Οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ, ειδικότερα στον τομέα άμυνας και ασφάλειας, ενισχύονται συνεχώς. Κοινές εκπαιδεύσεις και μηνύματα στήριξης απέναντι στον κοινό εχθρό, πρωταγωνίστησαν κατά το τελευταίο έτος στις σχέσεις των δύο χωρών.
Σε αυτό το κλίμα, το Τελ Αβίβ επιχειρεί να φέρει ακόμα πιο κοντά τις Ένοπλες Δυνάμεις Ισραήλ και Ελλάδας, στα πλαίσια κοινών αμφίβιων επιχειρήσεων, που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε περιοχές του Ισραήλ.
Η ελληνική στρατιωτική ηγεσία, πιθανώς είναι «θερμή» προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς το Ισραήλ έχει αποτελέσει ένα ικανό και σημαντικό σύμμαχο για τη χώρα μας, ενώ παράλληλα αυτού του τύπου οι ασκήσεις θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην προκλητική και αυταρχική Τουρκία, η οποία μένει να παρατηρεί «παγωμένη» τις πανίσχυρες ΕΔ, τη στιγμή που οι ΤΕΔ βρίσκονται υπό διάλυση.
Με λίγα λόγια, στη θάλασσα του Αιγαίου, θα στηθεί ένα αμφίβιο «τείχος» προστασίας απέναντι σε κάθε απειλή, με τις πανίσχυρες Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και του Ισραήλ να εκπαιδεύονται τακτικά και να παραμένουν σε ετοιμότητα. Πιθανότατα, το «τείχος» αυτό θα επεκταθεί και στην ανατολική Μεσόγειο, όπου επίσης οι Τούρκοι προκαλούν΄, με κλιμακούμενη συχνότητα, λόγω των ενεργειακών συμφερόντων.
Βήματα ουσιαστικής συνεργασίας έχουν γίνει εδώ και καιρό, ώστε αυτή τη χρονιά να εξελιχθούν νέες ασκήσεις με πολλαπλά σενάρια και κοινές σχεδιάσεις από τις συμμετέχουσες χώρες, ανάμεσα σ’ αυτές και η χώρα μας.
Ανάμεσα σ’ αυτές, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, μπορεί να ξεχωρίσει η Ισραηλινή πρόταση προς την Ελλάδα να συμμετάσχει σε αποβατική άσκηση είτε στην χώρα μας (δηλαδή να ταξιδέψουν στην Ελλάδα Ισραηλινοί και να πάρουν μέρος σε συγκεκριμένη άσκηση) ή να ταξιδέψει αποβατικό πλοίο στο Ισραήλ κι εκεί να ανέβουν πάνω στο αρματαγωγό Ισραηλινές δυνάμεις που θα βγουν σε κάποια ακτή μαζί με Έλληνες Πεζοναύτες.
Πρόκειται για μια από τις κοινές εκπαιδεύσεις, σύμφωνα με ανώτατες πηγές, που διεξάγεται κάθε χρόνο ανάμεσα στο Ισραήλ και Αμερικανικές Αμφίβιες δυνάμεις και που για πρώτη φορά, έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων και του σχεδιασμού, η πρόταση, να πάρει μέρος και η Ελλάδα.
Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, οι Ισραηλινοί ήδη έχουν πάρει μια γεύση της Ελληνικής πραγματικότητας από τη στιγμή που Αξιωματικοί τους, πήραν μέρος στην άσκηση «Αιγιαλός», στο πλαίσιο ενός ταχύρυθμου προγράμματος συνεκπαίδευσης μαζί με το Πολεμικό Ναυτικό και τους Πεζοναύτες.
Μάλιστα Αξιωματικοί εξηγούσαν πως οι Ισραηλινοί εκείνο που επιδιώκουν είναι να εκπαιδεύονται πάνω σ’ όλα τα ειδικά αντικείμενα όπως είναι ο αμφίβιος αγώνας ώστε να αποκτούν ολοένα και περισσότερη τεχνογνωσία, με στόχο αυτή να εφαρμοστεί εφόσον χρειαστεί οπουδήποτε.
Το Ισραήλ δεν διαθέτει πλοία αποβατικών ενεργειών, ούτε Αρματαγωγά. Έτσι επιθυμεί όπως οι χώρες όπου υπάρχει αμυντική συνεργασία, ν’ αναπτύσσει ολοένα και περισσότερες μεθόδους που γι’ αυτούς δεν είναι στην καθημερινή εκπαιδευτική τους δραστηριότητα.
Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να βάλουμε έναν αστερίσκο μιας και η Ελλάδα, παρά τα παλαιού τύπου αρματαγωγά και τα αποβατικά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Αμφίβια πρωτοβουλία, ενισχύοντας την θέση της σε διεθνές επίπεδο, αναφέρει το Hellas Journal.
Δεν είναι δε τυχαίο το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τις ΕΔ, για την αναβάθμιση των αποβατικών δυνάμεων με την προμήθεια νέου τύπου αμφίβιων οχημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία παρουσιάστηκαν στους Έλληνες ανωτάτους της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, στην πρόσφατη διμερή άσκηση Ελλάδας-Αμερικής που έγινε στον Βόλο με την επωνυμία «Μέγας Αλέξανδρος 2019».
Τα αμφίβια οχήματα που μπορούν να ταξιδέψουν ακόμη και με ένα «5άρι Bf» AAVP7A1, των Αμερικανών Πεζοναυτών, αποτελούν εδώ και χρόνια «διακαή πόθο» των αντίστοιχων Ελληνικών ειδικών δυνάμεων της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.
Η παρουσίασή τους έγινε αφού προηγήθηκε Ελληνικό αίτημα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βέβαια προβληματισμός υπήρξε, καθώς ναι μεν τα οχήματα μπήκαν στα αρματαγωγά της χώρας μας, αλλά χώρεσαν χάριν τους επιδέξιους χειρισμούς.