Τσάι του βουνού με μέλι και ένα bazaar που δεν έγινε…
on
Τις μέρες αυτές ήταν προγραμματισμένο να γίνει το Πασχαλινό bazaar της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με την οποία συνεργαζόμαστε αφιλοκερδώς για την υποστήριξη και προβολή της. Πριν ξεκινήσουν όλα, είχαμε επικοινωνήσει με ελληνικές εταιρείες παραδοσιακών προϊόντων, με στόχο να μας παραχωρήσουν προϊόντα ώστε να τα προσφέρουμε στη Διακονία για το bazaar της. Το bazaar μπορεί να μην έγινε, ακόμα τουλάχιστον, αλλά η ανταπόκριση από τις εταιρείες ήταν πραγματικά συγκινητική, ακόμα και αργότερα, όταν ήδη είχαν ξεκινήσει τα μέτρα και οι απαγορεύσεις. Τα προϊόντα που δωρήθηκαν φυσικά θα διατεθούν στο επόμενο bazaar, που πιθανότατα θα γίνει μόλις βελτιωθεί η κατάσταση.
Τις περισσότερες εταιρείες που υποστήριξαν την προσπάθειά μας τις γνωρίσαμε στη Γιορτή Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας που είχε γίνει στο Σύνταγμα τον Φεβρουάριο. Έτσι, σκεφτήκαμε στο νέο γλυκό μας άρθρο να ασχοληθούμε με το ελληνικό μέλι, τη μεγάλη θρεπτική του αξία και τις διάφορες ποικιλίες του. Είχαμε και μπόλικο τσάι του βουνού επίσης στις δωρεές που λάβαμε, οπότε θα αφιερώσουμε ένα μέρος του άρθρου μας και σε αυτό. Τέλος, θα πούμε δυο λόγια για κάθε εταιρεία που στήριξε το έργο της Διακονίας, γιατί πραγματικά τα προϊόντα τους, αλλά και οι άνθρωποι για την ευαισθησία τους, το αξίζουν!
Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή… Η Εθελοντική Διακονία Ασθενών (www.diaconia.gr) είναι μία οργάνωση στην οποία συμμετέχουν εθελοντές για να προσφέρουν φροντίδα σε νοσηλευόμενους ασθενείς και εγκαταλελειμμένα παιδιά σε νοσοκομεία της Αθήνας. Οι δράσεις της είναι πολλές. Από τις βασικές είναι οι τρίωρες βάρδιες εθελοντών σε ενήλικες ασθενείς ή μόνα παιδιά με σκοπό τη φροντίδα, την κουβέντα, το παιχνίδι. Μια ομάδα εθελοντών προσφέρει επίσης δημιουργική απασχόληση σε όλα τα παιδιά του νοσοκομείου σε συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας.
Επίσης, μια άλλη πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Διακονίας είναι οι «επισκέψεις αγάπης», κατά τις οποίες μια ομάδα εθελοντών περνάει από τα δωμάτια των νοσοκομείων για να ευχηθεί στους ασθενείς καλή ανάρρωση, να ρωτήσει αν χρειάζονται κάτι και να τους ενημερώσει για την παρουσία του ιερέα στο χώρο του νοσοκομείο.
Αυτή την περίοδο οι βάρδιες φροντίδας ασθενών έχουν διακοπεί, αλλά το έργο της Διακονίας συνεχίζεται με εθελοντική υποστήριξη των διοικητικών αναγκών των νοσοκομείων, οι οποίες είναι δυστυχώς τεράστιες.
Από τα bazaar που διοργανώνει το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, η Διακονία συγκεντρώνει χρήματα τα οποία εγγυημένα φτάνουν στο 100% τους στους ασθενείς και τα εγκαταλελειμμένα παιδιά. Αυτό αναφέραμε στις εταιρείες στη Γιορτή Μελιού και εκείνες με τεράστια προθυμία μας έδωσαν επιτόπου ένα σωρό προϊόντα! Αλλά και άλλες εταιρείες μας έστειλαν προϊόντα ταχυδρομικώς. Ευχαριστούμε θερμά και συγχαίρουμε τις ελληνικές εταιρείες για την προσφορά τους και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν!
Μιας και αναφερόμαστε στη Γιορτή Μελιού, ας μάθουμε μερικά πράγματα για το μέλι, το οποίο είναι από τα βασικά και πολύ ποιοτικά προϊόντα που παράγει η χώρα μας. Σύμφωνα με επιστήμονες και βοτανολόγους, η χώρα μας έχει την πλουσιότερη χλωρίδα -βότανα, φυτά, αγριολούλουδα, δέντρα- στη Μεσόγειο. Σε αυτή τη μεγάλη βιοποικιλότητα, σε συνδυασμό με τον λαμπερό, καλοκαιρινό μας ήλιο, οφείλεται η ποικιλία και η ποιότητα των ελληνικών μελιών.
Το ελληνικό μέλι χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, το μέλι ανθέων (ανθόμελο) -όπως το μέλι θυμαριού, ερείκης, πορτοκαλιάς, βαμβακιού και ηλίανθου- και το μέλι από μελιτώματα (δασόμελο) -το μέλι πεύκου, ελάτης, βελανιδιάς. Το μέλι από μελιτώματα διαβάσαμε πως παράγεται με τη βοήθεια κάποιων εντόμων που παρασιτούν στα δέντρα, ρουφάνε τους χυμούς τους και αποβάλλουν σάκχαρα, τα οποία έπειτα παίρνουν οι μέλισσες. Το μέλι καστανιάς είναι ένας συνδυασμός μελιτώματος και ανθέων. Αλλά πιο σπάνια είδη μελιού είναι το μέλι ακακίας, φλαμουριάς, δεντρολίβανου, φασκομηλιάς, ευκαλύπτου, το χαρουπόμελο και άλλα.
Τι σημαίνει όμως το όνομα του κάθε είδους μελιού; Για να το μάθουμε αυτό πρέπει να μελετήσουμε το πώς παράγεται το μέλι. H διαδικασία έχει ως εξής… Όλα τα οφείλουμε στις μέλισσες. Οι μέλισσες τρέφονται με δύο είδη τροφής, μέλι που φτιάχνουν από το νέκταρ που συλλέγουν από την καρδιά του λουλουδιού και γύρη που βρίσκουν στους ανθήρες των λουλουδιών. Οι περισσότερες μέλισσες συλλέγουν είτε νέκταρ είτε γύρη.
Όταν μια μέλισσα επιστρέφει στο μελίσσι, δίνει το νέκταρ σε μια άλλη μέλισσα, και αυτή σε μια άλλη και ούτω καθεξής μέχρι να μειωθεί η υγρασία του και να γίνει πολύ πιο πηχτό, να μετατραπεί δηλαδή σε μέλι! Έπειτα αποθηκεύουν το μέλι στις κυψέλες και το κλείνουν με κερί, σε αναμονή των νεογέννητων μελισσών. Το μέλι θα το ανακατέψουν με γύρη για να φτιάξουν ένα είδος «ψωμιού» για τα μωράκια τους, πλούσιου σε πρωτεΐνες.
Το αποθηκευμένο μέλι συλλέγεται από τους μελισσοκόμους με προσοχή και υπευθυνότητα ώστε να μπορέσουν οι μέλισσες να το αντισταθμίσουν για τις δικές τους ανάγκες. Από το είδος του λουλουδιού που τρέφονται οι μέλισσες προκύπτει επομένως και ο τύπος του μελιού που παράγεται. Ονομάζουμε το μέλι με βάση το κύριο φυτό από το οποίο οι μέλισσες πήραν το νέκταρ, επειδή φέρει τα αρώματα και τα γευστικά χαρακτηριστικά του φυτού. Ανάλογα με την εποχή, κατά την οποία ανθοφορούν διαφορετικά φυτά, όπως και ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκονται τα μελίσσια, βγαίνει και διαφορετικό είδος μελιού, όπως μας είπε ο κ. Μπεκιάρης της «Μελισσοροής». Σε αυτό στηρίζεται η πρακτική της νομαδικής μελισσοκομίας, στην οποία τα μελίσσια μεταφέρονται διαρκώς, ανάλογα με την ανθοφορία.
Όσο για τα θρεπτικά συστατικά του μελιού, είναι πραγματικά ένας θησαυρός. Έχοντας τέτοια ποιότητα και ποικιλία στη χώρα μας είναι κρίμα να καταναλώνουμε τόση πολύ ζάχαρη που μόνο να μας βλάψει μπορεί. Οι θερμίδες του μελιού οφείλονται στους υδατάνθρακες και δεν περιέχει καθόλου λιπαρά. Διαβάσαμε πως το μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας κατάλληλη για αθλητές, παιδιά, εγκύους και αρρώστους, περιέχει ιχνοστοιχεία πολύ σημαντικά για τον μεταβολισμό και τη διατροφή μας, βιταμίνες, σίδηρο, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει τα προβλήματα έλκους στο στομάχι και γενικά βοηθάει στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Επιπλέον, είδαμε πως το μέλι έχει αντικαρκινικές, αντιμεταστατικές, αντιφλεγμονώδεις και ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες.
Η ελληνική γη είναι πλούσια σε διατροφικούς το θησαυρούς που ίσως να μην τους εκτιμούμε όσο θα έπρεπε, όπως τα διάφορα βότανα και αρωματικά που φύονται σε όλες τις γωνιές της. Το τσάι του βουνού είναι ένα από τα παραμελημένα μας τοπικά προϊόντα, παρά τα ωφέλιμα συστατικά που περιέχει. Διαβάσαμε πως όλο και περισσότερες εργαστηριακές μελέτες δείχνουν πως το ελληνικό τσάι του βουνού περιέχει πληθώρα ωφέλιμων συστατικών, έχει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αναλγητική δράση, αλλά και αγχολυτικές ιδιότητες, τις οποίες χρειαζόμαστε λίγο έως πολύ τώρα τελευταία… Είχαν δίκιο οι παλιοί, λοιπόν, που έβραζαν τσάι του βουνού όταν είχαν κρυολόγημα ή δυσπεψία!
Ας φτιάξουμε λοιπόν ένα τσάι του βουνού με μέλι και ας σκεφτούμε πώς μπορούμε να τα εντάξουμε περισσότερο στην καθημερινή διατροφή και τις γλυκές, αλλά και αλμυρές, συνταγές μας. Τώρα που θα ζεστάνει ο καιρός, θα μπορούμε να το απολαμβάνουμε και παγωμένο, είναι τέλειο!
Επιστρέφοντας τώρα πάλι στην αρχή, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλες τις εταιρείες που μας δώρησαν τα προϊόντα τους για να τα προσφέρουμε στη Διακονία για το Πασχαλινό της bazaar και να ευχηθούμε σε όλους υγεία και καλή δύναμη, και σύντομα να επανέλθει η ζωή όλων μας στους κανονικούς της ρυθμούς! Μπράβο για άλλη μια φορά στις ελληνικές εταιρείες για την ευαισθησία, την προσφορά και την αλληλεγγύη τους σε όσους έχουν ανάγκη! Ρίξτε τους μια ματιά γιατί πραγματικά τα προϊόντα τους, αλλά πρώτα απ’ όλα οι άνθρωποι γι’ αυτή τους την πράξη, το αξίζουν!
Κρητικό 100% φυσικό «Μέλι Σαμαριά» από θυμάρι και βότανα του βουνού του Ιωάννη Ρ. Τζατζιμάκη (6973741423, samariahoney@gmail.com) από την Αγία Ρούμελη Σφακίων, στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς. Αρχή του μελισσοκόμου είναι η μη παρέμβαση κατά τη συλλογή του μελιού, με αποτέλεσμα ένα μέλι υψηλής ποιότητας χωρίς καμία νοθεία.
Το μέλι «Μελισσοροή» (6944771616, gmpekiaris@gmail.com) παράγεται από τον Γιώργο Μπεκιάρη και τη σύζυγό του Ελένη Ζερβού, γόνους αγροτικών οικογενειών, πάντα με φυσικό τρόπο και σεβασμό στη μέλισσα και τον άνθρωπο, στοχεύοντας στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Τα μελίσσια μεταφέρονται ανάλογα με την ανθοφορία της κάθε εποχής, ώστε να εξασφαλίσουν τις καλύτερες συνθήκες για τις μέλισσες και την καλύτερη ποιότητα για το μέλι.
Βιολογικά, βραβευμένα αρωματικά φυτά και έλαια Aroma Farms, από την Αρχαία Ολυμπία και την Κρήτη, με πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ. Η εταιρεία συνδυάζει τη μακροχρόνια οικογενειακή εμπειρία με συνεργασίες με αξιόλογους ερευνητές, καθηγητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και άλλους φορείς για τη συνεχή εξέλιξή της, πάντα προσηλωμένη στον βιολογικό τρόπο καλλιέργειας.
Κρητικό μέλι «Κοπέλια», ένα ιστορικό μέλι με παράδοση από το 1840, παράγεται πλέον από την έκτη γενιά μελισσοκόμων, τα αδέρφια Παπαδάκη από το Θέρισσο Χανίων, σε υψόμετρο από 1.800 έως 2.500 μέτρα στα Λευκά Όρη. Το μέλι περιέχει δύο είδη θυμαριού, το λευκό (που υπάρχει σε ελάχιστα μέρη στον κόσμο) και το κόκκινο, μαζί με όλα τα θεραπευτικά βότανα των Λευκών Ορέων.
Χειροποίητα παστέλια “Piece of Greece“, με υψηλή περιεκτικότητα σε σουσάμι ειδικού μεγέθους, λεπτά και τραγανά, ψημένα σε περισσότερο χρόνο για λιγότερο βάρος και περισσότερη γεύση. Φτιάχνονται με βάση το σουσάμι και το μέλι, συστατικά με μεγάλη θρεπτική αξία. Τα παστέλια διαθέτουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, σε ασβέστιο, φώσφορο, ποτάσιο, μαγνήσιο και σίδηρο.
Ο τεχνολόγος γεωπόνος Ηλίας Πετρουλάκης παράγει μέλι και βασιλικό πολτό με αγάπη και μεράκι.
Η εταιρεία Θεσσαλικοί Καρποί ασχολείται με την επεξεργασία αμυγδάλου, αραχίδας, καρυδιού και κελυφωτού φυστικιού και παράγει τα αλείμματα ξηρών καρπών “Thess Nut“.
Η μελισσοκόμος και εκπαιδεύτρια μελισσοκομίας Εύα Παντελή παράγει το μέλι «Ευμέλι», μελισσοκομικά προϊόντα, φυσικά καλλυντικά και χειροποίητα σαπούνια.
Το κρητικό μέλι «Ηδύοσμος» της οικογένειας Αντώνη και Γιάννη Παπαγιαννάκη παράγεται από μελίσσια που μεταφέρονται σε όλη την Κρήτη ανάλογα με την εποχή.
Η εταιρεία Κοντολαιμάκης στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου παράγει το κρητικό θυμαρίσιο μέλι “Melirryto” από θυμαρότοπους της Σητείας.
Χειροποίητα κουλουράκια από το εργαστήρι παραδοσιακών προϊόντων «Μάνης Γεύσεις» του Δημήτρη Λαλέα.
Μείγματα βιολογικών βοτάνων και τσαγιού “Lelex Tea” από τις πλαγιές του Ταϋγέτου, απόλυτα φυσικά χωρίς καθόλου πρόσθετα.
Για να γνωρίσετε καλύτερα την Εθελοντική Διακονία Ασθενών μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της www.diaconia.gr ή να διαβάσετε τα άρθρα μας για την εμπειρία μας ως εθελοντές και τις δράσεις της στην ενότητά μας «Γλυκά της γαλήνης». Κλείνοντας, να ευχηθούμε υγεία σε όλους και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ο καθένας ό,τι μπορεί, στη δύσκολη κατάσταση που ζούμε, αλλά και όταν έρθουν καλύτερες μέρες! Γιατί δυστυχώς πάντα υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποι μας που μας έχουν ανάγκη…
https://eatdessertfirstgreece.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου