Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Γροιλανδία : Έτσι το λιώσιμο των πάγων θα επηρεάσει τις ζωές τουλάχιστον 287 εκατομμυρίων ανθρώπων

 

Γροιλανδία : Έτσι το λιώσιμο των πάγων θα επηρεάσει τις ζωές τουλάχιστον 287 εκατομμυρίων ανθρώπων




Ερμίνα Παπαδήμα

Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου αύξησαν τον ρυθμό τήξης των παγετώνων, ο οποίος έχει προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στις παράκτιες περιοχές παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μελέτη

Νέα έρευνα έχει αποδείξει ότι οι παγετώνες στη Γροιλανδία ενδέχεται να λιώνουν πιο γρήγορα από ό,τι νομίζουμε – και αποτελεί σημαντική απειλή για τις παράκτιες περιοχές παγκοσμίως.

Σχετική έρευνα

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, οι παγετώνες της Γροιλανδίας έχασαν πάγο γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Η τήξη οφείλεται εν μέρει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία οφείλεται στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο, ανέφερε η μελέτη.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας αυξάνεται ως αποτέλεσμα της τήξης, η οποία ανέφεραν ότι «αποτελεί σοβαρή απειλή για τις παράκτιες περιοχές παγκοσμίως».

«Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας», αναφέρει η μελέτη.

«Αυτό θα συνεχιστεί στο μέλλον, αλλά με αβέβαιο ρυθμό και οι εκτιμήσεις παρατήρησης περιορίζονται στις τελευταίες δεκαετίες».

Παρά τις περιορισμένες πληροφορίες, οι ερευνητές μπόρεσαν να εξετάσουν τα πρόσφατα δεδομένα, τις ιστορικές φωτογραφίες και τις εναέριες στερεο-φωτογραμμετρικές εικόνες για να δώσουν περισσότερη απτή απάντηση όταν πρόκειται για το μέλλον των παγετώνων και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, καθόρισαν πώς οι παγετώνες Jakobshavn, Helheim και Kangerlussuaq στη Γροιλανδία κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα έλιωσαν σε ρυθμούς που είναι εξίσου υψηλοί, αν όχι υψηλότεροι, με τους ρυθμούς που αναφέρθηκαν σήμερα, παρά τις θερμοκρασίες που ήταν χαμηλότερες τότε.

Άνοδος στάθμης της θάλασσας

Μέχρι στιγμής, το τρίο αυτών των παγετώνων και μόνο έχει χάσει αρκετό πάγο για να ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας στα 8,1 χιλιοστά, σύμφωνα με τη μελέτη.

Μελλοντικές προβλέψεις απώλειας πάγου για παγετώνες – οι παγετώνες οι οποίοι αποστραγγίζουν περίπου το 12% της επιφάνειας του πάγου της Γροιλανδίας και συγκρατούν αρκετό πάγο για να ανεβάσουν τη στάθμη της θάλασσας κατά περίπου 1,3 μέτρα – θα μπορούσαν επίσης να «υποτιμήσουν τα σενάρια της χειρότερης απώλειας μάζας» και να συμβάλουν στην αύξηση των επιπέδων της θάλασσας κατά 9,1-14,9 χιλιοστά έως 2100.

Εάν η στάθμη της θάλασσας συνεχίσει να αυξάνεται, οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα υπάρξει «απώλεια χερσαίας μάζας πάγου, θερμική επέκταση των ωκεανών και αλλαγές στην επίγεια αποθήκευση νερού».

Αντίκτυπος σε ανθρώπινες ζωές και οικονομία

Το CNN ανέφερε επίσης ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε πόλεις που βρίσκονται κοντά στο νερό, όπως η Νέα Υόρκη ή η Σαγκάη, η οποία θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία να υποφέρει περίπου 14,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένα ή κατεστραμμένα περιουσιακά στοιχεία μέχρι το τέλος του αιώνα.

287 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται επίσης να πέσουν θύματα των πλημμυρών, κάτι που αποτελεί σημαντική αύξηση από τα 171 εκατομμύρια άτομα που έχουν υποφέρει από πλημμύρες σήμερα, ανέφερε η έρευνα.

«Νομίζω ότι όταν πρόκειται για τον ρυθμό αλλαγής στη Γροιλανδία και πραγματικά σε κάθε παγετώνα παντού στον κόσμο, βρισκόμαστε ήδη σε κατάσταση πέντε συναγερμών», είπε στο CNN η Twila Moon, αναπληρωτής επικεφαλής επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στο Boulder , στο Κολοράντο.

«Και αυτό το χαρτί είναι ένα ακόμη χαρτί σε αυτόν το τερατώδη σωρό που λέει ότι αυτές είναι πραγματικά σοβαρές αλλαγές, συμβαίνουν πολύ γρήγορα και πρέπει να αναλάβουμε δράση το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορούμε να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον ρυθμό αλλαγής στο μέλλον», συνέχισε η Moon.

Ο David Holland, καθηγητής μαθηματικών και περιβαλλοντικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στο CNN: «Η Αρκτική χάνει πάγο και καθώς κοιτάζετε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τον περασμένο αιώνα, βλέπετε περιόδους περισσότερης απώλειας και λιγότερης απώλειας, αλλά πάντα απώλεια».

«Με την αύξηση της θερμοκρασίας που προβλέπεται να συνεχιστεί στο μέλλον, μπορεί να αναμένεται αυξημένη απώλεια πάγου με δυνητικά σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τις παράκτιες πόλεις σε όλο τον κόσμο», σημείωσε.

https://www.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νέος ψευτογιατρός: Πουλάει 120 ευρώ «αντίδοτο» για εμβόλια κορονοϊού - «Έσωσα δύο ετοιμοθάνατους»

  Νέος ψευτογιατρός: Πουλάει 120 ευρώ «αντίδοτο» για εμβόλια κορονοϊού - «Έσωσα δύο ετοιμοθάνατους» (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) Υποστηρίζε...