Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Οι Πύλες της Αθήνας κατά το 1821

Οι Πύλες της Αθήνας κατά το 1821




Ο Κόσμος της Αθήνας κατά το πρώτο ήμισυ του 19ου αιώνα ζωντανεύει μέσα από την αλληλογραφία  (1824-1843) του πρώτου Αυστριακού πρεσβευτή στην Αθήνα Άντον Πρόκες φον Όστεν.

(Αχρονολόγητη, καλοκαίρι 1825)
(...) Δεν ξέρω αν σου έγραψα τίποτε, ή όχι, για τα νέα τείχη της Αθήνας. Ένα τόσο άθλιο θέαμα δεν αξίζει ούτε καν να το αναφέρει κανείς όταν γίνεται λόγος για τον Παρθενώνα. Αλλά σκέπτομαι ότι θα έχεις την περιέργεια να σου μιλήσω γι' αυτά λόγω των πολεμικών συνθηκών που επικρατούν εδώ σήμερα.

Τα τείχη έχουν περίπου 20 πόδια ύψος και σε κανένα σημείο δεν περνάει το πάχος του τα 2 πόδια. Χτίστηκαν με πολύ μεγάλη βιασύνη χωρίς καμιά επιστημονική θεωρία για θέματα άμυνας, και δη το 1780 σαν προστασία κατά των κουρσάρων, μέσα σε 75 μέρες (...) Κατά την κατασκευή αυτών των τειχών κατέστρεψαν τη γέφυρα του Αδριανού πάνω από τον Ιλισό. Βρίσκουμε κι ένα σωρό άλλα αρχαία συντρίμμια στη δομή των τειχών.

Οι Πύλες της Αθήνας κατά το 1821
Πέντε πύλες είναι αυτήν την εποχή ανοικτές και δύο κλειστές με πέτρες, δηλαδή η αψίδα του Αδριανού, η καλούμενη Βασιλόπορτα, και η πύλη των Αποστόλων. Οι άλλες πέντε που χρησιμοποιούνται τώρα είναι: η πύλη της Ακρόπολης που οδηγεί από την Ακρόπολη μέσα από τα νέα τείχη στον Πειραιά, η  πύλη Μανδραβίλη της οποίας η στέγη από λευκό μάρμαρο ανήκε σ' ένα χορηγικό μνημείο και την επιγραφή της την έκανε ο Spohn γνωστή. Και αυτή ανοίγει τον δρόμο επίσης για τον Πειραιά.
Πύλη Ακρόπολης

Κατόπιν, η πύλη των Αθίγγανων, κοινώς Γυφτόπορτα, για τον δρόμο προς την Ακαδημία του Πλάτωνα, και κατά μήκος της Ιεράς Οδού προς την Ελευσίνα και τα Μέγαρα. Ο Dodwell μεταφράζει τη "Γυφτόπορτα" κατά λάθος "Η αιγυπτιακή πύλη" - το όνομα αυτό είναι άγνωστο. Η πύλη ονομάζεται "Γυφτόπορτα" επειδή κατά την Τουρκοκρατία ήταν εκεί κοντά η συνοικία των τσιγγάνων, που ήσαν σιδεράδες και πεταλωτές.

Από την πύλη "Μπουμπουνίστρα" πάει κανείς για την Κηφισιά, τον Μαραθώνα, την Εύβοια. Τέλος, από την πύλη "Αρβανίτικη" πάει κανείς προς τον Υμηττό και το Σούνιο.
Πύλη Μπουμπουνίστρα


Απόσπασμα από το βιβλίο του Π.Κ. Ενεπεκίδη, Γράμματα προς τη Βιέννη 1824-1843. Από την αλληλογραφία του πρώτου Αυστριακού πρεσβευτή στην Αθήνα Άντον Πρόκες φον Όστεν, Εκδ. Ωκεανίδα, Αθήνα 2007
Οι φωτογραφίες είναι από το διαδίκτυο

Δείτε επίσης: Η άθλια εικόνα της Αθήνας
Η «διακήρυξη» για την πώληση των ιστορικών τειχών της πόλης των Αθηνών                   

Βασιλόπορτα


Πύλη Αγίων Αποστόλων


Πύλη Αρβανίτικη 



Γυφτόπορτα και Πύλη Μανδραβίλη
Αναρτήθηκε από 


https://kosmosparadoxos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις 29 Απριλίου – 5 Μαΐου 2024

  Εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις 29 Απριλίου – 5 Μαΐου 2024 28 Απριλίου 2024  Εάν γεννηθήκατε στο ζώδιο του Κριού, μπροστά σας είναι μ...