Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

H συνταγή μας: Μαρεγκάκια με μούρα

H συνταγή μας

Μαρεγκάκια με μούρα
Υλικά για τα μαρεγκάκια με μούρα

Ασπράδια, ζάχαρη, κρεμόριο και μούρα, λίγα υλικά για πολύ νοστιμιά!


Ασπράδια4
Ζάχαρη250 γρ.
Κρεμόριο
(Το όξινο τρυγικό κάλιο, με τον τύπο KC₄H₅O₆, είναι ένα παραπροϊόν της οινοποίησης. Στη μαγειρική είναι γνωστό και ως κρεμόριο.)
μια πρέζα
Μούρα70 γρ.

Πώς φτιάχνουμε τα μαρεγκάκια με μούρα
Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι να καθαρίσουμε πολύ καλά το μπωλ που θα χρησιμοποιήσουμε για να χτυπήσουμε τα ασπράδια, μιας και δεν πρέπει να έχει καθόλου λιπαρότητα για να μας πετύχει η μαρέγκα. Το λεμόνι, όπως αναφέραμε στο άρθρο που του αφιερώσαμε, μεταξύ πολλών άλλων ιδιοτήτων, απομακρύνει τα λίπη. Οπότε, κόψτε ένα λεμονάκι στη μέση και τρίψτε με αυτό το μπωλ σας.

Καθαρίζουμε το μπωλ μας με ένα λεμονάκι για να εξαφανιστούν τα λίπη και να πετύχει η μαρέγκα μας!

Έπειτα ετοιμάζουμε τα μούρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα ή κατεψυγμένα. Τα βάζουμε σε ένα τηγανάκι και τα βράζουμε για πέντε λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα, τα πολτοποιούμε με ένα πηρούνι ή με ένα μπλέντερ χειρός καλύτερα, αν υπάρχει. Θέλουμε το τελικό αποτέλεσμα να μην έχει υγρασία, να είναι πηχτό με πυκνότητα σαν μαρμελάδα.

Βάζουμε τα μούρα μας σε ένα τηγανάκι για πέντε λεπτά.

Στη συνέχεια ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους, με πολύ προσοχή γιατί δεν πρέπει να πέσει ίχνος κρόκου στα ασπράδια μας. Τους κρόκους δεν τους πετάμε φυσικά, αλλά τους χρησιμοποιούμε σε κάποια άλλη παρασκευή, ή απλά σε μια ομελέτα. Μπορούμε να φτιάξουμε μια κρέμα πατισερί (δείτε το άρθρο μας) και να σερβίρουμε μερικά από τα μαρεγκάκια μας με τη μορφή Πάβλοβας, με κρέμα πατισερί και μούρα.
Βάζουμε τα ασπράδια να χτυπιούνται στο μίξερ για ένα λεπτό, μέχρι να αφρίσουν. Χωρίζουμε τη ζάχαρη σε τρία ίσα μέρη και προσθέτουμε το ένα τρίτο. Χτυπάμε στο δυνατό για δύο λεπτά. Προσθέτουμε άλλο ένα τρίτο ζάχαρη και χτυπάμε πάλι για δύο λεπτά. Προσθέτουμε το τελευταίο ένα τρίτο ζάχαρης μαζί με το κρεμόριο και χτυπάμε για αλλά δύο λεπτά ή όσο χρειαστεί για να έχουμε μια σφιχτή, γυαλιστερή μαρέγκα.

Χτυπάμε τα ασπράδια, προσθέτοντας τη ζάχαρη σε τρεις δόσεις.


Στο τέλος προσθέτουμε το κρεμόριο.

Ακούστε κι ένα φανταστικό -και λιγάκι ριψοκίνδυνο- κόλπο για να δείτε αν είναι έτοιμη η μαρέγκα… Γυρίστε το μπωλ ανάποδα! Αν η μαρέγκα είναι έτοιμη δεν θα πέσει, θα μείνει ακούνητη όπως ήταν. Αν πάει να πέσει χτυπήστε την για όσο χρόνο ακόμα χρειαστεί, ελέγχοντας κάθε λίγο για να μην παραχτυπηθεί και «κόψει». Με προσοχή το γύρισμα του μπωλ, για να μη μας έρθει στο κεφάλι!

Ωχ πέφτει, πέφτει…!

Έπειτα, διπλώνουμε μέσα στη μαρέγκα τον πολτό μούρων με προσοχή, για να μη χάσει τον όγκο της. Μπορούμε να κάνουμε λίγες κινήσεις και το χρώμα τους να κάνει κύματα στην άσπρη μαρέγκα ή να τα ανακατέψουμε καλά ώστε να έχουμε ροζ μαρεγκάκια.

Διπλώνουμε προσεχτικά τον πολτό μούρων μέσα στη μαρέγκα.

Τέλος, έρχεται η ώρα για τα σχεδιάκια μας. Γεμίζουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με τη μαρέγκα και φτιάχνουμε ότι σχήματα μας αρέσουν. Την προηγούμενη φορά είχαμε χρησιμοποιήσει μύτη κόρνε αστέρι για να φτιάξουμε μικρά μαρεγκάκια. Αυτή τη φορά επιλέξαμε να τα κάνουμε δισκάκια, για να τα τοποθετήσουμε κάθετα μέσα στη μους μας.

Με μια μύτη αστέρι μπορούμε να φτιάξουμε μαρεγκάκια με μυτούλες.


Αλλά μπορούμε να φτιάξουμε και δίσκους με ένα κουτάλι.

Ένα μικρό μυστικό!

Αν θέλουμε να μειώσουμε το χρόνο ψησίματος -για να μην πάθουμε σοκ με το λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά και για να προστατέψουμε το περιβάλλον- μπορούμε να ψήσουμε τα μαρεγκάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 120°C στον αέρα για 35-40 λεπτά και μετά, χωρίς να ανοίξουμε καθόλου την πόρτα του φούρνου, να τα αφήσουμε μέσα για πολλές ώρες, όλη τη νύχτα για παράδειγμα. Το πρωί θα βρούμε τέλεια τραγανά μαρεγκάκια!

Μους λεμόνι-λάιμ με σαντιγί καραμέλα, τραγανή νουγκατίνα και μαρεγκάκια με μούρα, έγινε ανάρπαστη!

Για να παραμείνουν τα μαρεγκάκια μας τραγανά, καλό είναι να τα βάλουμε στη μους μας τελευταία στιγμή πριν σερβίρουμε για να μην αποκτήσουν υγρασία. Έτσι κάναμε κι εμείς, και τα ποτηράκια με τη μους εξαφανίστηκαν στο λεπτό! Ευτυχώς μας έμειναν αρκετά μαρεγκάκια ακόμα για να τα κεράσουμε στην οικογένεια και τους φίλους μας. Η μόνη παγίδα ήταν πως κανείς δεν μπόρεσε να φάει μόνο ένα…
https://eatdessertfirstgreece.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αλεξάνδρεια: Ανοίγει ανακαινισμένο το σπίτι του Καβάφη – Δείτε φωτογραφίες

Αλεξάνδρεια: Ανοίγει ανακαινισμένο το σπίτι του Καβάφη – Δείτε φωτογραφίες Posted on   16 Μαΐου, 2024   by   ellas Τα εγκαίνια της ανακαινι...