Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

H συνταγή μας -- Μους λεμόνι-λάιμ με τραγανή νουγκατίνα και μαρεγκάκια βατόμουρου


H συνταγή μας

Μους λεμόνι-λάιμ με τραγανή νουγκατίνα και μαρεγκάκια βατόμουρου
Συστατικά για τη μους λεμόνι-λάιμ

Λεμόνι, λάιμ, κρόκοι, γιαούρτι, ζάχαρη, ζελατίνη και κρέμα γάλακτος, τα υλικά για τη μους μας.


Κρόκοι4
Ζάχαρη100 γρ.
Χυμός λεμόνιαπό 1 λεμόνι
Χυμός λάιμαπό 1/2 λάιμ
Ξύσμα λάιμαπό 1/2 λάιμ
Ζελατίνη (σκόνη)1 κ.γ. κοφτό (5 γρ.)
Γιαούρτι (πλήρες)240 ml
Κρέμα γάλακτος200 ml
Ζάχαρη άχνη50 γρ.

Πώς φτιάχνουμε τη μους λεμόνι-λάιμ
Ξεκινάμε βάζοντας μια κουταλιά της σούπας νερό σε ένα μικρό μπωλάκι και πασπαλίζουμε από πάνω τη ζελατίνη για να φουσκώσει. Βάζουμε το γιαούρτι (χρησιμοποιήσαμε πρόβειο) σε ένα μπωλ και το χτύπημα για ένα λεπτό με το μίξερ να ρευστοποιηθεί λίγο. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια ελαφριά σαντιγί, σαν πηχτή κρέμα. Θέλουμε να μην είναι εντελώς χτυπημένη σε σαντιγί για να μπορεί να έχει το περιθώριο να ανακατευτεί με το υπόλοιπο μείγμα χωρίς να κινδυνεύει να «κόψει». Αφήνουμε το γιαούρτι και τη σαντιγί σε θερμοκρασία δωματίου.
Τώρα θα φτιάξουμε μια pâte à bombe, δηλαδή μια βάση για μους: Βάζουμε τους κρόκους με τον χυμό λεμονιού και τον χυμό λάιμ σε ένα μεταλλικό μπωλ (όχι πλαστικό γιατί θα μπει σε μπεν μαρί) και χτυπάμε με τον αυγοδάρτη. Πρόσθετουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε λίγο ακόμα. Βάζουμε ένα κατσαρολάκι με ένα εκατοστό νερό να βράζει και τοποθετούμε από πάνω το μπωλ με τους κρόκους. Χτυπάμε συνεχώς με τον αυγοδάρτη, μέχρι η θερμοκρασία του μείγματος να φτάσει στους 75°C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, η διαδικασία παίρνει περίπου 3-4 λεπτά και το τελικό μείγμα θέλουμε να έχει καλυφθεί με αφρό (δείτε τις φωτογραφίες).


Αφαιρούμε το μπωλ και προσθέτουμε τη ζελατίνη. Ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη για να διαλυθεί. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί. Τέλος, διπλώνουμε με προσοχή τη σαντιγί με μια σπάτουλα, ώστε να μη χάσει τον όγκο της. Επειδή η ζελατίνη θα αρχίσει να σταθεροποιεί τη μους, πρέπει να γεμίσουμε σύντομα τα φορμάκια μας. Η δόση γεμίζει έξι χαμηλά ποτήρια (200ml), οπότε αν περιμένετε κόσμο φτιάξτε τη διπλή!



Γεμίζουμε άμεσα τα ποτηράκια (50ml) μας, επειδή η μους θα σταθεροποιηθεί λόγω της ζελατίνης.

Μπορούμε να συνδυάσουμε τη μους με διάφορα τραγανά, γλυκά ή δροσερά στοιχεία, όπως μπισκότα, crumble, ξηρούς καρπούς, μαρέγκα, σαντιγί, φρέσκα φρούτα και πολλά άλλα. Εμείς επιλέξαμε να γαρνίρουμε τη μους μας με τραγανή νουγκατίνα, δηλαδή καραμέλα με ξηρούς καρπούς και μαρεγκάκια βατόμουρου. Τη συνταγή για την τραγανή νουγκατίνα θα τη βρείτε στο παλιότερο άρθρο μας «Τούρτα γενεθλίων κάθε μέρα!». Η συνταγή για τα μαρεγκάκια βατόμουρου έρχεται στο επόμενο άρθρο μας που θα είναι αφιερωμένο στη μαρέγκα. Μείνετε συντονισμένοι!

Γαρνίρουμε τη μους μας με κομμάτια τραγανής νουγκατίνας -η καραμέλα πάει τέλεια με το λεμόνι!

https://eatdessertfirstgreece.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τρομερή αποκάλυψη με αριθμούς-Οι Βρυξέλλες δίνουν τεράστια κονδύλια στον Ερντογάν που τα χρησιμοποιεί για να απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο

  Τρομερή αποκάλυψη με αριθμούς- Οι Βρυξέλλες δίνουν τεράστια κονδύλια στον Ερντογάν που τα χρησιμοποιεί για να απειλεί την Ελλάδα και την Κ...