Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Τι είναι η Ψωρίαση.-- Βασικές απαντήσεις.

Ψωρίαση. Βασικές απαντήσεις.




Τι είναι η ψωρίαση;
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια πάθηση που προσβάλλει το δέρμα, αλλά και τα νύχια και τις αρθρώσεις. Οι δερματολογοι βλέπουν αρκετά συχνά ψωριασικούς ασθενείς στο ιατρείο. Υπάρχουν όμως και πολλοί που έχουν ήπια μορφή και απλά δεν το γνωρίζουν, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει με την ψωρίαση στα νύχια. Κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η πάχυνση του δέρματος με την έντονη απολέπιση και συχνά φαγούρα.
Ο δερματολόγος μπορεί να βάλει εύκολα διάγνωση με μια απλή κλινική εξέταση, εάν η ψωρίαση είναι στο δέρμα. Πιο δύσκολη είναι η διάγνωση για την ψωρίαση στα νύχια, καθώς σε αυτή συχνά μπορεί να την μπερδέψει κάποιος με ονυχομυκητίαση. Ακόμη πιο δύσκολη είναι η διάγνωση για την ψωρίαση στις αρθρώσεις (ψωριασική αρθρίτιδα).

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΨΩΡΙΑΣΗ;

Η ψωρίαση είναι μια πάθηση της οποίας η προδιάθεση είναι γραμμένη στα γονίδιά μας. Δηλαδή δεν είναι μεταδοτική. Ωστόσο μπορεί να υπάρξουν παράγοντες που να πυροδοτήσουν μια έξαρση (στρες, κρύο, μειωμένη ηλιοφάνεια, φάρμακα, λοιμώξεις).
Πόσο κρατάει η νόσος;
Πρόκειται για ένα χρόνιο νόσημα. Εμφανίζεται σε κάποιο στάδιο της ζωής και μπορεί να κρατήσει χρόνια, με εξάρσεις και υφέσεις. Ο δερματολόγος πρέπει να παρακολουθεί τακτικά τον ψωριασικό ασθενή.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΨΩΡΙΑΣΗΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ;

Η ψωρίαση στο δέρμα εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Οι μορφές καθορίζουν και τον τύπο της νόσου. 
Πιο συγκεκριμένα στη δερματολογία αναγνωρίζουμε τις εξής μορφές:
-Ψωρίαση κατά πλάκας, η συχνότερη μορφή. Χαρακτηριστικό της οι κόκκινες παχιές πλάκες στο σώμα με λευκή απολέπιση και συχνά φαγούρα. Οι πλάκες εντοπίζονται κυρίως σε καμπτικές επιφάνειες (αγκώνες, γόνατα) αλλά και στο υπόλοιπο σώμα και στο τριχωτό.
-Σταγονοειδής ψωρίαση. Εμφανίζεται συχνά μετά από κρυολόγημα με πονόλαιμο. Χαρακτηρίζεται από μικρές κόκκινες πλάκες που μοιάζουν με σταγόνες και είναι διάσπαρτες σε όλο το σώμα. Έχει συχνά φαγούρα.
-Ανάστροφη ψωρίαση. Εμφανίζεται σε πτυχές του σώματος (μασχάλες, ανάμεσα στους γλουτούς, στις μηρογεννητικές πτυχές) με ερυθρό χρώμα. Λόγω διαβροχής συχνά υπάρχει φαγούρα αλλά όχι απολέπιση. Η εικόνα μπερδεύεται συχνά με μυκητίαση.
-Φλυκταινώδης ψωρίαση. Χαρακτηρίζεται από φυσαλίδες γεμάτες πυώδες υγρό (φλύκταινες) και εντοπίζεται συνήθως στις παλάμες και στα πέλματα. Ο δερματολόγος πρέπει να την ξεχωρίσει από δερματίτιδες και μυκητιάσεις.
-Ερυθροδερμική ψωρίαση. Σοβαρή μορφή ψωρίασης με καθολική εξάπλωση της κοκκινίλας με απολέπιση σε όλο το σώμα. Η φαγούρα είναι βασανιστική. Σε αυτή τη μορφή μπορούν να καταλήξουν οι προηγούμενες.
Οι παραπάνω μορφές μπορούν να συνυπάρχουν στον ίδιο ασθενή.

ΠΟΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΕΧΕΙ Η ΨΩΡΙΑΣΗ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ;

Η ψωρίαση στα νυχια (ψωριασική ονυχία) θυμίζει πολύ ονυχομυκητίαση. Ωστόσο υπάρχουν κάποια κλινικά χαρακτηριστικά τα οποία αναζητεί πάντα ο δερματολόγος για να θέσει τη διάγνωση. Αυτά είναι: η καθολική προσβολή, η πάχυνση, τα βοθρία («τρυπήματα καρφίτσας»), η δυσχρωμία σαν «σταγόνα λαδιού». Η διάγνωση μπαίνει σχεδόν πάντα από την εξέταση. Μερικές φορές μπορεί ο δερματολόγος να ζητήσει μια καλλιέργεια νυχιών για να αποκλείσει τους μύκητες. Είναι γνωστό στη δερματολογία ότι η σοβαρή ψωρίαση στα νύχια μπορεί να προηγείται της εμφάνισης ψωριασικής αρθρίτιδας.
Τι είναι η ψωριασική αρθρίτιδα;
Ο δερματολόγος πρέπει πάντα στο νου την πιθανότητα για προσβολή των αρθρώσεων από τη νόσο. Κι αυτό γιατί η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας στη θεραπεία. Αντίθετα παραμελημένες περιπτώσεις έχουν πολύ κακή πορεία. Η ψωριασική αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από επίμονους πόνους και πρήξιμο στις αρθρώσεις. Χαρακτηριστικό είναι το πρωινό «πιάσιμο» των αρθρώσεων των χεριών που «ξεκλειδώνει» όσο περνάει η ώρα. Μπορεί να εμφανίζεται μετά από πολλά χρόνια ιστορικού δερματικής προσβολής. Μπορεί όμως και να εμφανιστεί χωρίς συμπτώματα από το δέρμα. Ο δερματολόγος συνήθως συνεργάζεται με το ρευματολόγο για τη διάγνωση και παρακολούθηση αυτών των περιστατικών.

ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ Η ΨΩΡΙΑΣΗ;

Στη δερματολογία θεωρούμε ως βασικό στόχο το να οδηγήσουμε τη νόσο σε ύφεση, δηλαδή να την κοιμήσουμε. Η προδιάθεση θα συνεχίσει να υπάρχει φυσικά. Ωστόσο η επιθυμία μας είναι ο ασθενής να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα διαστήματα χωρίς εκδηλώσεις και ενοχλήσεις όπως φαγούρα. Το κεφάλαιο της θεραπείας της πάθησης είναι πολύ μεγάλο. Συνοπτικά οι θεραπευτικές μας επιλογές είναι οι παρακάτω:
  • Τοπικά κορτικοειδή
  • Τοπικοί ανοσοτροποποιητικοί παράγοντες (πιμεκρόλιμους, τακρόλιμους)
  • Τοπικά παράγωγα βιταμίνης D(καλσιτριόλη, καλσιποτριόλη)
  • Φυτική ή οργανική πίσσα
  • Τοπικές μαλακτικές και κερατολυτικές κρέμες
  • Φωτοθεραπεία
  • Συστηματική αγωγή με ανοσοτροποποιητικά φάρμακα (κυκλοσπορίνη, μεθοτρεξάτη, ασιτρετίνη)
  • Βιολογικοί παράγοντες (
  • Άλλες συστηματικές αγωγές ( απρεμιλάστη)
Ο δερματολόγος επιστρατεύει τα παραπάνω ανάλογα με τον τύπο και τη βαρύτητα της νόσου. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε συνδυασμό.

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΨΩΡΙΑΣΙΚΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Η περιποίηση και φροντίδα στο δέρμα με ψωρίαση είναι μια διαδικασία που ξεφεύγει από τα όρια της απλής θεραπείας. Ξεκινά από απλά μέτρα σε πολύ ήπιες περιπτώσεις και μπορεί να φτάσει και στα επίπεδα αλλαγής lifestyle στις πολύ βαριές. Ξεκινάμε από τη βασική αρχή ότι η ψωρίαση είναι μια χρόνια νόσος με εξάρσεις και υφέσεις. Στόχος μας είναι να την «κοιμίσουμε» και να την κρατήσουμε σε «ύπνο» για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συνεπώς υπάρχουν οδηγίες περιποίησης με θεραπευτικό χαρακτήρα και γενικές οδηγίες που έχουν και προληπτικό χαρακτήρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ψωρίαση εκτός από το δερμα προσβάλλει τα νύχια και τις αρθρώσεις. Πιο αναλυτικά:

ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ

-Ακολουθούμε το θεραπευτικό πλάνο που μας έχει δώσει ο δερματολόγος. Πάντα προγραμματίζουμε επανεξέταση καθώς η ψωρίαση είναι χρόνιο νόσημα.
-δεν «πειράζουμε» την ψωρίαση γιατί «φουντώνει». Οι τραυματισμοί πυροδοτούν την εμφάνιση ψωριασικών βλαβών ή συντηρούν τις υπάρχουσες (φαινόμενο Koebner). Δεν σκαλίζουμε τα λέπια, δεν τριβόμαστε με σκληρό σφουγγάρι.
-Ενυδατώνουμε καθημερινά το δέρμα μας, χρησιμοποιώντας μια ενυδατική λοσιόν. Σε περιοχές με μεγαλύτερο πρόβλημα χρησιμοποιούμε κρέμες ή αλοιφές, κατά προτίμηση πριν τον ύπνο.
-Δεν αφήνουμε πολύ μακριά τα νύχια μας. Τα μακριά νύχια σηκώνονται και ξεκολλάνε από το «κρεβάτι» τους, την κοίτη του όνυχος. Αυτοί οι μικροτραυματισμοί πυροδοτούν ψωρίαση στα νύχια λόγω φαινομένου Koebner.
-Δεν σκαλίζουμε τα νύχια μας ειδικά στην περίπτωση που εμφανίζουν υπερκεράτωση κάτω από την ονυχαία πλάκα. Η υπερκεράτωση αυτή ΔΕΝ είναι βρωμιά αλλά ψωρίαση στα νυχια! Σε περιπτώσεις που η ψωρίαση έχει προσβάλλει πολύ το νύχι, πχ το έχει παχύνει (παχυωνυχία) απαιτείται να παρέμβουν συνδυασμένα ο δερματολόγος και ο ποδολόγος.
-Αποφεύγουμε τα «χτιστά» ή ημιμόνιμα νύχια. Περιέχουν χημικά που μπορεί να πυροδοτήσουν ψωρίαση στα νύχια ή να τη χειροτερεύσουν ακόμη πιο πολύ.
-Φοράμε γάντια κατά προτίμηση με εσωτερική βαμβακερή επένδυση.
-Ενυδατώνουμε τακτικά τα χέρια μας με ενυδατική κρέμα, ιδιαίτερα μετά από χειρωνακτικές εργασίες.
-Επιδιώκουμε την ηλιοθεραπεία αλλά προσέχουμε να μην μας κάψει ο ήλιος.
-Ξεπλένουμε τα υπολείμματα του αντηλιακού καλά. Αποφεύγουμε τη χρήση κοινών αντηλιακών και προτιμούμε φαρμακοτεχνικά προϊόντα.
-Μειώνουμε την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.
-Ασκούμαστε καθημερινά αποφεύγοντας όμως την έντονη φόρτιση των αρθρώσεων, για να μην πυροδοτήσουμε ψωρίαση στις αρθρώσεις. Ιδανική άσκηση είναι η κολύμβηση.
-Ελέγχουμε το σωματικό μας βάρος. Η παχυσαρκία επιδεινώνει την ψωρίαση.
-Αποφεύγουμε το καυτό νερό στο μπάνιο. Κάνουμε μόνο ένα μπάνιο ή ντους ημερησίως. Περιορίζουμε τη διάρκειά του. Δεν τριβόμαστε με σκληρό σφουγγάρι. Αποφεύγουμε τα ερεθιστικά αφρόλουτρα καθώς κι αυτά που περιέχουν άρωμα. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε την ενυδατική λοσιόν ή κρέμα όσο το δέρμα είναι νοτισμένο από το μπάνιο.
-Αποφεύγουμε το βάψιμο των μαλλιών σε φάση έντονης έξαρσης της ψωρίασης στο τριχωτό.
-Αποφεύγουμε τις κομμώσεις με έντονη έλξη των τριχών Πχ σφικτά pony-tail.
http://www.kazakos-derma.gr
Τα άρθρα του γιατρού στο mediteam.gr
https://mediteam.gr/category/καζακοσ-χ/
Διαδυκτιακό κανάλι:
YouTube
https://twitter.com/apokalipsi9
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι κλήσεις «απάτης» σε πολίτες και τα χρήματα που έκαναν… φτερά

Οι κλήσεις «απάτης» σε πολίτες και τα χρήματα που έκαναν… φτερά Ενα ζευγάρι μεσηλίκων και μία 45χρονη «κλαίνε» τα λεφτά τους, καθώς έπεσαν θ...