Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Μάθετε πώς η Εχινάκεια Βοηθά το Ανοσοποιητικό και Προστατεύει από τις Ασθένειες του Χειμώνα

 Μάθετε πώς η Εχινάκεια Βοηθά το Ανοσοποιητικό και Προστατεύει από τις Ασθένειες του Χειμώνα


Βάμμα και λάδι εχινάκειας μαζι με αποξηραμένη δρόγη και μωβ ανθος του βοτάνου σε ξύλινη επιφάνεια

Μπορείτε να βρείτε την εχινάτσεια σε πολλές μορφές, αποξηραμένα άνθη και φύλλα για τη παρασκευή αφεψημάτων, σε φυτικές κάψουλες, σε μορφή βάμματος φυτικές σταγόνες, σε υγρά εκχυλίσματα και ως συστατικό σε φαρμακευτικά προϊόντα.

Πώς μπορεί να ενισχύσει την υγεία μας

Αρκετός κόσμος λαμβάνει εχινάτσεια για λοιμώξεις, όπως είναι το κοινό κρυολόγημα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, πράγμα που βοηθά τον οργανισμό να ανταποκρίνεται καλύτερα στην καταπολέμηση της λοίμωξης. Έτσι, η ασθένεια περιορίζεται και ο χρόνος ανάρρωσης μειώνεται σημαντικά . Δρα επίσης προληπτικά ώστε ο οργανισμός να αντιμετωπίζει στο ξεκίνημά του το κρυολόγημα που έρχεται.

Σε μια μελέτη του 2003, διαπιστώθηκε ότι η Εχινάκεια διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει «ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, που οφείλεται στην ενεργοποίηση των περιφεριακών κανναβινοειδών υποδοχέων.» (1). Η δράση αυτή οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής του αριθμού των Τ-λεμφοκυττάρων και άλλων κυττάρων του οργανισμού που μετέχουν στην ανοσία. Η Εχινάτσεια είναι επίσης ένα ήπιο αντιβακτηριακό. (2)

Ακόμα, είναι αποτελεσματική κατά της γρίπης, του κρυολογήματος, των λοιμώξεων του αναπνευστικού, και γενικά τονώνει το ανοσοποιητικό μας. Επιπλέον, εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει, ότι παρατείνει τη διάρκεια ζωής, προλαμβάνει ασθένειες, και «περιορίζει σημαντικά τη λευχαιμία». (3) Όπως όλες οι κανναβινοειδείς ενώσεις, έτσι και εκείνες που βρίσκονται στην Εχινάτσεια έχουν αντικαρκινική δράση.»

Μια ανασκόπηση 82 μελετών που δημοσιεύθηκε το 2018 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση εκχυλίσματος εχινάτσειας κάθε μέρα για τέσσερις μήνες μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή κρυολογήματος ή τουλάχιστον να μειώσει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων.(4)

Μια άλλη μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε το 2015 στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης διαπίστωσε ότι η χρήση εχινάτσειας στο ξεκίνημα και στην εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του κρυολογήματος, μπορεί να βοηθήσει και να μετριάσει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της νόσου.(5)

Μια έρευνα σε κυτταρικό επίπεδο που δημοσιεύθηκε το 2009 έδειξε ότι διάφοροι τύποι ιών γρίπης, συμπεριλαμβανομένων των δυνητικά θανατηφόρων της γρίπης των πτηνών και της γρίπης των χοίρων, δεν ήταν σε θέση να μολύνουν καλλιέργεια ανθρώπινων κυττάρων που είχαν εκτεθεί σε εκχύλισμα εχινάτσειας.(6)

Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι πράγματι εντυπωσιακά και περιμένουμε τα επόμενα χρόνια και κλινικές δομικές που να επικυρώσουν τα οφέλη της χρήσης αυτού του βοτάνου στους ανθρώπους. Εμείς σε κάθε περίπτωση τη χρησιμοποιούμε κυρίως τους χειμερινούς μήνες ή όταν ξεσπά κάποιο κύμα γρίπης.

Επιπλέον, στην βιβλιογραφία αναφέρονται και άλλες χρήσεις της εχινάκειας που περιλαμβάνεουν την ενίσχυση περεταίρω του ανοσοποιητικού, την ανακούφιση από τον πόνο, την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αντιφλεγμονώδη δράση, βοήθεια σε δερματικές παθήσεις, υποστήριξη της ψυχικής υγείας, ανακούφιση σε θέματα του ανώτερου αναπνευστικού.

Που οφείλονται οι θεραπευτικές της ιδιότητες;

Στην εχινάκεια υπάρχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις διάφορες φυτικές ενώσεις οι οποίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που βοηθούν τα κύτταρα να αντιμετωπίσουν το οξειδωτικό στρες, μια κατάσταση που συνδέεται με χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και πολλά άλλα.

Μερικά από αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι τα φλαβονοειδή, το κιχορικό οξύ και ροσμαρινικό οξύ (7).

Οι ενώσεις αυτές φαίνεται να βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο εκχύλισμα των ανθών και των καρπών των φυτών, σε σύγκριση με άλλα μέρη, όπως τα φύλλα και τη ρίζα (8).

Επιπλέον, η εχινάκεια περιέχει ενώσεις που ονομάζονται αλκαμίδια, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την αντιοξειδωτική δράση του αφεψήματος. Οι ενώσεις αυτές μπορούν ανανεώνουν τους καταπονημένους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς του οργανισμού και βοηθούν κύτταρα που είναι επιρρεπή στο οξειδωτικό στρες (9).»

Πώς να χρησιμοποιήσετε την Εχινάκεια

Με τα αποξηραμένα μέρη του φυτού, τα άνθη και τα φύλλα, μπορείτε να φτιάξετε αφέψημα.

  1. Σε ένα μεγάλο μπρίκι ή κατσαρόλα βράστε νερό.
  2. Μόλις βράσει, χαμηλώστε τη φωτιά στο ελάχιστο σημείο και βυθίστε το φακελάκι με την εχινάκεια ή ρίξτε μερικά κουταλάκια από το βότανο χύμα.
  3. Καλύψτε από πάνω το σκεύος και αφήστε το έτσι για 8 έως 10 λεπτά. Εάν χρησιμοποιείτε βραστήρα, απλά ρίξτε το βραστό νερό στην κούπα σας και προσθέστε το βότανο. Ανακατέψτε ελαφρώς και αφήστε το για 10 λεπτά.
  4. Σουρώστε το βότανο και γεμίστε την κούπα σας με το αφέψημα.
  5. Προσθέστε αρωματικές ύλες ή γλυκαντικά όπως μέλι, ζάχαρη, λεμόνι, αν θέλετε. Απολαύστε το!

Παρασκευάστε μείγμα για ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

Θα χρειαστούμε:

Ανακατεύουμε το βάμμα εχινάκειας με το μέλι και το νερό. Προσθέτουμε τις σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας για να πάρει το μείγμα το άρωμα φρεσκάδας. Ρίχνουμε το διάλυμα σε ένα μπουκαλάκι σπρέι. Κολλάμε επάνω μια ετικέτα με τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε και την ημερομηνία. Το χρησιμοποιούμε ψεκάζοντας με αυτό απευθείας στο στόμα και προς το πίσω μέρος του λαιμού. Μετά από λίγο θα αισθανθούμε την ανακούφιση.


*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή και θεραπεία ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Τα άρθρα μας συνοδεύονται από τις πηγές και τα επιστημονικά δημοσιεύματα.

Περισσότερα άρθα, σαν αυτό, για την υγεία στη σελίδα Εναλλακτικές θεραπείες & Φαρμακείο της Φύσης. Κάντε like στο κουτί που ακολουθεί:

!!!Σημαντικό!!! Το περιεχόμενο του site προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.Κάθε αναδημοσίευση ολική η μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας, στη σελίδα «Εναλλακτικές θεραπείες & Φαρμακείο της Φύσης» στο facebook και σύνδεσμο (link) στο άρθρο
https://share24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καίτη Γκρέυ: Πέθανε σε ηλικία 101 ετών η σπουδαία τραγουδίστρια

  Καίτη Γκρέυ: Πέθανε σε ηλικία 101 ετών η σπουδαία τραγουδίστρια NDP Εδινε μάχη με διάφορα προβλήματα υγείας τους τελευταίους μήνες Έφυγε ...