Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 26 Μαΐου 2019

Τι κρύβεται πίσω από τον ψηφιακό ψυχρό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας

Τι κρύβεται πίσω από τον ψηφιακό ψυχρό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας


Η επίτευξη μιας εμπορικής ανακωχής μεταξύ ΗΠΑ -Κίνας φαντάζει να έχει πολύ δρόμο ακόμα, ενώ οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε αναβρασμό για τις επερχόμενες εξελίξεις

ti-krubetai-pisw-apo-ton-psifiako-psuxro-polemo-ipa---kinas
Το μπλόκο του Ντόναλντ Τραμπ και κατά συνέπεια της Google στην κινεζική εταιρεία της Huawei άνοιξε τον “ασκό του Αιόλου” σε μία εμπορική σχέση που διατηρούνταν ήδη μετ' εμποδίων. Η επίτευξη μιας εμπορικής ανακωχής μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας φαντάζει να έχει πολύ δρόμο ακόμα, ενώ οι διεθνείς αγορές φαίνεται να βρίσκονται σε αναβρασμό για τις επερχόμενες εξελίξεις.
Υπενθυμίζεται ότι η Google αποφάσισε να αποκλείσει τη Huawei από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος Android, ενώ παράλληλα τα νέα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα της κινεζικής εταιρείας θα χάσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημοφιλείς εφαρμογές της Google όπως το Google Play, το Gmail, το Chrome, το YouTube και το Google Maps.
Οι περιορισμοί αυτοί έρχονται έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να προσθέσει την κινέζικη εταιρεία στον κατάλογο των εταιρειών με τις οποίες οι αμερικάνικες εταιρείες δεν μπορούν να συναλλάσσονται, χωρίς κυβερνητική έγκριση.

Αιτιάσεις και διαψεύσεις 

Μπορεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ να έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για πληθώρα αποφάσεών του, δεχόμενος τα διεθνή πυρά, όμως στην περίπτωση της Huawei, ορισμένοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι η κίνησή του να κηρύξει ανοιχτά τον πόλεμο στην κινεζική εταιρεία, φαίνεται να αντιπροσωπεύει ένα φόβο και καχυποψία απέναντι στην κινεζική εταιρεία, μετά τις αιτιάσεις για κατασκοπεία από την πλευρά του Πεκίνου μέσω της συγκεκριμένης εταιρίας. 
Από την άλλη μεριά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι ο ανταγωνισμός είναι ο μόνος λόγος που οι ΗΠΑ προχωρούν σε μία τόσο επιθετική κίνηση. Η κινεζική εταιρεία κατέχει τη δεύτερη θέση, μετά τη Samsung, στην παρασκευή έξυπνων κινητών, με δεσπόζουσα θέση ανά τον κόσμο σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική και με επεκτατική δυναμική σε τομείς της τεχνητής νοημοσύνης. Την ίδια στιγμή έχει το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς στις τηλεπικοινωνίες. Η εταιρία αρνείται τις κατηγορίες κάνοντας λόγο, για «παράλογους περιορισμούς» και δηλώνοντας διατεθειμένη να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση. 
Όσοι υποστηρίζουν τους φόβους περί κατασκοπείας παραπέμπουν στον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από την ίδρυσή της για να τους αιτιολογήσουν. Πρόκειται για τον Ρεν Ζενγκφάι, στέλεχος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ένοπλου βραχίονα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Συνεχίζοντας, το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κινεζικού κολοσσού εντείνει τις υποψίες καθώς παραμένει απροσδιόριστο, με την εταιρεία να δηλώνει ότι ανήκει στους υπαλλήλους της.

Οι απώλειες για τις ΗΠΑ

Ο κάθε πόλεμος βέβαια συνοδεύεται από απώλειες. Οι φόβοι για κατασκοπεία δεν “συγκινούν” τη Wall Street, η οποία μετά τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου άνοιξε χαμηλότερα την περασμένη Δευτέρα, καθώς το μπλόκο του Τραμπ πιέζει τον τομέα της τεχνολογίας και ρίχνει την αγορά.
Ο Τραμπ έσπευσε λίγες μέρες αργότερα να αφήσει ένα παραθυράκι ανοιχτό, συνδέοντας για πρώτη φορά την εμπορική ανακωχή ΗΠΑ-Κίνας με τη Huawei. Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως είναι «πολύ επικίνδυνη. Κοιτάξτε τι έχουν κάνει από την άποψη της ασφάλειας, από στρατιωτική άποψη. Είναι πολύ επικίνδυνο. Όμως είναι πιθανό η Huawei να περιληφθεί σε μια εμπορική συμφωνία. Αν καταλήγαμε σε μια συμφωνία, μπορώ να φανταστώ ότι η Huawei ίσως περιληφθεί με κάποιο τρόπο ή σε κάποιο κομμάτι της», τόνισε ο Τραμπ.
Οι δηλώσεις του μπορεί να έσπασαν το πτωτικό σερί, όχι όμως για πολύ. Ο Τραμπ έδωσε στους επενδυτές μία ανάσα, μετά από μια δύσκολη εβδομάδα, η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου τις προηγούμενες ημέρες εξακολουθεί να βαραίνει το επενδυτικό κλίμα.
Κι αυτό γιατί οι επενδυτές θεωρούν ότι το αδιέξοδο στις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δεν αναμένεται να αρθεί άμεσα

https://www.thetoc.gr/
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Οι κουλοχέρηδες του διαδικτύου.

  Μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Οι κουλοχέρηδες του διαδικτύου. Αντικλείδι Αυτό που επεδίωκαν πάντα οι μεγάλες εταιρίες του διαδικτύου είναι π...