Μανία για το πολύτιμο «Αγγούρι της θάλασσας»:
Ο μεζές των 3.500 ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι από το 1996 έως το 2011, ο αριθμός των χωρών που εξάγουν
αγγούρια της θάλασσας αυξήθηκε αλματωδώς από 35 σε 83.
Μπορεί να μην του φαίνεται, γιατί είναι λίγο αηδιαστικό στην όψη, όμως κοστίζει
ως και 3.000 ευρώ το κιλό.
Το αγγούρι της θάλασσας, ή ψολιάγκος ή ολοθούριο -όπως είναι η επιστημονική του
ονομασία, αξίζει κάτι παραπάνω από το βάρος του σε χρυσάφι και ο λόγος είναι απλός:
οι Κινέζοι το θεωρούν εκλεκτό μεζέ και τα ακριβά εστιατόρια της Ασίας πληρώνουν
όσο-όσο για να το έχουν στο μενού τους. Περισσότερο συχνά ωστόσο, τα αγγούρια της
θάλασσας προσφέρονται αποξηραμένα, σε πολυτελείς ξύλινες συσκευασίες σε κινέζικα
ντελικατέσεν.
Θεωρείται ότι υπάρχουν περίπου 1.250 είδη ψολιάγκων στον κόσμο, με τον
Ιάπωνα ψωλιάγκο να θεωρείται ο κορυφαίος του είδους, όπως γράφει το
Business Insider.
Η μανία για το αγγούρι της θάλασσας, φαίνεται να έρχεται πλέον από όλες τις
πλευρές. Πέρα από την αρχική ζήτηση του ως λιχουδιά, που ξεκίνησε τη δεκαετία
του ’80 από τις ασιατικές χώρες, υπάρχει και νέο ενδιαφέρον από δυτικές
φαρμακευτικές εταιρείες.Το αποτέλεσμα είναι ότι όλο και περισσότερες χώρες
εξάγουν μεγάλες ποσότητες του ολοθούριου.
Είναι ενδεικτικό ότι από το 1996 έως το 2011, ο αριθμός των χωρών που εξάγουν
αγγούρια της θάλασσας αυξήθηκε αλματωδώς από 35 σε 83. Αλλά, δυστυχώς,
δεν μπόρεσαν όλες οι χώρες να διαχειριστούν το πάθος για τα αγγούρια της
θάλασσας.
Στο Yucatan του Μεξικού, για παράδειγμα, οι δύτες είδαν μείωση της συγκομιδής τους
κατά 95%, μεταξύ 2012 και 2014 και αυτό αποδεικνύεται καταστροφικό, από πολλές
πλευρές. Κατ′ αρχάς επειδή όσα περισσότερα αγγούρια της θάλασσας αλιεύονται, τόσο
πιο σπάνια και πιο ακριβά γίνονται. Η μέση τιμή τους έχει αυξηθεί κατά 17% παγκοσμίως
μεταξύ 2011 και 2016. Και όσο πιο σπάνια γίνονται αυτά τα γλοιώση θαλάσσια πλάσματα,
τόσο πιο βαθιά κολυμπούν οι δύτες για να τα βρουν.
Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 40 δύτες έχουν πεθάνει στο Yukatan, προσπαθώντας
να μαζέψουν αγγούρια της θάλασσας. Και καθώς η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται,
το πρόβλημα επιδεινώνεται. Επτά είδη ψολιάγκων ταξινομούνται τώρα στον
κατάλογο με τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη, εξαιτίας της υπερβολικής αλίευσης.
Στη χώρα μας, υπάρχουν προς το παρόν πολλοί ψολιάγκοι, αλλά οι
περισσότεροι ψαράδες τους χρησιμοποιούν ως δόλωμα. Ωστόσο,
υπάρχει και μια εταιρία που τα εξάγει στην Κίνα ως μεζέ, κάνοντας
βέβαια χρυσές δουλειές.
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες και μεγέθη, ενώ η μαύρη θεωρείται κατώτερη και
φτηνότερη. Για να το λένε αυτοί κάτι θα ξέρουν, αφού το συμπεριλαμβάνουν στις
γαστρονομικές τους προτιμήσεις. Για να σας δώσω μια ιδέα της προετοιμασίας του
ψωλιάγκου κατά τον σεφ Alan Davidson’s της Νοτιοανατολικής Ασίας (από έρευνα στο
internet):
Το πρώτο βήμα είναι να σκιστεί και να ανοιχτεί κατά μήκος της κοιλιάς και αφού πλυθεί
καλά μετά το βράζουν. Μετά το θάβουν στην άμμο για δυο εικοσιτετράωρα και αφού το
βγάλουν, αφαιρούν την άμμο με μια συρματόβουρτσα.
ΠΗΓΗ: https://greek1.blogspot.com/2019/01/3500.html#ixzz5chGxM18J
®1Greek Σκέψου...δεν είναι παράνομο ακόμη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου