Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Κορονοϊός: Ο ρόλος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη βαρύτητα των συμπτωμάτων

 Κορονοϊός: Ο ρόλος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη βαρύτητα των συμπτωμάτων

Κορονοϊός: Ο ρόλος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη βαρύτητα των συμπτωμάτων

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αποτελεί παράγοντα επιδείνωσης της λοίμωξης από κορονοϊό, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Emory ανέλυσαν σημαντικούς παράγοντες μόλυνσης της ατμόσφαιρας των πόλεων, όπως τα PM2.5, το διοξείδιο του αζώτου (NO2) και το διοξείδιο του όζοντος (O3) σε 3.122 περιοχές των ΗΠΑ από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο.

Για να εξετάσουν τον συσχετισμό ανάμεσα στους ατμοσφαιρικούς ρύπους και τη βαρύτητα της COVID-19, οι επιστήμονες διερεύνησαν το ποσοστό θνησιμότητας στο σύνολο των περιστατικών (ο αριθμός των θανάτων ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν διαγνωσθεί με COVID-19) και το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας (ο αριθμός των θανάτων από COVID-19 στον συνολικό πληθυσμό).

Οι δύο αυτοί δείκτες μπορεί να υποδηλώνουν τη βιολογική ευαλωτότητα στον θάνατο από COVID-19 και να προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα των θανατηφόρων περιστατικών COVID-19 στον γενικό πληθυσμό, αντίστοιχα.

Από τους μολυσματικούς παράγοντες που αναλύθηκαν, το διοξείδιο του αζώτου είχε την ισχυρότερη ανεξάρτητη σχέση με την αύξηση της ευαλωτότητας ενός ατόμου στον θάνατο από COVID-19. Μια αύξηση κατά 4,6 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppg) στο διοξείδιο του αζώτου του αέρα, σχετίστηκε με 11,3% και 16,2% αύξηση στα ποσοστά θανατηφόρων περιστατικών και θνησιμότητας, αντίστοιχα.

«Τόσο η μακροπρόθεσμη όσο και η βραχυπρόθεσμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σχετιστεί με άμεσες και έμμεσες συστηματικές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα, ενισχύοντας το οξειδωτικό στρες, την έντονη φλεγμονή και τον κίνδυνο αναπνευστικής λοίμωξης», αναφέρει ο Donghai Liang, ερευνητής και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Ο Δρ. Liang και η ομάδα του ανακάλυψαν επίσης ότι μόλις 4,6 ppb μείωση στη μακροχρόνια έκθεση στο NO2 θα είχε αποτρέψει 14.672 θανάτους σε ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον ιό. Η ομάδα παρατήρησε και ένα σημαντικό συσχετισμό ανάμεσα στην έκθεση σε PM2,5 και το ποσοστό θανατηφόρων περιστατικών COVID-19, ενώ στην περίπτωση του O3 δεν παρατηρήθηκαν αξιόλογοι συσχετισμοί.

«Η μακροχρόνια έκθεση στην αστική ατμοσφαιρική ρύπανση, και ιδιαίτερα στο διοξείδιο του αζώτου, μπορεί να ενισχύσει την ευαλωτότητα των πληθυσμών, καθώς και τις πιθανότητες θανάτου από COVID-19. Είναι σημαντικό να μεταδώσουμε το μήνυμα αυτό στους παρόχους δημόσιας υγείας και τους παράγοντες λήψης αποφάσεων προκειμένου να τους κάνουμε να σκεφτούν σχετικά με την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών που ζουν σε περιοχές με παραδοσιακά υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου, όπως οι μεγαλουπόλεις», επισημαίνει ο Δρ. Liang και καταλήγει:

«Η συνέχιση και η επέκταση των προσπαθειών για τη μείωση των εκπομπών ρύπων από την κυκλοφορία των οχημάτων και της ρύπανσης του περιβάλλοντος ενδέχεται να είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τη μείωση του κινδύνου θανατηφόρων περιστατικών και θνησιμότητας από την COVID-19 σε επίπεδο πληθυσμού».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Innovation.

https://www.onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορκωμοσία Τραμπ: Το ευτράπελο της ημέρας με τον γερουσιαστή John Fetterman - «Έσκασε μύτη» με σορτς!

Ορκωμοσία Τραμπ: Το ευτράπελο της ημέρας με τον γερουσιαστή John Fetterman - «Έσκασε μύτη» με σορτς! (screenshot/X) Μια απόλυτα... γυμναστηρ...