Πακέτο 1,8 τρισ. ευρώ: Αποφάσεις πριν από το τέλος του καλοκαιριού προσδοκά η Αθήνα
Στη λήψη γρήγορων αποφάσεων πριν το τέλος του καλοκαιριού, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες που απαιτούνται και να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις συγκεκριμένων ποσών ακόμα και εντός του 2020 ευελπιστεί η Αθήνα γύρω από το χρηματοδοτικό πακέτο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο συνοδεύεται από ακόμα 1,1 τρισ. ευρώ για την επόμενη επταετία.
Για μια φιλόδοξη πρόταση, η οποία καλύπτει τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι πρόκειται για μια πρόταση γενναία, ένα σχέδιο το οποίο είναι ευέλικτο με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται στον τομέα της υγείας, των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων.
Καθοριστικός παράγοντας για το πώς θα κατανεμηθούν τα κονδύλια μεταξύ των κρατών-μελών είναι η επίπτωση της πανδημίας στην οικονομία τους. Η Ελλάδα με βάση πληροφορίες φαίνεται να ωφελείται ιδιαίτερα καθώς τομείς όπως ο τουρισμός βρίσκεται πρώτος στη λίστα των δραστηριοτήτων που θα πληγούν περισσότερο λόγω του κορωνοϊού. Ένας τομέας από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα μπορέσει να λάβει 22,56 δισ. ευρώ από επιχορηγήσεις και 9,43 δισ. ευρώ από δάνεια, συνολικό ποσό ύψους 32 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχα υψηλά είναι τα ποσά που θα μπορέσουν να λάβουν και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου οι οποίες επλήγησαν ιδιαίτερα από την πανδημία όπως:
ενώ πολύ μικρότερο είναι το ποσό για τη Γερμανία με 28,8 δισ. ευρώ αλλά και τη Γαλλία με 38,7 δισ. ευρώ που αφορούν μόνο επιχορηγήσεις.
Η Ελλάδα μπορεί να προσδοκά χρήματα από μέρος του συγκεκριμένου πακέτου από φέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη νέα πρωτοβουλία, REACT-EU ύψους 55 δισ. ευρώ, θα δίνεται η δυνατότητα παροχής συμπληρωματικής υποστήριξης για τη συνοχή στα κράτη-μέλη από το 2020. Βασικός στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να μην υπάρξει διακοπή στη χρηματοδότηση σε όλους τους τομείς που πλήττονται λόγω της πανδημίας, παρέχοντας στήριξη σε εργαζόμενους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συστήματα υγείας αλλά και την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό «πακέτο» έρχεται να προστεθεί στα ήδη 540 δισ. ευρώ που έχουν αποφασιστεί για τη στήριξη της υγείας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων μέσω του προγράμματος SURE, την ενίσχυση της ρευστότητας από την ΕΤΕπ και την πιστωτική γραμμή του ESM. Ωστόσο όπως επανέλαβε ο Χρήστος Σταϊκούρας εκταμιεύσεις ευρωπαϊκών κονδυλίων δεν αναμένονται νωρίτερα από τα μέσα Ιουλίου. «Προσδοκούμε από τα μέσα Ιουλίου να έρχονται οι πόροι από αυτές τις πρωτοβουλίες που ήδη έχουν αποφασιστεί» δήλωσε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha.
Για να υλοποιηθεί η πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής στις 19 Ιουνίου ή σε επόμενη Σύνοδο. Ένα εγχείρημα με αρκετές δυσκολίες καθώς χώρες όπως Ολλανδία και Αυστρία εκφράζουν επιφυλάξεις και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να προβλέπει δύσκολες διαπραγματεύσεις οι οποίες δεν θα ολοκληρωθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Ο στόχος πρέπει να είναι να βρούμε το φθινόπωρο αρκετό χρόνο προκειμένου να διαβουλευθούν τα θέματα τα εθνικά κοινοβούλια και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ώστε όλα να μπορούν να τεθούν σε ισχύ την 1/1/2021» δήλωσε χθες η γερμανίδα καγκελάριος. Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τους Ευρωπαίους από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου όπου παρουσίασε την πρόταση της Κομισιόν, να παραμερίσουν παλιές προκαταλήψεις και να στηρίξουν το σχέδιο.
Ραλλού Αλεξοπούλου
https://www.naftemporiki.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου