Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στο θέμα της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και της κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο έλληνας υπουργός «μιλήσαμε για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Συρία και στην Ανατολική Μεσόγειο στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και την παρουσία κοντά στα τουρκικά πλοία επιφανείας που συνοδεύουν το σκάφος, το οποίο πραγματοποιεί έρευνες και γεωτρήσεις εκεί, γαλλικών και ιταλικών πλοίων, έτσι ώστε να καταγραφεί και η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της παραβατικής αυτής συμπεριφοράς για μία ακόμα φορά από την Τουρκία».
Άλλωστε, το οικόπεδο 7, όπου προ ημερών έφτασε το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ είναι αδειοδοτημένο στη γαλλική Total και την ιταλική Εni και συνακόλουθα η Γαλλία ενδιαφέρεται – πέρα από τις παρανομίες της Τουρκίας – και για την προστασία της δικής της εταιρείας.
Σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο – κατά την οποία η Τουρκία δεν δείχνει να προχωράει σε αποκλιμάκωση στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά ισχυροποιεί την παρουσία της με περαιτέρω επιθετικές ενέργειες – η Ελλάδα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις συμμαχίες της σε Ευρώπη και αλλού. Σ’ αυτό το πλαίσιο και πατώντας πάνω στο πνεύμα του «Ελλάς – Γαλλία – συμμαχία» επιδιώκει να έχει πιο ενεργό στήριξη από τη Γαλλία. Όπως τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Ελλάδα θα είναι παρούσα δίπλα στη Γαλλία, στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, ιδίως όσον αφορά στα Προγράμματα Ενισχυμένης Ναυτικής Εποπτείας στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε άλλες εστίες έντασης». Και πρόσθεσεε ότι η Ελλάδα προσβλέπει «στη στενή στρατηγική συνεργασία με τη Γαλλία, η οποία είναι μια φίλη και σύμμαχος χώρα, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από σήμερα αυτή η σχέση εμβαθύνεται ακόμα περισσότερο προς όφελος και των δύο χωρών».
https://www.pentapostagma.gr/