Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

ΕΙΣΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ;

ΕΙΣΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ;

Είσαι πράγματι υπερβολική;

Σου κάνουν παράπονα φίλοι και συγγενείς ότι κάποιες φορές έχεις υπερβολικές αντιδράσεις; Μήπως παραπονιέται και ο σύντροφός σου γι’ αυτές τις αντιδράσεις σου ή μόνο εκείνος νιώθει ότι αντιδράς ακραία; Υπάρχουν φορές που νιώθεις ότι δεν σε καταλαβαίνει; Πως αντιδρά όταν βλέπει ότι θίγεσαι; Μήπως το παίρνει πίσω, λέγοντάς σου πως έκανε πλάκα και πως και πάλι εσύ τα παίρνεις όλα στα σοβαρά; Η χειριστική του συμπεριφορά ή αλλιώς gaslighting!

Πρόκειται για μία χειριστική συμπεριφορά που χρησιμοποιεί κάποιος συχνά απέναντί σου. Μπορεί να είναι ο σύντροφός σου, ένας φίλος σου, το αφεντικό σου, ένας άνδρας που νιώθεις ότι με την συμπεριφορά του αυτή, λίγο θέλει να σε τρελάνει! Μιλάμε για το gaslighting, έναν όρο που αναφέρεται ακριβώς στον παραπάνω τρόπο. Ένας όρος που στη χώρα μας δεν έχει βρει την ακριβή του μετάφραση, εφόσον μπορούμε να τον μεταφράσουμε ελεύθερα ως ψυχολογική χειραγώγηση ή κακοποίηση, σαν να σου κάνει ο άλλος ψυχολογικό πόλεμο ή πλύση εγκεφάλου με το να προσπαθεί να σε βγάλει τρελή. Πιο απλά, ένας όρος που αμφισβητεί την ορθότητα της σκέψης και της λογικής σου.

Πως λειτουργεί; Ένα κλασσικό παράδειγμα της χειριστικής συμπεριφοράς, είναι η δική σου αίσθηση που θα σε βοηθήσει να την αντιληφθείς. Από τη μία το χειριστικό άτομο σε προσβάλλει και από την άλλη να βγαίνει και από πάνω εφόσον νιώθει πως τον παρεξήγησες και πως απλά υπερβάλλεις ή ότι δεν έχεις την αίσθηση του χιούμορ ή πως το φαντάστηκες όλο αυτό… Ναι, καλά κατάλαβες, η τοξικότητα διαχέεται στην ατμόσφαιρα μέσα από την τακτική του!

Και πώς θα το καταλάβεις; Αν πιάσεις τον εαυτό σου να απολογείται ή να αναρωτιέται πότε το είπες αυτό ή πότε έγινε αυτό ή γενικότερα να διαπιστώνεις ότι υπάρχει διαστρέβλωση των γεγονότων από εκείνον, τότε μάλλον μιλάμε για το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Τι να κάνω; Η απάντηση δεν είναι και τόσο εύκολη, εφόσον αν είσαι και λίγο πιο ευαίσθητη ή με όχι και τόσο καλή αυτοεκτίμηση, μπορεί πράγματι να αρχίσεις να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου και την κρίση σου. Αν νιώθεις ότι η συμπεριφορά αυτή σε θίγει μεν, δεν μπορείς να την αντιμετωπίσεις δε, ίσως τότε καλό είναι να δεις έναν ειδικό, που θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς την κατάσταση και να φύγεις – αν τελικά χρειάζεται – από αυτή την κακοποιητική σχέση. Άλλωστε, μην περιμένεις να συμφωνήσει μαζί σου στο πώς αισθάνεσαι!

ΜΑΡΙΝΑ ΜΟΣΧΑ
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας
http://www.marinamoscha.wordpress.com

https://gynaikaeimai.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δήμoς Νοτίου Πηλίου: Αναγκαία η διατήρηση δρομολογίων του “Μουτζούρη”

Δήμoς Νοτίου Πηλίου: Αναγκαία η διατήρηση δρομολογίων του “Μουτζούρη” Τη διατήρηση των δρομολογίων του Τρένου Πηλίου ζητά ο αντιδήμαρχος Του...