Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Οι “προβληματικοί” αριστερόχειρες: Μικρό ιστορικό

Οι “προβληματικοί” αριστερόχειρες: 


Μικρό ιστορικό

Πάει καιρός που έχει εγκαταλειφτεί αυτή η άδικη διάκριση που είχαν οι αριστερόχειρες, σε ένα κόσμο πλασμένο για δεξιόχειρες, όμως εμείς θα πάμε να δούμε διάφορα γεγονότα του παρελθόντος που έκαναν την ζωή ποδήλατο στους ανθρώπους που είχαν σαν “καλό χέρι” το αριστερό.
Ιστορικά, οι αριστερόχειρες θεωρούνταν κακότυχοι λόγω του ότι διέφεραν από την μάζα που ήταν σχεδόν όλοι, δεξιόχειρες. Μάλιστα σε πολλές χώρες η λέξη δεξιά εννοεί το σωστό, το καλό, σε σχέση με την λέξη αριστερά που εννοεί τον άτυχο ή τον αδέξιο. Για παράδειγμα, η λέξη right (δεξιά) στα αγγλικά, εννοεί το σωστό ενώ στα λατινικά, η λέξη sinister (απαίσιο, κακό, διαβολικό) εννοεί τα αριστερά και τον άτυχο. Πιθανώς γι’ αυτόν τον λόγο να έχουμε στα ελληνικά την έκφραση “να πάνε όλα δεξιά”, δηλαδή να πάνε όλα όπως πρέπει, χωρίς δυσκολία.
Γενικότερα στην ζωή οι αριστερόχειρες τα έβρισκαν σκούρα αφού όπως γράφω πιο πάνω, ζούσαν σε ένα κόσμο πλασμένο για δεξιόχειρες. Για παράδειγμα, στην Αμερική, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έβαζαν τα παιδιά να γράφουν με πέννα τύπου dip. Λόγω της φύσης της πέννας, οι δεξιόχειρες μπορούσαν να γράφουν μια χαρά σε σχέση με τους αριστερόχειρες που έσχιζαν το χαρτί ή άφηναν κηλίδες μελανιού.
Σε πολλές ασιατικές χώρες, όπου χρησιμοποιούσαν κινέζικους χαρακτήρες, μέχρι πρόσφατα οι αριστερόχειρες ενθαρρύνονταν να αλλάξουν το χέρι που γράφουν μιας και δυσκολεύονταν ιδιαίτερα. Λόγω του ότι οι χαρακτήρες βασίστηκαν σε άτομα που έγραφαν με το δεξί χέρι, ένας αριστερόχειρας όταν έγραφε ένα κείμενο, με κινεζικούς χαρακτήρες, μούντζωνε το γραπτό του άθελα του, λόγω της φύσης της γραφής της γλώσσας.
Εκτός του σχολείου και στην δουλειά οι αριστερόχειρες είχαν σοβαρά θέματα μιας και όλα τα εργαλεία, αλλά και οι διαδικασίες, ήταν βασισμένες σε δεξιόχειρα άτομα. Αυτό έκανε τους άμοιρους αριστερόχειρες να μοιάζουν ανίκανοι και συνάμα αδέξιοι αφού δυσκολεύονταν να χρησιμοποιήσουν κάτι το οποίο δεν φτιάχτηκε για τα χέρια τους.
Μπορεί όλα αυτά να μοιάζουν αστεία σήμερα όμως υπήρξαν εποχές όπου ακαδημαϊκοί αλλά και γιατροί έγραφαν βιβλία και άρθρα για το πρόβλημα που είχαν οι αριστερόχειρες σαν άνθρωποι, όπως το βιβλίο του  J. W. Conway (1936) The Prevention and Correction ofLeft-handedness in Children αλλά και το άρθρο του Dr. William. S. Inman (1924) TheMental Sorrows of Left-Handedness.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μίλτος Σαχτούρης – Ὀρυχεῖο

  Μίλτος Σαχτούρης – Ὀρυχεῖο Σοῦ γράφω γεμάτη τρόμο μέσα ἀπὸ μιὰ στοὰ νυχτερινὴ φωτισμένη ἀπὸ μίαν ἐλάχιστη λάμπα σὰ δαχτυλίθρα ἕνα βαγόνι π...