Όταν το σάντουιτς συνάντησε το παγωτό
Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και η διάθεσή μας για παγωτό είναι ανεβασμένη. Στο νέο μας άρθρο θέλαμε να συνδυάσουμε δύο από τις αγαπημένες μας λιχουδιές, μια γλυκιά και μια αλμυρή, το παγωτό και το σάντουιτς. Στο πρώτο μας παγωμένο άρθρο, λοιπόν, θα μελετήσουμε την ιστορία του σάντουιτς, θα δούμε διάσημα σάντουιτς από όλο τον κόσμο, θα μάθουμε την ιστορία του παγωτού σάντουιτς και θα φτιάξουμε το δικό μας υγιεινό, γλυκό «σάντουιτς» με παγωτό βανίλια με καρύδι και μπισκότα ολικής άλεσης.
To σάντουιτς είναι ένα τόσο απλό και σύνηθες φαγητό που δεν θα υπάρχει άνθρωπος στον σύγχρονο κόσμο που να μην το έχει δοκιμάσει σε κάποια του μορφή. Δύο φέτες ψωμί και στο ενδιάμεσο ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Μέσα στην απλότητά του, μπορεί να γίνει και αρκετά πολύπλοκο, ανάλογα με τί θα το γεμίσουμε.
Στο περιοδικό History διαβάσαμε πως το σάντουιτς όπως το ξέρουμε εφευρέθηκε από τον Βρετανό John Montagu, 4ο κόμη του Sandwich το 1762. Ο μύθος, με τον οποίο οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν, λέει πως ο κόμης είχε εθισμό με τον τζόγο και περνούσε πολλές ώρες της ημέρας του στο χαρτοπαιχτικό τραπέζι. Μια φορά ζήτησε να του φέρουν κάτι που θα μπορούσε να φάει χωρίς να σηκωθεί από το τραπέζι, και έτσι γεννήθηκε το σάντουιτς! Η νέα ανακάλυψη συνδέθηκε με το όνομα του κόμη, ο οποίος το απολάμβανε συχνά, και έγινε ιδιαίτερα αγαπητή στο Λονδίνο.
Την ιδέα για το γρήγορο φαγητό που έμεινε γνωστό ως σάντουιτς, βέβαια, δεν την σκέφτηκε ο κόμης από το μηδέν. Σύμφωνα με το περιοδικό History ο κόμης είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα και την Τουρκία, χώρες γνωστές για τους μεζέδες τους. Από τις ποικιλίες τυριών και αλλαντικών ο κόμης εμπνεύστηκε τη λιχουδιά αυτή.
Λίγους μήνες μονάχα μετά την εφεύρεση του σάντουιτς το 1762, εμφανίζεται καταγεγραμμένο από τον Edward Gibbon στο ημερολόγιό του, στο οποίο έγραψε πως είδε είκοσι-τριάντα ευγενείς να το τρώνε σε ένα εστιατόριο. Μέχρι τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας το σάντουιτς είχε καθιερωθεί στη Μεγάλη Βρετανία. Στις ΗΠΑ το σάντουιτς εμφανίζεται λίγο αργότερα, σε βιβλίο μαγειρικής το 1815. Ο λόγος για την χρονική απόκλιση αυτή είναι πως οι Αμερικάνοι απέφευγαν να δανείζονται στοιχεία από τους πρώην αποίκους τους.
Από τότε το σάντουιτς έγινε ένα αγαπημένο γρήγορο και πρόχειρο φαγητό στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά και αλλού. Υπάρχουν, μάλιστα, μέρη σε όλο τον κόσμο τα οποία έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα σάντουιτς. Ας δούμε μερικά από αυτά…
Γαλλία: Croque Monsieur
Ένα ζεστό σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, το οποίο μάθαμε πως εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα μενού των γαλλικών cafés το 1910. Αν του προσθέσουμε και ένα τηγανιτό αυγό, τότε γίνεται ένα Croque Madame!
ΗΠΑ: Monte Christo
Το σάντουιτς Monte Christo είναι μια παραλλαγή του γαλλικού Croque Monsieur. Την περίοδο 1930-1960 μάθαμε πως ονομαζόταν και «γαλλικό σάντουιτς». Φτιάχνεται με φέτες ψωμιού βουτηγμένες σε αυγό και τηγανισμένες και ενδιάμεσα ζαμπόν και τυρί.
ΗΠΑ: Cuban Sandwich
Το κουβανέζικο σάντουιτς είναι κι παραλλαγή του απλού σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, το οποίο μάθαμε πως σερβιριζόταν σε καφετέριες της Φλόριντα, στις οποίες συνήθιζαν να τρώνε Κουβανοί εργάτες. Στη συνέχεια έγινε αγαπητό και στο Miami, στο οποίο θα το έφεραν Κουβανοί μετανάστες. Το κλασικό κουβανέζικο σάντουιτς φτιάχνεται με κουβανέζικο ψωμί, ζαμπόν, ψητό χοιρινό, τυρί, πίκλες και μουστάρδα.
Ιταλία: Tramezzino
Τριγωνικό ιταλικό σάντουιτς, συνήθως φτιάχνεται με δύο φέτες ψωμί (μόνο με ψίχα) και γεμίζεται με τόνο και ελιές ή προσούτο και μοτσαρέλα ή και με άλλους γευστικούς συνδυασμούς.
Ιαπωνία: Yakisoba pan
Ιαπωνικό σάντουιτς που φτιάχνεται με ψωμάκι για hotdog και ό,τι έχει μείνει από το Yakisoba, το οποίο είναι ένα ιαπωνικό πιάτο με νουντλς. Διαβάσαμε πως το yakisoba φτιάχνεται με νουντλς από αλεύρι σίτου και ένα καρίκευμα που μοιάζει με τη Worcestershire sauce. Το πιάτο εμφανίστηκε στην Ιαπωνία στις αρχές του 20ου αι.
Ωραία και λαχταριστά όλα αυτά, αλλά αυτό που θέλουμε ακόμα να μάθουμε είναι το πώς δημιουργήθηκε ένα γλυκό σάντουιτς που μας αρέσει πολύ, το παγωτό σάντουιτς. Έτσι, ψάξαμε και βρήκαμε πως το παγωτό σάντουιτς εφευρέθηκε περί το 1899, από έναν παγωτατζή στη Νέα Υόρκη. Το πρώτο παγωτό σάντουιτς ήταν παγωτό βανίλια ανάμεσα σε δύο λεπτές γκοφρέτες. Οι μεγάλες ουρές παιδιών έκαναν αδύνατο το να δίνει ρέστα, κι έτσι το χρέωνε μια δεκάρα.
Αλλού διαβάσαμε πως το παγωτό σάντουιτς στη μορφή που το ξέρουμε παράχθηκε μαζικά για πρώτη φορά το 1945. Ο εφευρέτης του ήταν ο Jerry Newberg, ο οποίος πωλούσε παγωτό ανάμεσα σε μαλακά μπισκότα σοκολάτας στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. Το παγωτό σάντουιτς είναι επομένως μια αμερικάνικη ανακάλυψη!
Ξέρατε πως στις 2 Αυγούστου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Παγωτού Σάντουιτς; Εμείς αποφασίσαμε να το γιορτάσουμε λίγο νωρίτερα, φτιάχνοντας το δικό μας υγιεινό παγωτό σάντουιτς με παγωτό βανίλια με καρύδι και μπισκότα ολικής άλεσης!
H συνταγή μας
Υγιεινό παγωτό σάντουιτς
Υλικά για το παγωτό σάντουιτς
Κρέμα γάλακτος light | 400 ml |
Κρέμα γάλακτος πλήρης | 200 ml |
Τυρί κρέμα light | 500 γρ. |
Ζάχαρη άχνη | 120 γρ. |
Εκχύλισμα βανίλιας ή καραμέλας | 1 κ.γ. |
Τριμμένο καρύδι | 1 κούπα |
Μπισκότα τύπου πτι-μπερ ολικής άλεσης | 2 συσκευασίες |
Πώς φτιάχνουμε το παγωτό σάντουιτς
Σε ένα μπωλ χτυπάμε με το μίξερ την πλήρη κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη μέχρι να αποκτήσει την υφή γιαουρτιού. Σε ένα άλλο μπωλ ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη την κρέμα γάλακτος light με το τυρί κρέμα. Ενώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας (εμείς βάλαμε εκχύλισμα καραμέλας) και βάζουμε το μπωλ στην κατάψυξη. Θέλουμε να γίνει σχετικά πηχτό ώστε να το απλώσουμε πάνω από τα μπισκότα. Γι’ αυτό θα το αφήσουμε αρκετές ώρες στην κατάψυξη, ανακατεύοντας κάθε μισή ώρα με τον αυγοδάρτη, ώστε να παγώσει ομοιόμορφα. Αφού το αφήσουμε μια ώρα στην κατάψυξη, τότε θα προσθέσουμε το τριμμένο καρύδι. Αυτό το κάνουμε για να πάει παντού ομοιόμορφα.
Αφού δούμε ότι το παγωτό μας έχει αποκτήσει σχετικά παχύρρευστη υφή (θα χρειαστεί δύο-τρεις ώρες τουλάχιστον, ανάλογα και με την κατάψυξη) ανακατεύουμε το μείγμα καλά με τον αυγοδάρτη. Στρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψάκι ή φόρμα με τα μπισκότα μας και ρίχνουμε προσεχτικά από πάνω το μείγμα του παγωτού. Το βάζουμε στην κατάψυξη για μια ώρα να σταθεροποιηθεί και έπειτα στρώνουμε την επιφάνεια με τα υπόλοιπα μπισκότα. Βάζουμε τη φόρμα στην κατάψυξη για πολλές ώρες -εμείς το βάλαμε για όλη τη νύχτα.
Την επόμενη μέρα κόβουμε με ένα καλό μαχαίρι τα παγωτά σάντουιτς μας γύρω από κάθε μπισκότο.
Καλή παγωμένη απόλαυση σε όλους!
https://eatdessertfirstgreece.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου