Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Μετατρέποντας τον αέρα της έρημου σε νερό

 Μετατρέποντας τον αέρα της έρημου σε νερό

Ένα εργοστάσιο στο Ντουμπάι θα εμφιαλώνει νερό το οποίο θα συλλέγεται από τον αέρα. Αν και αυτό ακούγεται σαν μαγεία στην πραγματικότητα είναι προηγμένη τεχνολογία που δημιουργήθηκε από τον Cody Friesen, καθηγητή στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Ο Cody Friesen ίδρυσε την εταιρεία Zero Mass Water στην Αριζόνα το 2015, με σκοπό να κάνει το καθαρό νερό απεριόριστο πόρο παγκοσμίως. Η τεχνολογία ονομάζεται SOURCE Hydropanel και χρησιμοποιεί τη δύναμη του ήλιου για να μετατρέψει την υγρασία της ατμόσφαιρας σε νερό. Αυτόνομο, χωρίς σύνδεση με ηλεκτρικό δίκτυο, χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια για να σχηματίσει συμπύκνωση στα υδροπάνελ, η οποία συλλέγει το νερό σε μια δεξαμενή. Αφού το νερό φιλτραριστεί (για σκόνη και άλλες ακαθαρσίες) , στη συνέχεια μεταλλοποιείται με ασβέστιο και μαγνήσιο, επιτυγχάνοντας πόσιμο νερό υψηλής ποιότητας.




Στο χωριό Lehbab, 20 χιλιόμετρα από το Ντουμπάι κατασκευάστηκε ένα εργοστάσιο για να εμφιαλώνει πόσιμο νερό που παράγεται από τον ζεστό αέρα της ερήμου. Χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια, ανακυκλώσιμα γυάλινα μπουκάλια και καπάκια μπαμπού, δημιουργούν μια εφικτή λύση στην λειψυδρία . 

Η λειψυδρία είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα. Περίπου ένας στους εννέα ανθρώπους στον κόσμο δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Η έλλειψη ασφαλούς πόσιμου νερού βλάπτει την υγεία αλλά και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Είναι το είδος της καινοτομίας που αναπτύσσεται σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο που υποφέρουν από σοβαρές ελλείψεις νερού, καθώς οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος αρχίζουν να γίνονται αισθητές πιο δραματικά. Χρησιμοποιείται ήδη στην Αμερική , στο Πουέρτο Ρίκο, στο Ισραήλ, την Ιορδανία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής για την παραγωγή πόσιμου νερού. Το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλλιέργεια υδροπονία και ήδη χρησιμοποιείται σε μικρή κλίμακα στα ΗΑΕ. Παρόλο που είναι σε μικρή κλίμακα ακόμη, οτιδήποτε μειώνει την εισαγωγή τροφίμων και νερού από το εξωτερικό θα βοηθήσει τα ΗΑΕ να συνεχίσουν τη μετάβαση από μια οικονομία ορυκτών καυσίμων σε μια διαφοροποιημένη και πιο φιλική προς τη γη βιώσιμη οικονομία.


Τα Hydropanel SOURCE λειτουργούν ακόμη και σε συνθήκες ερήμου και σχεδόν κάθε μέρα του χρόνου. Μπορεί να προσφέρουν αυτάρκεια σε νερό σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό αλλά ακόμη και σε πόλεις και σπίτια μπορεί να προσφέρει αυτονομία και ανεξαρτησία από δημόσια και ιδιωτικά δίκτυα νερού. Δεν δημιουργούν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ή πλαστική ρύπανση. Δεν απαιτείται υποδομή για την εγκατάσταση τους και μπορούν να μεταφερθούν σε αγροτικές περιοχές και απομακρυσμένα χωριά. Έτσι το πόσιμο νερό μπορεί να παράγεται επί τόπου, αφαιρώντας το κόστος μεταφοράς και το κόστος της παροχής, προωθώντας παράλληλα τη μακροπρόθεσμη υγεία και ευεξία.


* Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αναδημοσιεύσετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με ενεργό URL του άρθρου.

https://www.apenantioxthi.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βόλος: Υπάλληλοι πήραν στο κυνήγι κλέφτες

Βόλος: Υπάλληλοι πήραν στο κυνήγι κλέφτες Η στιγμή που υπάλληλοι καταφέρνουν να πάρουν πίσω τα παπούτσια που αφαιρέθηκαν από εμπορικό κατάστ...