνται καλύτερα με μια μικρή κλίση του PDCE,
λόγω του σχήματος της ακτινοβολημένης κυματομορφής. Το άγγιγμα του κύματος προς το PDCE παράγει μια πιθανή διαφορά με αυτήν την κλίση, το αναγκάζει να το απορροφήσει. Εάν εγκατασταθεί κάθετα, το PEM θα επηρεάσει ταυτόχρονα τα δύο ημισφαίρια και θα μπορούσε να τα βραχυκυκλώσει. Η κλίση κάνει την άνω σφαίρα την πρόσκρουση μπροστά και η μεταφορά του παλμού γίνεται πιο κατάλληλα.

Πρόσθετες προστασίες

Οι προστασίες που δημιουργούνται με συσκευές PDCE ως πρόληψη PEM, εκπληρώνουν το ρόλο της πρωταρχικής δράσης, καθώς κατά την εκτέλεση του σχεδιασμού υλοποίησης, δίνεται προτεραιότητα στην κατασκευή
ενός φράγματος πριν από το στοιχείο που θα προστατευθεί. Αυτό επιτρέπει, ανάλογα με το επίπεδο του συμβάντος, να θέσει σε σίγαση ή να μειώσει τα εφέ. Ωστόσο, συνιστώνται πρόσθετα μέτρα ανάλογα με την ιδιοκτησία και τον εξοπλισμό που προστατεύεται.

Οι γραμμές τροφοδοσίας, τηλεφώνου ή δεδομένων μπορούν να είναι πομποί εκδηλώσεων PEM. Διαφορετικές μέθοδοι προστασίας υπάρχουν για αυτά, όπως συγκρατητήρες ή βαρίστορ, οπτικοί σύνδεσμοι κ.λπ.

Οι μετασχηματιστές υψηλής και μέσης τάσης είναι επιρρεπείς σε εφέ PEM καθώς ταξιδεύουν μέσω γραμμών μεταφοράς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εκτός από τις προστατευτικές τάσεις
στις γραμμές από τους απαγωγείς για παλμούς τύπου Ε1, είναι δυνατόν να προστατευθούν από τον παλμό Ε3 μέσω του εξοπλισμού αποκλεισμού για επαγόμενα ρεύματα στη γη.

Σε πολύ ευαίσθητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, η επιλογή των κλωβών Faraday δεν πρέπει να αποκλειστεί

Ο εξοπλισμός έγκαιρης προειδοποίησης EMP διατίθεται στην αγορά με χρόνους ενεργοποίησης της τάξης των νανοδευτερολέπτων, οι οποίοι μπορούν να εκτελέσουν ενέργειες όπως αποσύνδεση εξοπλισμού και συναγερμούς.

https://i1.wp.com/pulsonoticias.com.ar/wp-content/uploads/2018/09/edelappp.jpg?fit=1500%2C870&ssl=1

https://superduque.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κι έγινα ο καθρέφτης σου… πώς νιώθεις;

  Κι έγινα ο καθρέφτης σου… πώς νιώθεις; – Θώμη Μπαλτσαβιά – GynaikaEimai 15 Ιανουαρίου 2025 Υπάρχουν πολλά στάδια που πέρασα με σένα και τη...