Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Κορεσμένα λιπαρά: 10 τυριά που πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο

 Κορεσμένα λιπαρά: 

10 τυριά που πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο 

Κορεσμένα λιπαρά: 10 τυριά που πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο (εικόνες)

Τα τυριά δεν έχουν μόνο υπέροχη γεύση, αλλά αποτελούν και εξαιρετική πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών.

Πολλά από αυτά ωστόσο, είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι ανθυγιεινά και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών από τη διατροφή δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων.

Για παράδειγμα, στο πλαίσιο μιας διατροφής 2.000 θερμίδων, το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε μόλις 200 θερμίδες. Δεδομένου ότι 1 γραμμάριο λιπαρά έχει 9 θερμίδες, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για τα κορεσμένα λιπαρά είναι περίπου τα 22 γραμμάρια τη μέρα.

Σε γενικές γραμμές, υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θεωρείται ότι έχει ένα τυρί στου οποίου την ετικέτα αναγράφεται ότι έχει πάνω από 17,5 γρ. λιπαρά ανά μερίδα 100 γρ. Από την άλλη, χαμηλή θεωρείται η περιεκτικότητα σε λιπαρά που δεν ξεπερνά τα 3 γρ. ανά μερίδα 100 γρ.

Δείτε  πόσα γραμμάρια λιπαρών δίνουν μερικά από τα δημοφιλέστερα είδη τυριών ανά μερίδα 100 γραμμαρίων:

Μασκαρπόνε: 29 γραμμάρια

Τσένταρ:        22 γραμμάρια
Παρμεζάνα:   19 γραμμάρια
Μπρι:             18 γραμμάρια
Ένταμ:           16 γραμμάρια

Μοτσαρέλα:    14 γραμμάρια

Καμαμπέρ:     14 γραμμάρια

Φέτα:              14 γραμμάρια

Πικότα:            5 γραμμάρια

Κότατζ:             2 γραμμάρια

https://www.onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βικτωρία η ωχρά (ευθυμογράφημα του Νίκου Τσιφόρου)

  Βικτωρία η ωχρά (ευθυμογράφημα του Νίκου Τσιφόρου) Από το ιστολόγιο του Ν, Σαραντάκου  " Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία " ...