Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

ΣΥΝΤΑΓΗ -- ΣΠΙΤΙΚΟ ΨΩΜΑΚΙ ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ

H συνταγή μας

Σπιτικό ψωμάκι με ελιές και λιαστή ντομάτα
Υλικά για το σπιτικό ψωμάκι

Αλεύρι από σκληρό σιτάρι για ψωμί1 κιλό
Νερό (χλιαρό)650 ml
Ξηρή μαγιά στιγμής12 γρ.
Αλάτι1 κ.σ.
Ελαιόλαδο1 κ.σ.
Ζάχαρη1 πρέζα (2-3 γρ.)
Ελιές*8-10
Λιαστή ντομάτα*4-5
Σουσάμι1 κ.σ.
Ρίγανη1 κ.σ.

*Οι ποσότητες της ελιάς και της λιαστής ντομάτας είναι ίσα για να αρωματίσουν το ψωμάκι μας. Αν θέλετε περισσότερη γεύση, απλώς αυξήστε την ποσότητα!

Φτηνά και απλά υλικά για να φτιάξουμε το ψωμάκι μας!

Πώς φτιάχνουμε το σπιτικό ψωμάκι
Σε ένα μπωλάκι ρίχνουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και 100 ml από το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να διαλυθεί η μαγιά.


Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τη μαγιά και το ένα τρίτο του νερού και ανακατεύουμε. Μόλις απορροφηθεί προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό σε δύο δόσεις και ξεκινάμε το ζύμωμα.




Ζυμώνουμε, διπλώνουμε και γυρίζουμε, ζυμώνουμε, διπλώνουμε και γυρίζουμε, στην αρχή με τις παλάμες σαν να πατάμε και μετά με μπουνιές, περιστρέφοντας το μπωλ. Προς το τέλος, όταν έχει διαμορφωθεί το ζυμάρι μας, μαζεύουμε ότι έχει μείνει στα τοιχώματα, γυρίζουμε το ζυμάρι τούμπα, ζυμώνουμε, ξανά τούμπα, ξαναζυμώνουμε. Το ζύμωμα μας πήρε περίπου δέκα λεπτά.



Ζυμώνουμε, διπλώνουμε και γυρίζουμε, ζυμώνουμε, διπλώνουμε και γυρίζουμε…



Πασπαλίζουμε το ζυμάρι μας με λίγο αλεύρι για να μην κολλήσει στα τοιχώματα του μπωλ. Σκεπάζουμε το μπωλ μας με μια ελαφρώς βρεγμένη πετσέτα, κλείνοντας το καλά για να μη μπαίνει αέρας. Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες να φουσκώσει, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.



Κλείνουμε το ζυμάρι μας καλά με μια πετσέτα για να φουσκώσει καλύτερα και να μην ξεραθεί.

Όταν το ζυμάρι μας έχει φουσκώσει και έχει διπλασιαστεί σε όγκο, το πιέζουμε με τη γροθιά μας να ξεφουσκώσει. Τότε είναι η ώρα να προσθέσουμε τα επιπλέον συστατικά μας. Μοιράζουμε τη ζύμη στη μέση και προσθέτουμε στη μισή ελιές κομμένες στα τέσσερα και στην άλλη μισή ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες. Για να απλωθούν τα συστατικά σε όλη τη ζύμη, ανοίγουμε τη ζύμη να αποκτήσει πλάτος, ρίχνουμε τα συστατικά να πάνε παντού, και μετά τη διπλώνουμε και ζυμώνουμε κάνοντας διαδοχικά διπλώματα για 2 λεπτά περίπου. Σχηματίζουμε ένα καρβελάκι με κάθε μισό της ζύμης, τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για μία ώρα να φουσκώσουν ξανά μέσα σε σβηστό φούρνο.


Όταν τα καρβελάκια μας έχουν γίνει διπλάσια σε όγκο, τα αλείφουμε με λίγο λάδι ανακατεμένο με νερό. Πασπαλίζουμε το καρβελάκι με τις ελιές με σουσάμι και το καρβελάκι με τις λιαστές ντομάτες με ρίγανη. Τέλος, τα σταυρώνουμε χαράσσοντας τα ελαφρώς (0,5-1 εκατοστό βάθος) με ένα μαχαίρι για ευλογία, για να αναπτυχθούν τα ζυμαράκια μας με πιο ομοιόμορφο τρόπο κατά τη διάρκεια του ψησίματος, χωρίς να δημιουργηθούν σκασίματα στην επιφάνεια του ψωμιού και για να έχουν σωστή δομή ψίχας.



Τα ζυμαράκια μας έτοιμα για τον φούρνο!


Θα ψηθούν για 35-40 λεπτάκια, μέχρι τότε διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο μας!

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200°C για 35-40 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα τα ψωμάκια μας, τα αφήνουμε ξεσκέπαστα να κρυώσουν καλά και μετά τα κόβουμε σε ωραίες φέτες και συνοδεύουμε το φαγάκι μας, τα αλείφουμε με ό,τι μας αρέσει ή απλώς τα τρώμε σκέτα!

Τα σπιτικά ψωμάκια μας είναι έτοιμα!
https://eatdessertfirstgreece.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1η ΤΑΞΑΣ: Φεύγει από το Σετφανοβίκειο – Σε περιοχή μεταφέρεται η έδρα της μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

  1η ΤΑΞΑΣ: Φεύγει από το Σετφανοβίκειο – Σε περιοχή μεταφέρεται η έδρα της μετά τις καταστροφικές πλημμύρες Νέα δεδομένα για την τελική ε...