Pound cake ή αλλιώς σπιτικά κεκάκια βανίλιας
Τι πιο ωραίο από το να γεμίζει το σπίτι από τη μυρωδιά ενός φρεσκοψημένου, σπιτικού κέικ; Με βανίλια, με πορτοκάλι, με σοκολάτα, ό,τι και αν επιλέξουμε το σίγουρο είναι πως αν βάλουμε αγάπη στην παρασκευή του θα βγει πεντανόστιμο… Αλλά και κάποια επαγγελματικά μυστικά δε βλάπτουν!
Στο νέο σπιτίσιο άρθρο μας προσεγγίζουμε το pound cake, μαθαίνουμε επαγγελματικά μυστικά για να μας βγαίνουν τα κέικ μας πάντα τέλεια, βρίσκουμε και άλλα είδη κέικ και τις διαφορές τους, και φτιάχνουμε τα δικά μας σπιτικά κεκάκια βανίλιας με συνταγή για pound cake.
Μπορεί ο πρόγονος του κέικ να βρίσκεται στην αρχαιότητα, το pound cake όμως στη μορφή που τι ξέρουμε είναι πολύ πιο πρόσφατη δημιουργία. Τι είναι όμως ένα pound cake; Pound είναι μια μονάδα μέτρησης βάρους του βρετανικού συστήματος, η οποία στα ελληνικά ονομάζεται λίβρα και αντιστοιχεί σε 453,592 γραμμάρια. Το pound cake ονομάστηκε έτσι επειδή περιείχε μία λίβρα από κάθε συστατικό: αλεύρι, αυγά, βούτυρο και ζάχαρη.
Η ιστορία του pound cake διαβάσαμε πως ξεκινάει κάπου στις αρχές του 18ου αι. στη Μεγάλη Βρετανία. Στο βιβλίο The Cake Bible (1988) διαβάσαμε πως το pound cake είναι το πρώτο από τα κέικ βουτύρου. Στην Αμερική θεωρείται η «μητέρα» όλων των άλλων κέικ βουτύρου (layer cakes).
Με βάση τα συστατικά του το μέγεθος του έβγαινε αρκετά μεγάλο ώστε να το απολαύσουν αρκετές οικογένειες, μιας και ζύγιζε τέσσερις λίβρες, δηλαδή περίπου δύο κιλά. Σήμερα, οι συνταγές έχουν προσαρμοστεί σε μικρότερες ποσότητες, διατηρώντας όμως την αναλογία 1:1:1:1.
Μια λίβρα ζάχαρη, μια λίβρα βούτυρο, μια λίβρα αλεύρι, μια λίβρα ή δέκα αυγά, λίγο ροδόνερο, μπαχαρικά σύμφωνα με το γούστο σας. Προσέξτε το καλά, θα ψηθεί σε χαμηλό φούρνο σε 15 λεπτά.
American Cookery, Amelia Simmons (πηγή)
Αρχικά το κέικ αποκτούσε τον όγκο του μόνο χάρη στο χτύπημα των συστατικών. Στις αρχές του 20ου αι. χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά διογκωτικοί παράγοντες όπως η μαγειρική σόδα και το baking powder για να μειώσουν την πυκνότητα του κέικ. Στην πορεία του χρόνου προστέθηκαν γευστικά στοιχεία στη συνταγή, όπως εκχύλισμα βανίλιας ή αμυγδάλου ή ακόμα σταφίδες και κράνμπερις.
Το pound cake συναντάται σε πολλές χώρες του κόσμου. Στη Γαλλία ονομάζεται quatre-quarts. Στην Καραϊβική του προσθέτουν ρούμι και πολτοποιημένη μπανάνα. Στη Βενεζουέλα και την Κολομβία ονομάζεται ponque και περιέχει κρασί. Στο Μεξικό το ονομάζουν panque και ακολουθούν την κλασική συνταγή.
Μιας και σκοπεύαμε να φτιάξουμε το δικό μας pound cake, κάναμε μια μικρή έρευνα και βρήκαμε μερικά επαγγελματικά μυστικά για να μας βγουν τα κεκάκια μας τέλεια.
Μικρά επαγγελματικά μυστικά
- Διαβάσαμε πως είναι καλό να βγάλετε τα αυγά και το βούτυρο από το ψυγείο μισή ώρα προτού τα χρησιμοποιήσετε.
- Μην χτυπήσετε πολύ το μείγμα, μόνο όσο χρειάζεται για να ενσωματωθούν τα υλικά. Το ελαφρύ χτύπημα βοηθάει το κέικ να φουσκώσει, καθώς έτσι παγιδεύεται αέρας μέσα στο μείγμα. Αν χτυπήσουμε πολύ ώρα ο αέρας μέσα στο μείγμα μειώνεται.
- Προσοχή στη χρήση του διογκωτικού παράγοντα. Η παραπάνω ποσότητα θα κάνει το κέικ να φουσκώσει και μετά να πέσει.
- Όσο για το ψήσιμο, τα pound cakes ψήνονται συνήθως σε χαμηλή θερμοκρασία για περισσότερο χρόνο. Πολλές συνταγές προτείνουν το κέικ να τοποθετείται στο κάτω μέρος του φούρνου.
Έχοντας μάθει, λοιπόν, λίγα πράγματα για το κλασικό pound cake, θελήσαμε να αναζητήσουμε άλλα είδη κέικ και να μάθουμε λίγα πράγματα για τις διαφορές τους.
Yellow butter cake
Συνήθως φτιάχνονται αφρατεύοντας το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτοντας τα στερεά και υγρά υλικά. Υπάρχουν επίσης πιο απλές συνταγές όπου τα συστατικά ανακατεύονται απλώς όλα μαζί. Το yellow butter cake θα το βρούμε με επικάλυψη (frosting) συνήθως σοκολάτας.
Red velvet cake
Φτιάχνεται με βούτυρο ή λάδι και παίρνει το χρώμα του από την αντίδραση ανάμεσα στο βουτυρόγαλα, το ξύδι -το μυστικό συστατικό- και το κακάο. Πιο σύγχρονες συνταγές χρησιμοποιούν και κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής για επιπλέον ένταση.
Carrot cake
Ένα κέικ που φτιάχνεται με λάδι, baking powder και μαγειρική σόδα, και τριμμένο καρότο. Συνήθως αρωματίζεται με μπαχαρικά και επικαλύπτεται με frosting κρέμας τυριού.
Sponge cake
Αυτό που ονομάζουμε παντεσπάνι, ένα κέικ που παίρνει τον όγκο του από το χτύπημα των αυγών, χωρίς διογκωτικούς παράγοντες. Του πάει πολύ το σιρόπιασμα και θα το βρούμε με διάφορες γεμίσεις και επικαλύψεις σε ποικίλους γευστικούς συνδυασμούς.
Genoise cake
Με το όνομα αυτό συναντάμε το παντεσπάνι στη Γαλλία και την Ιταλία. Xωρίς διογκωτικούς παράγοντες, το κέικ αποκτά τον όγκο και την ανάλαφρη υφή του από το χτύπημα των συστατικών του. Εκτός από ανάλαφρη υφή το genoise cake έχει επίσης σταθερή δομή, η οποία το κάνει κατάλληλο για γλυκά με στρώσεις.
Chiffon cake
Το chiffon cake είναι κάτι ανάμεσα σε παντεσπάνι και κέικ λαδιού. Φτιάχνεται με χτύπημα ασπραδιών και περιέχει baking powder, ώστε να αποκτήσει ελαφριά και αέρινη υφή, ενώ η προσθήκη λαδιού του δίνει πλούσια γεύση.
Angel food cake
Ένα πανάλαφρο, αέρινο κέικ που φτιάχνεται με το χτύπημα ασπραδιών, χωρίς προσθήκη διογκωτικού και λιπαρής ουσίας. Περιέχει αρκετή ζάχαρη η οποία του δίνει μια μαστιχωτή υφή.
Και πολλά άλλα είδη κέικ υπάρχουν αλλά εμείς θα σταματήσουμε εδώ, μιας και έχουμε και τα δικά μας κεκάκια να φτιάξουμε! Θα χρησιμοποιήσουμε μια συνταγή από ένα κλασικό βιβλίο της Rose Levy Beranbaum, το The Cake Bible (1988). Στη συνταγή, η δημιουργός ξεκίνησε από την κλασική αναλογία 1:1:1:1 αλλά έκανε μερικές μικρές παρεμβάσεις. Προσέθεσε μια μικρή ποσότητα γάλα για να βγει πιο ζουμερό και σταθερό το κέικ. Επίσης, αύξησε λίγο την ποσότητα του βουτύρου για γεύση, αλλά και για να «λιώνει στο στόμα» το κέικ. Τέλος, πρόσθεσε μια μικρή ποσότητα baking powder, ώστε το κέικ να βγει πιο απαλό και λιγότερο μαστιχωτό από το κλασικό pound cake. Εμείς δοκιμάσαμε τη συνταγή και ξετρελαθήκαμε, μιας και πραγματικά τα κεκάκια μας ήταν τόσο απαλά που έλιωναν στο στόμα κυριολεκτικά!
H συνταγή μας
Κεκάκια βανίλιας (pound cake)
Υλικά για τα κεκάκια βανίλιας
Γάλα** | 45 γρ. |
Αυγά | 3 (150 γρ.) |
Αλεύρι μαλακό | 150 γρ. |
Ζάχαρη | 150 γρ. |
Baking powder | μισό κ.γ. |
Βανίλια | 2 κάψουλες |
Αλάτι | μια τσιμπιά |
Βούτυρο | 185 γρ. |
*Όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
**Εμείς αντί για γάλα χρησιμοποιήσαμε χυμό πορτοκάλι για έξτρα γεύση στα κεκάκια μας
Πώς φτιάχνουμε τα κεκάκια βανίλιας
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε ελαφρά τα αυγά με το γάλα. Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε τα στερεά υλικά, το αλεύρι κοσκινισμένο, το baking powder, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια. Χτυπάμε με το μίξερ στο χαμηλό για 30 δευτερόλεπτα για να ανακατευτούν τα στερεά υλικά μας.
Προσθέτουμε το βούτυρο και το μισό μείγμα αυγών. Χτυπάμε ελάχιστα στο χαμηλό και για ένα λεπτό στο δυνατό να αφρατέψουν. Μαζεύουμε το μείγμα από τα τοιχώματα με μια σπάτουλα και προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα αυγών σε δύο δόσεις χτυπώντας για 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά.
Γεμίζουμε τα φορμάκια μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 20 λεπτά. Ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα ότι έχουν ψηθεί καλά (πρέπει να βγαίνει καθαρή). Έτοιμα τα κεκάκια μας!
Φυσικά σε αυτή τη συνταγή μπορείτε να προσθέσετε ό,τι θέλετε, κακάο, κομματάκια σοκολάτας, σταφίδες, αρωματικά ή μπαχαρικά και να δημιουργήσετε τα δικά σας μοναδικά κεκάκια!
Καλή σπιτική απόλαυση σε όλους!
https://eatdessertfirstgreece.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου