Βρετανός δημοσιογράφος: ''Έφθασαν ρωσικά στρατεύματα στο Αρτσάχ''
Τι αναφέρουν Αρμένιοι και Βρετανοί δημοσιογράφοι
Η Ρωσία ετοιμάζεται να εμπλακεί στον πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, με την Τουρκία να είναι η χώρα η οποία πυροδότησε την σύγκρουση.
Η Άγκυρα με τα μαχητικά της, με στρατιώτες και με UAV, συμμετέχει ενεργά στην σύγκρουση, μόνο που αυτή την φορά, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Μόσχα.
Έστειλαν ενισχύσεις οι Ρώσοι;
Ρωσικά στρατεύματα εντοπίστηκαν στα βουνά στην περιοχή Goris στο Artsakh. Αυτό αναφέρθηκε από τον Βρετανό δημοσιογράφο Emile Ghessen, που κάνει ρεπορτάζ στην περιοχή.
Δείτε την εικόνα που ανέβασε ο δημοσιογράφος
Τι αναφέρουν ρωσικές πηγές για την τουρκική εμπλοκή
Ο κύριος ρόλος της Άγκυρας στην συμμετοχή της στην αντιπαράθεση μεταξύ Μπακού και Ερεβάν είναι πλέον αναμφισβήτητος και θα προκαλέσει πολύ σύντομα την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας όπως έγινες στην Συρία.
Ταυτόχρονα, ο κύριος στόχος της Τουρκίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ γίνεται ολοένα και πιο προφανής, δυσκολεύοντας τα δύο μέρη ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία, ενώ η πολεμική σύγκρουση μπορεί να μετατραπεί σε έναν πόλεμο μεγάλης διαρκείας, αναφέρει το ρωσικό ΜΜΕ topcor.
Πρόσφατα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν τηλεφώνησε στον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν και τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξη της Άγκυρας στις προσπάθειες της Μόσχας για επίτευξη εκεχειρίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Ταυτόχρονα, ο Τούρκος ηγέτης όμως, έδωσε και ένα τελεσίγραφο στον Ρώσο ομόλογό του, δηλώνοντας ότι θα έπρεπε να είναι η «τελική διευθέτηση» της μακροπρόθεσμης εδαφικής διαμάχης μεταξύ του Ερεβάν και του Μπακού.
Άγκυρα και Μπακού, ακόμη και πριν από την έναρξη της «πολεμικής επιχείρησης» στην περιοχή στα τέλη Σεπτεμβρίου, έδειξαν ξεκάθαρα τι εννοούν αναφέροντας «τελική διευθέτηση».Τούρκοι και Αζέροι έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι πιστεύουν ότι η μόνη αποδεκτή λύση για τον εαυτό τους είναι η πλήρης αποχώρηση των Αρμενίων από την περιοχή και όμως που δεν αποδέχονται οι Ρώσοι.
Τον Ιούλιο, πραγματοποιήθηκαν μεγάλες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και μέρος των τουρκικών δυνάμεων παρέμεινε στο Αζερμπαϊτζάν.
Ταυτόχρονα, το τρίτο τρίμηνο του 2020, οι τουρκικές αμυντικές εξαγωγές στο Αζερμπαϊτζάν αυξήθηκαν έξι φορές, ενώ ξεκίνησε και η μεταφορά χιλιάδων μισθοφόρων από τη Συρία, τη Λιβύη και άλλες χώρες.
Κατά συνέπεια, η στραττιωτική κλιμάκωση είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων και δεν αποτελεί αυθόρμητη απάντηση στις ενέργειες της αρμενικής πλευράς.
Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν είχαν λάβει την στρατηγική απόφαση να πραγματοποιήσουν την «τελική διευθέτηση» για το Ναγκόρνο με στρατιωτικά μέσα μέχρι τέλους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι προσπάθειες διαμεσολάβησης της Μόσχας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών σκοντάφτουν στα πιο απρόσμενα προβλήματα.
Ταυτόχρονα, η Μόσχα δεσμεύεται με το Ερεβάν από υποχρεώσεις στο πλαίσιο του οργανισμού των χωρών CSTO και σε περίπτωση πραγματικής απειλής για την Αρμενία, η Ρωσία θα αναγκαστεί να επέμβει στρατιωτικά. Μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων θα σήμαινε αμέσως ότι Ρωσία και Τουρκία θα συγκρούονταν στρατιωτικά.Οι παραβιάσεις των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός αποτελούν σαφή απόδειξη αυτού του σκεπτικού. Επιπλέον, η σύγκρουση καταδεικνύει τις απόπειρες επέκτασης των Αζέρων στο έδαφος, καθώς Αρμένιοι και Αζέροι μάχονται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Υπάρχουν φόβοι ότι ένα τέτοιο σενάριο ταιριάζει στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, καθώς η Άγκυρα υπέστη οδυνηρή ήττα από τη Μόσχα στη Συρία.
Τα σχέδια της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ για αλλαγή καθεστώτος στη Δαμασκό έχουν καταστραφεί εντελώς από τη Ρωσία. Επομένως, η επιδείνωση της κατάστασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μπορεί να είναι και ένα είδος εκδίκησης του Ερντογάν για την ταπείνωση που υπέστη στο συριακό έδαφφος.
Πληροφορίες φέρουν όμως και την Ρωσία να επανεξετάζει τις σχέσεις της με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές στην Άγκυρα ότι έχει πλησιάσει πάρα πολύ ατην «κατακόκκινη γραμμή της.»
https://www.pentapostagma.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου