Θυμός…


Τα άτομα που μας προξενούν θυμό είναι μια ισχυρή πηγή σοφίας, καθώς φέρνουν στο φως τα αδύνατα σημεία μας και γίνονται καθρέπτης στον οποίο κοιταζόμαστε.
Ο Αριστοφάνης έλεγε ότι «οι σοφοί άνθρωποι μαθαίνουν πολλά από τους εχθρούς τους».
Ο «εχθρός», μας αναγκάζει να δράσουμε εδώ και τώρα και να βγούμε από την άνεση μας που τελικά θα μας κάνει μαλθακούς.
Μας αναγκάζει να φέρουμε στην επιφάνεια τον καλύτερο καθώς και τον χειρότερο εαυτό μας και να μεταλλάξουμε τη γνώση σε σοφία μέσω της εμπειρίας.
Οι αποκλειστικά αρμονικές σχέσεις γεννάνε μια απάθεια που μπορεί να μας παραλύσει καθώς δεν αισθανόμαστε την ανάγκη να αναζητήσουμε καινούργια πράγματα, ούτε αναγκαζόμαστε να αναθεωρήσουμε τις πεποιθήσεις μας.
Όταν τα πράγματα γύρω μας δεν είναι ιδανικά, όταν δεχόμαστε επιθέσεις, όταν δε νιώθουμε ικανοποιημένοι από τη ζωή μας, αυτή η αντιξοότητα, αυτή η αρνητική δύναμη που πλήττει τη σταθερότητά μας και δρα ως εχθρός, πρέπει να χρησιμοποιείται ως κινητήρια δύναμη και ώθηση για αλλαγή.
Κάθε σύγκρουση τελικά, μας αποκαλύπτει τι δεν πάει καλά μέσα μας και μας επιτρέπει να διατηρούμε τη σπίθα της δημιουργικότητας μας αναμμένη. Χωρίς κάποιον ή κάτι απέναντί μας να μας προκαλεί, η σπίθα αυτή θα έμενε σβηστή.
Γι’ αυτό, βλέποντας από ένα μεγαλύτερο βάθος την κατάσταση, θα έπρεπε ίσως να μακαρίζουμε τους εχθρούς μας, γιατί χάρη σ’ αυτούς μπορούμε να αλλάξουμε και να ανεβούμε άλλο ένα σκαλοπάτι στο δρόμο της προσωπικής μας ολοκλήρωσης.
Αποσπάσματα από:
http://www.awakengr.com)
Κάποιες φορές οι εχθροί είναι πιο χρήσιμοι από τους φίλους, αφού χωρίς αέρα δεν γυρνάν οι ανεμόμυλοι:
«Ο εχθρός μας αναγκάζει να δράσουμε και να βγούμε από την άνεση που μας είχε κάνει μαλθακούς. Μας αναγκάζει να βγάλουμε τον καλύτερο, καθώς και τον χειρότερο εαυτό μας. Αν μπορούμε να δούμε τις αντιδράσεις μας από απόσταση και με λίγο χιούμορ, σε κάθε σύγκρουση κρύβεται κι ένα μεγάλο μάθημα σχετικά με το ποιόν μας και τις αδυναμίες μας».
Χέρμαν Έσσε
Συνειδητοποιείστε ότι έχετε το δικαίωμα να νοιώθετε θυμό όταν πληγώνεστε, όταν σας εκμεταλλεύονται, όταν σας απορρίπτουν ή σας αγνοούν, όταν σας εγκαταλείπουν, σας απογοητεύουν ή όταν σας απειλούν. Αποδεχθείτε τα δύσκολα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένου και του θυμού σας. Μιλήστε ανοιχτά στο άλλον για την ενόχλησή σας. Μην διστάσετε να του πείτε «Είμαι θυμωμένος μαζί σου γιατί…».

Ωστόσο σε κάθε περίπτωση είναι φανερό πως η μέση ψυχική διάθεση και ο διάλογος είναι αυτά που βοηθάνε να καθορίζουμε εναντίον ποιών πρέπει να θυμώνουμε και με ποιες αιτίες αλλά και να λύνουμε τις διαφορές μας με το λιγότερο ψυχικό και συναισθηματικό κόστος.

Τι λένε οι επιστήμονες:

Τι συμβαίνει πραγματικά στον εγκέφαλο και στο σώμα όταν ενεργοποιείται ο θυμός;
Ας εξετάσουμε λοιπόν πως ο θυμός επηρεάζει το σώμα και τον εγκέφαλο … 

Πριν να το καταλάβουμε, η πρώτη σπίθα θυμού ενεργοποιεί την αμυγδαλή.

oi-piges-tou-thymoy

.
Στην συνέχεια η αμυγδαλή είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το σύστημα απόκρισης του στρες στον εγκέφαλο και στο σώμα.

Οι επιστήμονες ονόμασαν αυτό το σύστημα απόκρισης  ¨άξονα HPA¨ (Ηypothalamus, Pituitary gland, Adrenal glands), επειδή αποτελείται από τον υποθάλαμο, την υπόφυση και τους αδένες των επινεφριδίων.

Σε αυτό το σύστημα μια αλυσιδωτή αντίδραση ορμονών προετοιμάζει το σώμα για να ανταποκριθεί στους στρεσογόνους παράγοντες όπως ο θυμός.
Οι αδένες των επινεφριδίων με την σειρά τους εκκρίνουν τις ορμόνες του stress όπως η κορτιζόλη, η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη.

************************
Όταν θυμώνουμε, οι μυς και οι αρθρώσεις συσφίγγονται, το αίμα κυκλοφορεί με πιο αργό ρυθμό και η λειτουργία του εγκεφάλου μας όπως επίσης και η ισορροπία των νεύρων, των ορμονών και του καρδιαγγειακού μας συστήματος μεταβάλλονται.
Ο θυμός είναι ένα οξύ που κάνει περισσότερη ζημιά στο δοχείο που το περιέχει,
παρά σε οτιδήποτε χύνεται.
Τουέην Μαρκ
Ο θυμωμένος ξαναθυμώνει με τον εαυτό του, όταν ηρεμεί.
Πόουπ Α.
Ο θυμός έχει πάντα μια αιτιολογία, αλλά σπάνια αυτή είναι καλή.
Γκάντι Ι.
Ας μην κοιτάμε πίσω με θυμό, ούτε μπροστά με φόβο, αλλά γύρω με επίγνωση.
Θέρμπερ Τζ.
Ακόμα και ο θυμός μας μπορεί να έχει κατά βάθος έναν πυρήνα καλοσύνης.
Βούδας
 https://ainafetst.wordpress.com/