Συμπτώματα κατάθλιψης στα πρώτα 3 χρόνια μετά τον τοκετό
- 1 στις 4 γυναίκες παρουσιάζει αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης στα πρώτα 3 χρόνια μετά τον τοκετό, σύμφωνα με μελέτη.
- Η έγκαιρη αναγνώριση και θεραπεία τυχόν καταθλιπτικών συμπτωμάτων, με φαρμακευτική αγωγή ή ψυχοθεραπεία, κρίνεται πολύ σημαντική και αναγκαία για την ψυχική υγεία της γυναίκας που έχει γεννήσει.
Οι ερευνητές συνέλεξαν ιατρικό ιστορικό και πληροφορίες γύρω από την εγκυμοσύνη από 4.866 μητέρες στη Ν. Υόρκη ενώ τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τα καταθλιπτικά συμπτώματα στους 4, 12, 24 και 36 μήνες μετά τον τοκετό. Η πλειοψηφία των γυναικών (74,7%) εμφάνισε χαμηλά αλλά σταθερά επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων και στα τέσσερα χρονικά σημεία.
Οι υπόλοιπες γυναίκες ανέφεραν αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης σε τουλάχιστον ένα ερωτηματολόγιο κατά την παρακολούθηση.
- Το 8,2% παρουσίασε αυτό που οι ερευνητές περιέγραψαν ως «χαμηλά αυξανόμενα» συμπτώματα που ξεκίνησαν χαμηλά αλλά ανέβηκαν με την πάροδο του χρόνου
- Το 12,6% παρουσίασε συμπτώματα «μεσαίας μείωσης» που αρχικά ήταν μέτρια και μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου
- Το 4,5% «υψηλά-ανθεκτικά» συμπτώματα που αρχικά ήταν υψηλά και παρέμειναν υψηλά στη πάροδο του χρόνου.
Αρκετοί παράγοντες συσχετίστηκαν με τα αυξημένα και επίμονα συμπτώματα κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένων κοινωνικών παραγόντων όπως η οικογενειακή κατάσταση, η εκπαίδευση, η φυλή, καθώς και επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, όπως ο διαβήτης κύησης ή ο πρόωρος τοκετός. Ορισμένες γυναίκες μπορεί επίσης να έχουν προδιάθεση για κατάθλιψη μετά τον τοκετό λόγω ιστορικού κατάθλιψης ή να εκδηλώσουν καταθλιπτική σημειολογία λόγω άγχους.
«Κοινωνικοί παράγοντες όπως η έλλειψη κοινωνικής ή υλικής υποστήριξης και οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως το πρόωρο βρέφος ή ο διαβήτης κύησης, μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση του στρες που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη», δήλωσε η Diane Putnick (επικεφαλής της έρευνας στο National Institute of Child Health and Human Development in Bethesda, Maryland).
«Η μείωση του άγχους στη μητέρα με την αύξηση της κοινωνικής υποστήριξης, την πρόληψη των επιπλοκών της εγκυμοσύνης και τη θεραπεία της κατάθλιψης νωρίς, μπορεί να μειώσει τη συχνότητα, τη διάρκεια ή τη σοβαρότητα της κατάθλιψης μετά τον τοκετό».
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα καταθλιπτικά συμπτώματα χρησιμοποιώντας την Κλίμακα Μεταγεννητικής Κατάθλιψης του Εδιμβούργου (EPDS-5), η οποία ρωτά τις συναισθηματικές εμπειρίες τις τελευταίες επτά ημέρες. Τα ποσοστά των γυναικών που παρουσίασαν μέτρια συμπτώματα κατάθλιψης σε συσχέτιση με τον χρόνο που πέρασε μετά την γέννα, είναι:
- 11% των γυναικών στους 4 μήνες,
- 8% στους 12 μήνες,
- 6% στους 24 μήνες και
- 7% στους 36 μήνες
Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν πως οι μητέρες με ιστορικό διαταραχής της διάθεσης πριν από την εγκυμοσύνη ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν καταθλιπτικά συμπτώματα, όπως και εκείνες με διαβήτη κύησης.
«Οι γυναίκες που εμφάνισαν επίμονα υψηλά καταθλιπτικά συμπτώματα έτειναν να έχουν περισσότερους δημογραφικούς παράγοντες κινδύνου σε σχέση με τις γυναίκες από άλλες ομάδες», δήλωσε ο David Bridgett, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του S. Illinois, που δεν συμμετείχε όμως στη μελέτη.
Αυτό επισημαίνει τη σημασία των καλά χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων κοινωνικής υποστήριξης για τις γυναίκες που κινδυνεύουν, τα οποία όχι μόνο μπορούν να ωφελήσουν την υγεία και την ευημερία τους μέσω του χαμηλότερου κινδύνου κατάθλιψης, αλλά και την υγεία και ευημερία του βρέφους τους.
Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι δεν είχε σχεδιαστεί για τη διάγνωση της κατάθλιψης μετά τον τοκετό και είναι πιθανό ότι μια κλινική διάγνωση κατάθλιψης μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικούς παράγοντες που προδιαθέτουν τις γυναίκες σε ορισμένες ομάδες.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης και θεραπείας τυχόν καταθλιπτικών συμπτωμάτων, με φαρμακευτική αγωγή ή ψυχοθεραπεία ως επιλογές ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τις προτιμήσεις των ασθενών, δήλωσε η Myrna Weissman, επικεφαλής του τμήματος μεταφραστικής επιδημιολογίας στο Κρατικό Ψυχιατρείο της Νέας Υόρκης.
«Τα συμπτώματα δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητα, καθώς είναι αληθινά για τη γυναίκα που τα εμφανίζει και η βοήθεια μέσω ψυχοθεραπείας και/ή φαρμακευτικής αγωγής πρέπει να είναι άμεση.
Μαρίνα Μόσχα
Πηγή: Reuters Health Information © 2020
https://marinamoscha.life/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου