Διεθνή ΜΜΕ & think tank προεξοφλούν σύγκρουση στην Α. Μεσόγειο: ''Η Άγκυρα θέλει να μπλοκάρει τον EastMed''
Τι αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ.
Nέα δεδομένα επικαλείται ισραηλινό αμυντικό ινστιτούτο besacenter, για τις αληθινές προθέσεις της Τουρκίας στην Α.Μεσόγειο μετά και την μετακίνηση ενός ακόμη πολεμικού πλοίου στα ανοικτά της Λιβύης, αυξάνοντας τον αριθμό των τουρκικών πολεμικών πλοίων σε πέντε συν ενός ή δύο υποβρυχίων.
Το ισραηλινό ινστιτούτο σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ουσιαστικά επικεντρώνεται στο ζήτημα ότι η Τουρκία θέλει να κρατήσει στην "ζωή" πάση θυσία την κυβέρνηση Σαράι μαζί με την συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, αυξάνοντας παράλληλα την ένταση με Κύπρο και Ελλάδα.
Η εφημερίδα Jerusalem Post τονίζει ότι η Τουρκία αψηφώντας τις εμπορικές συμφωνίες των χωρών της περιοχής υποστηρίζει ότι τα μεσογειακά ενεργειακά κοιτάσματα ανήκουν σε όλους και απειλεί ευθέως την Κύπρο.Κύριος σκοπός της Άγκυρας είναι αφενός να έχει ενεργή την συμφωνία αυτή και αφετέρου να “εξουδετερώσει” την όποια προσπάθεια κατασκευής του αγωγού East Med “εν την γενέσει της'', για να μην υλοποιηθεί η τροφοδοσία με φυσικό αέριο της ΕΕ από τον αγωγό αυτόν.
Το αραβικό πρακτορείο ειδήσεων Al Monitor, επισημαίνει ότι η Τουρκία με την δύναμη των όπλων θέλει να επιτύχει την δική της ενεργειακή αυτάρκεια, για αυτό μετατρέπει το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου σε κορυφαία προτεραιότητα, ειδικά τώρα που η χώρα έχει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα με τα συναλλαγματικά της αποθέματα.
Εδώ και αρκετές ώρες, η τουρκική αρμάδα που πλέει ανοιχτά των λιβυκών ακτών ενισχύθηκε με μία ακόμη φρεγάτα με το όνομα Gokceada, ενώ ως γνωστό μια τέτοια δύναμη συνοδεύεται πάντα από ένα ή δύο υποβρύχια.
Τα τουρκικά πολεμικά πλοία που έχουν αναπτυχθεί ανοιχτά της Τρίπολης, ετοιμάζονται πιθανόν να συμμετάσχουν ενεργά στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας αυτής, μετά την νέα προώθηση των δυνάμεων Χαφτάρ στην Τρίπολη.
Επάνω στα τουρκικά πλοία υπάρχουν Τούρκοι κομάντος και πεζοναύτες, οι οποίοι σε περίπτωση που απαιτηθεί θα αποβιβαστούν στην Τρίπολη, για να σώσουν τον πρόεδρο Σαράι και μαζί την συμφωνία με την ΑΟΖ.
Παράλληλα η ισχυρή παρουσία τουρκικού στολίσκου στην περιοχή αυτή της Μεσογείου, αποτελεί δείγμα τουρκικής επιβολής ισχύος στην επικείμενη πιθανή προσπάθεια διεξαγωγής έρευνας στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Νότια της Κρήτης.
Έτσι το σχέδιο της Άγκυρας πιθανότατα να είναι διττό:Δεν θα είναι όμως η μόνη δύναμη της Άγκυρας αυτή στην Λιβύη, μιας και στην όποια μελλοντική προσπάθεια μετακίνησης του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στο Αιγαίο θα συνδράμει έτερος τουρκικός στολίσκος, όποια στιγμή το αποφασίσει ο Τούρκος πρόεδρος.
- α. Να στηρίξει το Σαράι αν απαιτηθεί, ενώ αποστέλλει συνεχώς αεροσκάφη με Σύρους αντάρτες στην Τρίπολη
- β. να εγκλωβιστούν οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις από δύο πλευρές σε περίπτωση αποστολής τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στην Α.Μεσόγειο.
Σε κάθε περίπτωση ο τουρκικός στολίσκος στην Λιβύη και η παρουσία τουρκικών μονάδων επιφανείας στα λιμάνια του Αιγαίου δεν αποτελούν καλό οιωνό για την χώρα μας, παρά την μεγάλη πανδημία που ταλανίζει την Τουρκία εδώ και εβδομάδες, διότι αποτελεί ένα πρώτο δείγμα των τουρκικών προθέσεων το επόμενο απροσδιόριστο διάστημα.
Επίσης η αναφορά του ισραηλινού ινστιτούτου σε παλαιότερο άρθρο του, για την τεράστια σημασία του Καστελόριζου, είναι εξαιρετικά σημαντική για την χώρα μας και αξίζει ιδιαίτερηςπροσοχής, ειδικά η υποσημείωση των Ισραηλινών αναλυτών ότι το νησί αυτό είναι στο επίκεντρο μιας πολυεθνικής ναυτικής διαμάχης.
“Κανείς δεν φαίνεται να έχει βρει έναν τρόπο να επιλύσει τη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ,ΗΠΑ, Ισραήλ και Αιγύπτου πάνω σε αυτό το νησί”, τονίζει συγκεκριμένα το άρθρο.
Το τι κάνει τόσο σημαντικό το νησί αυτό το γνωρίζουμε όλοι και έχει να κάνει με το ότι συνδέει την ελληνική με την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ στο θέμα αυτό υπάρχει διαφωνία και με την Αίγυπτο.
Από τον Ιανουάριο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αύξησε περαιτέρω τις εντάσεις ανακοινώνοντας ότι τουρκικά ερευνητικά πλοία θα χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή στα κυπριακά και ελληνικά ύδατα για την αναζήτηση υδρογονανθράκων, αλλά η πανδημία τον πρόλαβε.
Όταν “ανασάνει” λίγο η γειτονική χώρα από τον ιό, πιθανότατα θα έχουμε τουρκική “δράση” μεταξύ Δωδεκανήσων και Νότια της Κρήτης, όπου θα τους αναμένει όμως το πανέτοιμο ελληνικό πολεμικό ναυτικό/αεροπορία αλλά και οι ελληνικοί πύραυλοι από το νησί του Μίνωα.
https://www.pentapostagma.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου