Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Άρθρο-''βόμβα''

 Forbes: ''Έρχεται η απόλυτη υπεροχή για την Ελληνική ΠΑ στο Αιγαίο με F-16 & Rafale''

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΟΥΛΙΑΣ

Άρθρο-''βόμβα''

Στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΑΕ αναφέρεται ένα από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ παγκοσμίως, το Forbes.com.  

Σύμφωνα με το εν λόγω σάιτ, το Σύμφωνο Άμυνας Ελλάδας-ΗΑΕ θα μπορούσε να ωφελήσει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

''Το πρόσφατο αμυντικό σύμφωνο που μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολοκληρωμένες συμφωνίες όπλων μεταξύ των δύο συμμαχικών εθνών. Τα ΗΑΕ διαθέτουν αρκετά οπλικά συστήματα που η Ελλάδα μπορεί να ενδιαφέρεται να αποκτήσει, ειδικά για την αεροπορική της δύναμη.

Το αμυντικό σύμφωνο, που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο του 2020, ήρθε εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το Αμπού Ντάμπι έδειξε στο παρελθόν την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στις συνεχιζόμενες θαλάσσιες διαμάχες με την Τουρκία, όταν έστειλε τέσσερα αεροσκάφη F-16 στην Κρήτη, τον Αύγουστο του 2020.

Η σύνθεση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (HAF) και της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ (UAEAF) είναι παρόμοια. Και οι δύο αεροπορίες έχουν F-16 kai Mirage 2000. Το Αμπού Ντάμπι έχει 78 F-16E / F Block 61s, μια μοναδική παραλλαγή που έχει κατασκευαστεί ειδικά για τα ΗΑΕ με το παρατσούκλι "Desert Falcon" που είναι από τις πιο προηγμένες στον κόσμο. Πετά επίσης Mirage 2000-9s, ενώ η Ελλάδα πετάει Mirage 2000-5s.

Και οι δύο αεροπορικές δυνάμεις το τελευταίο διάστημα κάνουν σημαντικές αγορές. Η Ελλάδα έχει υπογράψει συμβόλαια για τον εκσυγχρονισμό των F-16 και Mirage. 

Όταν ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός των F-16, τα συγκεκριμένα μαχητικά θα είναι από τα πιο προηγμέναστην Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, τα Mirage των ΗΑΕ θα αναβαθμιστούν από τη Γαλλία.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι δύο χώρες αγοράζουν νέα πολεμικά αεροπλάνα. Η Ελλάδα παρήγγειλε πρόσφατα 18 Rafale από τη Γαλλία και θέλει επίσης κα F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές οι εξαγορές θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαντικά την ισορροπία της αεροπορικής ισχύος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. 

Τα ΗΑΕ έχουν παραγγείλει 50 F-35. Η απόκτηση ενός τόσο μεγάλου στόλου, θα έκανε αναμφίβολα την UAEAF μια ισχυρή αεροπορική δύναμη, που πρέπει να υπολογίζεται στους ουρανούς πάνω από την περιοχή του Περσικού Κόλπου και πέραν αυτής. Εάν και όταν το Αμπού Ντάμπι προμηθευτεί τελικά αυτά τα πολεμικά αεροπλάνα, μπορεί να αποφασίσει να πουλήσει μερικά από τα F-16 και Mirage 2000 του στην Ελλάδα.      

Οι αναλυτές επεσήμαναν ότι η αναπτυσσόμενη αμυντική βιομηχανία των ΗΑΕ παράγει αρκετά εξελιγμένα οπλικά συστήματα του είδους που η HAF μπορεί να ενδιαφέρεται να αποκτήσει.

«Η Ελλάδα μπορεί να υπογράψει νέα συμβόλαια για τον εξοπλισμό των F-16C / D Block 50s και F-16V Block 72s και ειδικά των  Mirage 2000-5 MK2s, με οπλικά συστήματα ΗΑΕ πριν από την άφιξη των F-35 και των Rafales», δήλωσαν.

Η Al Tariq, θυγατρική του Ομίλου EDGE, που ανήκει στην κυβέρνηση των ΗΑΕ, κατασκευάζει σετ βόμβας ακριβείας για βόμβες Mark 81 και 82 γενικής χρήσης χωρίς καθοδήγηση. Αυτά τα κιτ βασίζονται στο κιτ βόμβας Denel Dynamics Umbani της Νότιας Αφρικής.

«Το Al Tariq-S έχει απόσταση 25 μιλίων, ενώ το Al Tariq-LR έχει απόσταση 75 μιλίων χάρη στα μεγάλα πτυσσόμενα φτερά του», ανέφεραν οι αναλυτές.

Τα κιτ διαθέτουν συστήματα καθοδήγησης καθολικής θέσης και αδρανειακής πλοήγησης (GPS-INS), επιτρέποντάς τους να λειτουργούν σε όλες τις καιρικές συνθήκες είτε μέρα είτε νύχτα. Η ακρίβειά τους μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω με προαιρετικά συστήματα υπερύθρων απεικόνισης ή ημι-ενεργά συστήματα αναζήτησης λέιζερ.

Η Halcon, μια άλλη θυγατρική του Ομίλου EDGE που ειδικεύεται επίσης στην κατασκευή συστημάτων καθοδήγησης βόμβας, παράγει τα κιτ καθοδήγησης Thunder. Τα Thunder P31 και P32 χρησιμοποιούν επίσης συστήματα GPS-INS για να καθοδηγήσουν τις βόμβες Mark 81/82 σε στόχους από απόσταση έως και 20 μίλια. Το Thunder P4, που έχει σχεδιαστεί για το Mark 84, μπορεί επίσης να παραδώσει το πολύ βαρύτερο ωφέλιμο φορτίο αυτής της βόμβας σε έναν στόχο έως και δέκα μίλια μακριά.


Επιπλέον, η Halcon δημιούργησε την οικογένεια καθοδηγούμενων μικρο πυρομαχικών "Desert Sting" που μπορούν να πέσουν από drone. Έχουν επίσης τα ίδια συστήματα καθοδήγησης που αναφέρονται παραπάνω και μπορούν να αποδώσουν ωφέλιμα φορτία από 5 κιλά έως 35 κιλά ανάλογα με την παραλλαγή. Αυτά τα μικροσκοπικά πυρομαχικά έχουν μέγιστη εμβέλεια δέκα μιλίων'', καταλήγει το άρθρο.

 https://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γρίπη Α και Γρίπη Β: Διαφορές σε συμπτώματα και αντιμετώπιση

  Γρίπη Α και Γρίπη Β: Διαφορές σε συμπτώματα και αντιμετώπιση Bigstock Μιχάλης Θερμόπουλος Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2025 19:00 Η κοινή γρίπη π...