Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Κλοπή ταυτότητας στο διαδίκτυο : Τι να κάνετε και τι να αποφύγετε

Κλοπή ταυτότητας στο διαδίκτυο : 

Τι να κάνετε και τι να αποφύγετε



Η κλοπή ταυτότητας είναι σπουδαία υπόθεση. Προσωπικά και οικονομικά δεδομένα που υφαρπάζονται διαδικτυακώς, πωλούνται στην υπόγεια οικονομία και χρησιμοποιούνται για παράνομους σκοπούς από εγκληματικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. 
Η κλοπή ταυτότητας είναι σπουδαία υπόθεση. Προσωπικά και οικονομικά δεδομένα που υφαρπάζονται διαδικτυακώς, πωλούνται στην υπόγεια οικονομία και χρησιμοποιούνται για παράνομους σκοπούς από εγκληματικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Η προστασία των δεδομένων σας δε θα σας γλιτώσει μόνο από μια δυσάρεστη διαδικασία του να αλλάξετε τους κωδικούς και τις πιστωτικές σας. Βοηθάει ταυτόχρονα και στη μάχη απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα και στην τρομοκρατία.
Τι να αποφεύγετε;
1. Να ανοίγετε συνημμένα αρχεία και συνδέσμους χωρίς να γνωρίζετε την αληθινή τους προέλευση.
Αυτό που μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζει με αθώο βίντεο ή εικόνα, ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι κακόβουλο λογισμικό σχεδιασμένο για να υποκλέπτει τα δεδομένα σας. Ακόμα και το να ανοίξετε μόνο ένα spam mail μπορεί να βάλει τη διεύθυνσή σας στη λίστα των spammers για μελλοντικές επιθέσεις.
2. Να δίνετε περισσότερες πληροφορίες από όσες είναι απολύτως απαραίτητες.
Η τράπεζα και ο πάροχος της πιστωτικής σας κάρτας ήδη γνωρίζουν τον κωδικό σας και τη διεύθυνσή σας. Δε χρειάζεται να τους δώσετε αυτά τα στοιχεία μέσω e-mail, τηλεφώνου ή ιστοσελίδας.
3 Να έχετε πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες (online banking) από υπολογιστές με πολλαπλούς χρήστες ή από δημόσια προσβάσιμους υπολογιστές.
Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να κρύβεται στον σκληρό τους δίσκο.
4. Να μοιράζεστε κωδικούς, λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλα διαδικτυακά προσωπικά δεδομένα με άλλους.
Είναι δυσκολότερο να προστατευτείτε όταν περισσότερο από ένα άτομα έχουν πρόσβαση.
5. Να αποθηκεύετε πιστοποιητικά σε φυλλομετρητές (browsers).
Θα γράφατε ποτέ έναν κωδικό σας σε ένα χαρτάκι post-it; Το να τον αποθηκεύετε σε έναν φυλλομετρητή είναι εξίσου επικίνδυνο.
6. Να παίρνετε οτιδήποτε ως δεδομένο.
Αν μια προσφορά σε ένα κοινωνικό δίκτυο ή σε ένα mail σας φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, τότε μάλλον δεν είναι. Επίσης, είναι πολύ εύκολο για εγκληματίες να αντιγράψουν λογότυπα εταιρειών και την ταυτότητα των αποστολέων.
Τι να κάνετε;
1. Να είστε σε επιφυλακή
Να αντιμετωπίζετε τα αυτόκλητα e-mail ή σελίδες που ζητούν προσωπικές πληροφορίες, με επιφυλακτικότητα, ιδίως εκείνα που ισχυρίζονται ότι είναι από τράπεζες και εταιρείες πιστωτικών καρτών. Μια γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο μπορεί να σας πει αν το e-mail που λάβατε, είναι μια από τις γνωστές απάτες. Να θυμάστε ότι πάντα μπορείτε να διασταυρώνετε με την τράπεζά σας ή την εταιρεία πιστωτικών καρτών κατά πόσο το e-mail Που λάβατε, είναι πράγματι από αυτούς.
2. Να ενημερώνετε (update) συστηματικά το λογισμικό σας
Πολλές κακόβουλες μολύνσεις προκύπτουν επειδή οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται τα κενά ασφαλείας στο λογισμικό (σε browsers, σε λειτουργικά συστήματα, σε διάφορα προγράμματα κ.λ.π.). Η διαρκής ενημέρωση τους θα σας βοηθήσει να είστε ασφαλής.
3. Να χρησιμοποιείτε anti-virus
To αντιικό λογισμικό βοηθάει να κρατήσετε τον υπολογιστή σας καθαρό από τα πιο συνήθη κακόβουλα λογισμικά-υπάρχουν μάλιστα αρκετές δωρεάν επιλογές. Πάντα να ελέγχετε τα αρχεία που κατεβάζετε με το antivirus σας. Να μην εγκαθιστάτε προγράμματα ή εφαρμογές στον υπολογιστή σας, αν δεν ξέρετε από πού προέρχονται.
4. Να απαγορεύετε την πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Όσες περισσότερες πληροφορίες έχουν οι εγκληματίες, τόσο πιο εύκολα μπορούν να σας στοχοποιήσουν. Περιορίζοντας την ποσότητα πληροφοριών που μοιράζεστε και τα άτομα με τα οποία τις μοιράζεστε, δυσκολεύετε τη δράση τους.
5. Να χρησιμοποιείτε πάντα ισχυρούς κωδικούς
Οι υπολογιστές μπορούν να σπάσουν τους πιο συνηθισμένους κωδικούς πολύ γρήγορα. Είναι σημαντικό να σιγουρεύετε ότι οι κωδικοί σας είναι ισχυροί (πάνω από 8 χαρακτήρες, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα αριθμούς, γράμματα και σύμβολα).
6. Να προβαίνετε σε καταγγελίες
Αν πέσετε θύμα κλοπής ταυτότητας, αναφέρετέ το αμέσως στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας και στην εταιρεία την οποία αφορά (τράπεζα, διαδικτυακή υπηρεσία κ.λ.π.). Οι υπηρεσίες επιβολής του Νόμου συνεργάζονται, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, για να μπορούν να εμποδίσουν τις δραστηριότητες όσων ασχολούνται με απάτες ταυτότητας και να τους φέρουν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Όσο περισσότερες πληροφορίες δίνετε στις Αρχές, τόσο πιο αποτελεσματικά θα στοχοποιούν τις πιο επικίνδυνες εγκληματικές οργανώσεις.
Πηγή άρθρου : Audax Cybersecurity
Η Audax Cybersecurity, είναι εταιρεία παροχής υπηρεσιών πληροφορικής με κύριο αντικείμενο την προσφορά καινοτόμων υπηρεσιών Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων (Ασφάλεια Πληροφοριών και Δικτύων – Information Security Services).
Στόχος της Audax Cybersecurity είναι οι υπηρεσίες της να επιτρέψουν στους πελάτες της να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που δίνει στην εποχή μας η πληροφορική και η διαδικτύωση για άμεση επικοινωνία με στελέχη, πελάτες και προμηθευτές, για γρήγορη επέκταση σε νέες παγκοσμιοποιημένες αγορές και για προσφορά νέων/καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, χωρίς να διακινδυνεύουν στο ελάχιστο την ασφάλεια των συναλλαγών τους και τη φήμη τους.
Η εξειδίκευση, η συνεχής επιμόρφωση και η αφοσίωση των στελεχών μας, σε συνδυασμό με το σεβασμό προς τον πελάτη και τις ιδιαίτερες ανάγκες του, εγγυώνται την εξεύρεση των πιο αξιόπιστων λύσεων σε ζητήματα ασφάλειας δικτύων και εξασφαλίζουν τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των εταιρειών που μας εμπιστεύονται.
Η εγγυημένη ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων σε συνδυασμό με τον ύψιστο βαθμό κατάρτισης έχει ταυτιστεί με την επωνυμία Audax Cybersecurity.
Η αρμονική συνεργασία, ο επαγγελματισμός και η υπευθυνότητα όλων όσων δουλεύουν υπό τη στέγη της αντικατοπτρίζονται καθαρά στην αρτιότητα των υπηρεσιών που παρέχει η Audax Cybersecurity καθώς και στη ραγδαία ανάπτυξή της.
https://www.safer-internet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Και μια μεγάλη αλήθεια… οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν

  Και μια μεγάλη αλήθεια…  οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν – Joanna Sou – GynaikaEimai 15 Ιανουαρίου 2025 «Αν δεν φτιάξεις αυτά τα δύο πρ...