Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΙΚΗ

ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΙΚΗ


Πολύχρωμη και τροπική σαλάτα
Δεν ξέρω τι σκεφτόμουν όταν ξεκίνησα να φτιάχνω τη συγκεκριμένη σαλάταॱ το μόνο σίγουρο είναι πως, τόσο κατά τη διάρκεια της πρωινής βόλτας εκείνης της ημέρας όσο και μετά, ο ήλιος είχε την τιμητική του. Πετάξαμε ζακέτες και φούτερ, ανοίξαμε παράθυρα ενώ, κάποιοι φίλοι έκαναν τις πρώτες τους βουτιές σε Αττική και Κορινθία.
Ένα άλλο ζήτημα είναι, κατά πόσο ανταποκρίθηκε το τελικό αποτέλεσμα στις –μεγάλες, ομολογουμένως– προσδοκίες μου. Αρχικά, μάλλον με απογοήτευσε. Στη συνέχεια, δόθηκαν –διστακτικά– κάποιες τονωτικές, γευστικές ‘ενέσεις’ και, ω του θαύματος, εγένετο φως!
Αν θα την ξαναφτιάξω; Φυσικά ναι! Με την προϋπόθεση… να επιλέξω προσεκτικότερα τα υλικά μου!

ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΙΚΗ

Μερίδες: 6  Χρόνος: 10’+30′  Βαθμός δυσκολίας: ⚫ ⚪ ⚪

ΥΛΙΚΑ

  • 150 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
  • 2 μικρά, ώριμα αβοκάντο
  • 1 μεγάλο μάνγκο
  • 12 ντοματίνια
  • 1 μέτριο αγγούρι
  • Χυμός από 1 λεμόνι [βλ. tips & tricks]
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Κόλιανδρο (κατά προτίμηση, φρέσκο, ψιλοκομμένο)
  • Μαϊντανός φρέσκος, ψιλοκομμένος
  • Μουστάρδα πικάντικη, 2–3 κ.σ. (προαιρετικά) [βλ. tips & tricks]

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε σε νερό βρύσης τα φασόλια και τ’ αφήνουμε για λίγο. Στραγγίζουμε.
  • Επαναλαμβάνουμε.
  • Βράζουμε για 5’ τα φασόλια και στραγγίζουμε, να φύγει το μαύρο νερό.
  • Βράζουμε για άλλα 5’, στραγγίζουμε, ξεβγάζουμε καλά με κρύο νερό. Στραγγίζουμε καλά.
  • Κόβουμε προσεκτικά τα αβοκάντο και το μάνγκο σε κύβους. Ρίχνουμε σε μεγάλο, γυάλινο μπολ, προσθέτουμε τα φασόλια, ανακατεύουμε και τρίβουμε αρκετό πιπέρι.
  • Ξεφλουδίζουμε [βλ. tips & tricks] το αγγούρι, το κόβουμε σε κύβους και το ρίχνουμε και αυτό, στη σαλατιέρα.
  • Αναμειγνύουμε σε μπουκάλι σάλτσας το λεμόνι, το ελαιόλαδο και τη μουστάρδα (αν την έχουμε επιλέξει)
  • Κόβουμε τα ντοματίνια στα τέσσερα
  • Ρίχνουμε στη σαλάτα μας τη σάλτσα, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τα ντοματίνια, τον φρεσκοτριμμένο μαϊντανό και το κόλιανδρο. Ανακατεύουμε λίγο, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

TIPS & TRICKS

⚈ Η παρασκευή είναι πανεύκολη, προσωπικά, ωστόσο, με δυσκόλεψε πολύ το καθάρισμα και ο τεμαχισμός των αβοκάντο και μάνγκο. Εξ όψεως μια χαρά, μέσα όμως… σκληρά και αμείλικτα! Ηθικόν δίδαγμα: διαλέγεις προσεκτικά, ώριμους (αλλά όχι παραγινωμένους) καρπούς!
Ο σωστός τρόπος για να τεμαχίσεις το αβοκάντο 
Ο σωστός τρόπος για να τεμαχίσεις το μάνγκο 
⚈ Λεμόνι: Ένα λεμόνι είναι λίγο, πολύ λίγο! Χυμός από δύο λεμόνια(μία από τις… τονωτικές ενέσεις γεύσης), λοιπόν.
⚈ Μουστάρδα: μου άρεσε πολύ ο συνδυασμός με το μάνγκο. Γενικότερα, έδωσε το κάτι άλλο στη σαλάτα!
⚈ Αν το αγγούρι είναι βιολογικό και γνωρίζουμε σίγουρα ότι για την καλλιέργειά του και παραγωγή του δεν έχει γίνει χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων, είναι καλό να μην το ξεφλουδίσουμε, μια που η φλούδα του περιέχει μεγάλη ποσότητα διαιτητικών, φυτικών ινών!
⚈ Τα όσπρια είναι μια από τις καλύτερες ομάδες τροφίμων για τη διατροφή. Πλούσια σε φυτικές ίνες, καλές πηγές μαγνησίου και καλίου ενώ, αν δεν παραβράσουν, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη!
* Άτομα που ακολουθούν ειδική διατροφή, είτε για λόγους υγείας είτε για απώλεια βάρους, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύονται τον γιατρό ή τον διατροφολόγο τους.
🄰.🄽
https://hippyfoodie.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το πανάρχαιο βότανο που «υπόσχεται» θεραπεία της άνοιας και άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων

Το πανάρχαιο βότανο που «υπόσχεται» θεραπεία της άνοιας και άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων Σινάνη Αικατερίνη Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2024 14...