Τι συμβαίνει εάν τρώτε σταφύλια κάθε μέρα
Η όραση και η μνήμη θα γίνουν πιο δυνατές και η διάθεση θα είναι υψηλότερη Αλλά τα υγιή σταφύλια έχουν επίσης μια σκοτεινή πλευρά.
Το ένα τέταρτο της ημερήσιας αξίας της βιταμίνης C, σχεδόν το ένα τρίτο της ημερήσιας αξίας της βιταμίνης Κ, και επίσης μια αξιοπρεπή δόση βιταμινών Β, φυτικών ινών, καλίου, χαλκού - αυτό παίρνετε με την κατανάλωση 15-20 σταφυλιών (περίπου 150 g ). Αλλά αυτό απέχει πολύ από όλα τα οφέλη που προσφέρουν τα ζουμερά μούρα στο σώμα.
Ποια είναι τα οφέλη των σταφυλιών
- Βοηθά στη διατήρηση της νεότητας
Τα σταφύλια περιέχουν μια τεράστια ποσότητα φλαβονοειδών
και άλλων αντιοξειδωτικών. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, υπάρχουν πάνω από 1.500 από αυτά!
Η κύρια δουλειά όλων αυτών των θρεπτικών ουσιών είναι η καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που βλάπτουν τα μόρια των οργάνων και των ιστών, προκαλώντας μεταλλάξεις και επιτάχυνση της γήρανσης. Δηλαδή, όταν τρώτε σταφύλια, βοηθάτε το σώμα να παραμείνει νέος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Για να έχετε τα μέγιστα αντιοξειδωτικά, φάτε σταφύλια με δέρματα και σπόρους. Και προτιμήστε τις ποικιλίες μαύρου και κόκκινου.
- Τα σταφύλια μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων Το
οξειδωτικό στρες προκαλεί συχνά την ανάπτυξη ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές διαταραχές ή οι εγκεφαλικές δυσλειτουργίες. Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τον αριθμό των ελεύθερων ριζών και βοηθούν στην επιδιόρθωση των κατεστραμμένων κυττάρων. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση σταφυλιών είναι μια καλή πρόληψη πολλών επικίνδυνων ασθενειών. - Προστατεύει από τον καρκίνο
Η αντιοξειδωτική ρεσβερατρόλη, που βρίσκεται στα σταφύλια, έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων στο σώμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την ογκολογία:
- άνω κάτω τελεία;
- προστάτης;
- στήθος;
- πνεύμονες
- δέρμα.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι για να έχετε ένα προφανές αντικαρκινικό αποτέλεσμα, αρκεί να τρώτε 150-450 γραμμάρια σταφυλιών την ημέρα.
- Μειώνει το επίπεδο της «κακής» χοληστερόλης
Αυτό το αποτέλεσμα διαπιστώθηκε κατά τη χρήση μούρων κόκκινων και μαύρων ποικιλιών. - Τα σταφύλια μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα
Ακούγεται λίγο παράδοξο, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι τα σταφύλια είναι ένα γλυκό προϊόν, κυριολεκτικά γεμάτο γλυκόζη. Αλλά η ποσότητα ζάχαρης στα μούρα δεν είναι ο κύριος δείκτης. Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) είναι πολύ πιο σημαντικός.
Δείχνει πόσο έντονα μια συγκεκριμένη τροφή αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έτσι, τα σταφύλια έχουν γλυκαιμικό δείκτη ακόμη χαμηλότερο από το βρασμένο ρύζι, τις πατάτες με σακάκι ή τα μπισκότα βρώμης.
Επιπλέον, λόγω των ενώσεων που περιέχει, τα σταφύλια μειώνουν ακόμη και την ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Για παράδειγμα, η ίδια αντιοξειδωτική ρεσβερατρόλη αυξάνει την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη, δηλαδή βοηθά τα κύτταρα να απορροφούν ενεργά τη ζάχαρη.
Ως εκ τούτου, τα σταφύλια είναι ένας καλός τρόπος προστασίας από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
- Ενισχύει την όραση
Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα σταφύλια μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών όπως:
- γλαυκώμα;
- καταρράκτης;
- προβλήματα όρασης που προκαλείται από διαβήτη.
Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση γλυκών μούρων μειώνει την υπεριώδη βλάβη στον αμφιβληστροειδή. Επομένως, τα σταφύλια θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται κατηγορηματικά στη διατροφή κατά τη διάρκεια περιόδων όπου ο ήλιος είναι ιδιαίτερα επιθετικός.
- Μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, την προσοχή και τη διάθεση.
Υπάρχουν λίγα επιστημονικά στοιχεία για αυτό το θέμα, αλλά αυτό που είναι διαθέσιμο φαίνεται πολλά υποσχόμενο.
Για παράδειγμα, σε μια μελέτη, 20 νέοι έλαβαν τεστ προσοχής και ενημέρωσαν τους επιστήμονες για τη διάθεσή τους. Στη συνέχεια, ένα ποτήρι (230 ml) χυμού κόκκινου σταφυλιού πίνεται και δοκιμάστηκε ξανά. Αποτέλεσμα: Ο χυμός αυτών των μούρων βελτίωσε σημαντικά τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Και ως μπόνους, ηρέμησε και βελτίωσε τη διάθεση.
Τα πειράματα σε αρουραίους φαίνονται επίσης περίεργα. Τα ζώα, ωστόσο, δεν τρέφονταν με μούρα, αλλά με την αντιοξειδωτική ρεσβερατρόλη «σταφυλιού». Τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι η κυκλοφορία του αίματος στους εγκεφάλους του αρουραίου βελτιώθηκε σημαντικά, και τα ίδια τα θηρία έγιναν πιο επιφυλακτικά και μαθήματα.
Πιστεύεται ότι η ρεσβερατρόλη στα σταφύλια μπορεί να προστατεύσει από αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στον εγκέφαλο: άνοια και, ιδιαίτερα, νόσο του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, οι μελέτες σε ανθρώπους δεν το υποστηρίζουν.
- Τα σταφύλια παρατείνουν τη ζωή
Το κύριο πράγμα εδώ είναι η ρεσβερατρόλη και πάλι. Μεταξύ άλλων, αυτό το αντιοξειδωτικό διεγείρει την παραγωγή πρωτεϊνών σιρτουίνης στο σώμα, τις οποίες οι επιστήμονες έχουν συσχετίσει με τη μακροζωία.
Πότε και σε ποιον είναι επιβλαβή τα σταφύλια
Γενικά, τα σταφύλια δεν είναι μόνο υγιή αλλά και ασφαλή. Για σχεδόν όλους - με σπάνιες εξαιρέσεις.
Οι γιατροί εξακολουθούν να συστήνουν να μην τρώνε μούρα ή να περιορίζουν τον αριθμό τους:
- Παιδιά κάτω των 5 ετών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το παιδί μπορεί να καταπιεί το μούρο και να ασφυξήσει.
- Έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα σταφύλια μπορούν να βλάψουν ένα παιδί. Αλλά οι επιστήμονες σε αυτήν την περίπτωση προτιμούν να το παίξουν με ασφάλεια.
- Άτομα που προετοιμάζονται για χειρουργική επέμβαση. Τα σταφύλια μπορούν να επιβραδύνουν την πήξη του αίματος και επομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας. Είναι καλύτερα να σταματήσετε αυτά τα μούρα μερικές εβδομάδες πριν από την επέμβαση.
Δημοσιεύτηκε στις 18.08.2020
https://for-healths.com/healthy-lifestyle/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου